Eendenbitterballen – een fantastisch luxe borrelhap

eendenbitterbal eendenkroket
Eendenbitterballen:
hoe fantastisch luxe klinkt dat? Als ik het op de kaart zou zien staan zou ik het meteen willen bestellen. Een bittergarnituur kan bijna niet luxer worden en je maakt het gewoon zelf met de hulp van Confit de Canard. Blaas je gasten omver de komende borrel!

Luxe borrelhap of fancy amuse?

Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat eendenbitterballen het ontzettend goed doen als borrelhapje, maar ook als amuse kun je ze heel goed serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een toef truffelmayonaise, daarop een eendenbitterbal, daarop een klein beetje cranberry of sinaasappelcompote en afgetopt met wat tuinkers?

Op de eerste foto zie je twee varianten: de eerste variant is met tweemaal fijn paneermeel en de andere variant is met fijn en grof paneermeel. Het is leuk om beiden te proberen en te zien wat jouw favoriet is!

eendenbitterbal als amuse

Confit de Canard

Confit de Canard is een Franse specialiteit en betekent gekonfijte eend. De in eendenvet gegaarde eendenpoten worden inclusief dat vet in blik verkocht, waardoor het lang goed blijft. Ook in de Nederlandse supermarkten is het goed verkrijgbaar, zelfs buiten de de feestdagen om. Zelf gebruik ik meestal ‘Jean Lar­nau­die Cui­s­ses de ca­nard mai­g­re con­fi­tes’, verkrijgbaar bij Albert Heijn. Niet alleen smaakt dit erg goed, ze garanderen ook dat eenden die verwerkt zijn niet gedwangvoerd zijn. De gekonfijte eend is bijvoorbeeld ook heerlijk op een bao broodje; de eend is al helemaal gaar en valt zo van het botje wanneer je deze uit het blik haalt. Zo klaar dus!

Gooi het eendenvet niet weg, maar bewaar het in een pot! Je kunt hier heerlijk je aardappeltjes in roosteren, je kip ‘sous vide’ mee bereiden of bijvoorbeeld je tosti mee invetten voor je hem gaat roosteren. Er zit een heerlijke smaak aan het vet. We gebruiken het dan ook in dit recept voor het maken van de roux.

Vulling eendenbitterbal

Ingrediënten Eenden Bitterbal

voor ongeveer 22-25 bitterballen

1 blik eend / confit de canard (blik van 1240 gr, bij mij resulteerde dit in 450 gram geplukt vlees)
4 eetlepels eendenvet
3 blaadjes gelatine
65 gr bloem
325 ml bouillon (ik ging voor rund)
vers gemalen peper
optioneel: balsamico van goede kwaliteit

voor het korstje
1 pakje paneermeel (fijn)
2 eiwitten
1 eetlepel bloem
optioneel: grof paneer (Panko)

olie/vet om in te frituren

Bereiding

De vulling

  1. Open het blik met confit de canard. Haal de eend uit het vet, verwijder het vet, de vel en de botjes. Pluk het eendenvlees uit elkaar. Ik doe dit het liefst met handschoentjes aan, zodat mijn handen niet onwijs naar eendenvet ruiken. Bewaar minimaal vier eetlepels van het eendenvet, maar je kunt natuurlijk beter alles bewaren.
  2. Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  3. Verwarm vier eetlepels eendenvet in een pannetje, tot het helemaal doorzichtig is. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Laat de roux 1 à 2 minuten garen. Zodra de bloem loslaat van de bodem van de pan is deze klaar.
  4. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe, blijf goed roeren, totdat alles opgenomen is. Je hebt nu een mooie crèmekleurige vulling. Laat deze nog even zachtjes doorgaren, tot het mooi glanst en de smaak van de bloem is verdwenen. Dit duurt een paar minuten.
  5. Haal de pan van het vuur en roer er eerst de blaadjes gelatine doorheen en daarna het geplukte eendenvlees. Breng op smaak met wat vers gemalen peper en eventueel wat balsamico. Voor de rest zou ik er niet teveel mee doen, maar gewoon de smaak van de eend naar voren laten komen.
  6. Spreid uit op een bord en bedek met plastic folie. Laat minimaal 6 uur in de koelkast opstijven.

Het korstje

  1. Haal de vulling uit de koelkast en draai balletjes. Ik maak balletjes die tussen de 38 en 40 gram per stuk zijn.
  2. Klop de twee eiwitten los met de bloem. Resulteert dit in veel klontjes? Haal het mengsel dan door een zeef heen.
  3. Vul een diep bord met paneermeel en rol hier de balletjes doorheen.
  4. Haal het bitterballen vervolgens door het eiwit (helemaal bedekken!) en vervolgens door het grove paneermeel of nogmaals door het fijne paneermeel, net wat je lekkerder vindt.

Afbakken

  1. Verwarm de frituur of het pannetje met olie op 180 graden, bak de eendenballen tot ze mooi bruin zijn geworden, ongeveer 2 tot 3 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *