Homemade kaaskroketten met oude kaas

Homemade kaaskroketten recept

Homemade kaaskroketten met oude kaas zijn smeuïg, smaakvol en zitten bomvol kaas. Beter dan een kaassoufflé!

Ik hou echt heel erg veel van kaas. Als ik lange tijd in het buitenland ben, waar moeilijk kaas te verkrijgen is, kan ik het echt enorm ‘craven’. In Nederland worden we verwend met onze kazen en de kazen van onze Europese buren zijn ook makkelijk te verkrijgen.

Welke kaas vind jij het lekkerst? Ik ben zelf gek op alle soorten kaas, maar vooral extra belegen en oude kaas. Lekker vol en ziltig.

kaaskroketjes met oude kaas
Binnenkant van een kaaskroket

Voor dit recept ben ik gegaan voor Old Amsterdam kaas; deze kaas heeft wel de oude smaak, maar smelt beter dan die echte oude brokkelkaas. En nee, dit is niet gesponsord door Old Amsterdam (was het maar zo, hahaha :’) ). Gebruik vooral de kaas die je lekker vindt, maar kijk uit met keiharde kaas, want die smelt een stuk lastiger. Het lijkt mij ook erg lekker om deze kroketjes te maken met kaas met een extra smaakje, denk bijvoorbeeld aan komijn, nagel of basilicum kaas. Hmmm, ik droom al helemaal weg!

Het lijkt misschien een lang recept met veel stappen (dit is het ook), maar elke stap is erg simpel. Lees het goed door voor je begint. Je zult zien dat het allemaal wel mee valt.

Ingrediënten kaaskroketjes met oude kaas

voor ongeveer 16 kaaskroketjes

Voor de kaaskroketjes vulling
30 gr boter
80 gr bloem
250 ml melk (ik gebruik volle melk)
0.5 groente bouillonblokje (tot gruis vermalen)
1 eidooier
10 gr peterselie (fijngehakt)
200 gr geraspte kaas (ik ging voor old Amsterdam, deze is lekker pittig)

optioneel: vers gemalen peper

Voor de korst:
3-4 eetlepels bloem
1 ei (losgeklopt)
3-4 eetlepels paneermeel of panko

Overig: Olie om in te frituren

Bereiding kaaskroketjes met oude kaas

De vulling

  1. Meet alle ingrediënten voor je kaaskroketjes vulling af en zet dit klaar.
  2. Smelt de boter in een klein pannetje. Zodra deze is gesmolten, voeg je de bloem beetje bij beetje toe. Bak de bloem twee à drie minuten. Zo gaart de bloem en dat komt de smaak enorm ten goede.
  3. Voeg een klein scheutje melk toe, roer door en voeg nog wat melk toe. Blijf dit herhalen, totdat alle melk is opgenomen en je een soort van dikke saus hebt gekregen.
  4. Voeg nu het ei en het tot gruis gemalen bouillonblokje toe. Roer dit goed door.
  5. Voeg nu handje voor handje de kaas toe en zorg dat deze iedere keer helemaal oplost.
  6. Roer tenslotte de peterselie door de mix, proef en voeg eventueel wat vers gemalen peper toe naar smaak.
  7. Schep de vulling over in een andere bak of kom en laat dit goed afkoelen.

De korst

  1. Zet drie diepe borden of kommen neer. De eerste met bloem, de tweede met een los geklopt ei en de laatste met paneermeel.
  2. Vorm de vulling tot kleine kroketjes en haal deze een voor een door de bloem, gevolgd door het ei en rol ze tenslotte door de paneermeel heen. Het gaat het beste als je je linker hand droog houdt en deze gebruikt om de kroketjes door de bloem te halen en je rechterhand gebruikt om het kroketje door de ei en paneermeel te halen.

Je kunt de kroketjes het beste even invriezen en dan afbakken. Je kun ze meteen afbakken, maar dan is de kans groter dat ze openscheuren en leeglopen.

Afbakken van de kaaskroketjes

  1. Verwarm olie in een diepe pan, of zoals ik in een frituurpan op 190 graden Celsius en bak de kroketjes tot ze mooi goudbruin zijn.
  2. Even een beetje laten afkoelen (niet teveel!) en dan genieten van je zelfgemaakte kaaskroketten!

Heb jij wel eens zelf kroketjes gemaakt?

21 Comments

  • Lonneke schreef:

    HEEEERLIJK! Die ga ik snel eens maken 😉

    • Sander schreef:

      Ziet er lekker uit, ga ze zeker proberen!

      1 dingetje wel: Old Amsterdam is geen oude kaas. Met een chemisch proces versnellen ze het een en ander zodat het vlot een goede smaak en structuur krijgt. In werkelijkheid is het dus jong belegen qua leeftijd, wat ook verklaard dat het vrij goed smelt.

      Anyways, dat mag de pret niet drukken, het smaakt nog steeds goed.

  • Mirella schreef:

    Oefff dat klinkt goed! Wel al Serrano ham kroketjes gemaakt, ook erg lekker. De kaas variant staat binnenkort ook op tafel 🤗

  • Maudgeniet.nl schreef:

    Gekke vraag.. Maar kunnen ze ook in een Airfryer? 😀

    • Mariska schreef:

      Hi Maud, zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar ik zie geen reden waarom ze niet in de airfryer zouden kunnen.

      • Ilse Rozenbrand schreef:

        Hi!

        Verhoudingen (30 gram boter en 80 gram bloem) lijken nog niet te kloppen. Je krijgt alleen een soort brokken omdat er niet genoeg boter is. Ik heb de verhoudingen van een normale roux aangehouden (80 gram boter en 80 gram bloem) en dus ietsje meer melk en kaas. Super mooie en lekkere(oeps al best veel geproefd) vulling gekregen. Ze liggen nu in de vriezer en denk dat het helemaal goed gaat komen zo, nu al zin in!

        • Mariska schreef:

          Hoi Ilse,

          Zelf heb ik geen problemen met deze verhouding, het is niet erg dat het mengsel in dat stadium brokkelig wordt, het komt daarna weer goed met de melk. Met een gewone roux wordt voor mij de kaasvulling echt saus en ik vind dat persoonlijk te dun. Ik heb nog wat recepten van anderen opgezocht en daar wordt ook een gelijksoortig ratio gebruikt, maar anderen houden weer meer het ratio aan wat jij gebruikt. Misschien is het dus gewoon een kwestie van smaak? Ben heel benieuwd of die van jou goed gelukt zijn. Zo te zien waren ze in ieder geval al lekker.

          Groet,
          Maris

  • Elize schreef:

    Jeeetje.. wat zien die er lekker uit. Geen frituurpan en ben altijd beetje terughoudend met pan olie op het vuur.. maar jee, nu heb ik zin in kaaskroketjes.

  • Jouvence schreef:

    Oh, die zien er lekker uit! Ga het recept even opslaan 🙂

  • Martine schreef:

    Hé Mariska, vandaag je recept geprobeerd! De verhoudingen leken niet helemaal te kloppen, toen we de bloem gingen toevoegen leek het teveel bloem te zijn, wilde niet meer mengen met de boter, en ook de hoeveelheid melk leek te weinig. We hebben daarom meer boter en melk gebruikt. Ze waren wel erg lekker!

  • Yvonne schreef:

    Hoi Mariska,
    Als je de melk hebt opgelost (stap 3) blijft alles dan nog op het vuur staan tot stap 7? Of haal je bij het toevoegen van het ei de pan van de warmtebron weg?

    Enne, had je nog naar de verhoudingen gekeken?

    Groetjes!

    • Mariska schreef:

      Hoi Yvonne,

      Ik laat het op de warme bron staan, maar wel laag. Het is namelijk wel de bedoeling dat het mengsel warm blijft, anders smelt de kaas natuurlijk niet. Ik zal kijken of ik dat duidelijker naar voren kan laten komen in de beschrijving.

      De verhoudingen heb ik aangepast.

      Succes! Mocht je nog vragen hebben hoor ik dat

  • Irene schreef:

    Hallo
    Hoe lang moeten ze in de frituur?
    Groetjes Iris

  • Noor schreef:

    Dit lijkt me heerlijk. Ik wil ze een dag van tevoren maken en dan invriezen. Frituur je ze dan bevroren of eerst laten ontdooien? En hoe lang?

    • Mariska schreef:

      Hi Noor,

      Je hoeft ze niet helemaal te ontdooien als je ze gaat frituren. Zelf zou ik ze wel een half uur van tevoren uit de vriezer halen, zodat ze niet stijf bevroren zijn.

      Heel veel succes, ik hoop dat ze goed lukken!

  • Gepensioneerd banketbakker Henny schreef:

    zelf heb ik er nog 200 gram diepvries spinazie aan toegevoegd (het vocht er uitgedrukt voordat deze bij de ragout ging)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *