Homemade Turks brood kan binnen een uur op tafel staan! Heerlijk te vullen met bijvoorbeeld gegrilde groentes, pittige kip of natuurlijk de klassieker: shoarma.
Zelf brood bakken: het lijkt altijd even wat werk, maar meestal valt het ontzettend mee. Daarbij werkt het ook nog eens erg ontspannend. Er gaat niets boven de geur van vers gebakken brood, toch? Mocht je de smaak te pakken hebben na het maken van Turks brood, probeer dan ook eens:
Ingrediënten homemade Turks brood
9 gram (gedroogd) gist (7 gram is net niet genoeg!)
1 theelepel suiker
250 ml handwarm water
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
450 gr bloem
eetlepel melk
Extra bloem & olijfolie
optioneel: sesamzaad en nigella zaad
Bereiding
Het recept kan zowel met de hand, als met een mixer worden gedaan.
met de hand
- Meng gist, suiker en warm water tot een papje in een kleine kom of beker.
- Stort de bloem uit op je werkblad, maak in het midden een kuil en giet hier je gistmengsel plus de olie en het zout in.
- Meng beetje bij beetje bloem bij je mengsel en zorg dat je steeds een mooie consistentie houdt.
- Kneed het deeg mooi soepel. Het mag een beetje plakkerig blijven. Blijft het echter tijdens het kneden nog steeds aan je handen plakken, voeg dan beetje bij beetje wat extra bloem toe.
met een mixer en een deeghaak
- Meng gist, suiker en warm water tot een papje in een grote beslagkom. Voeg zout en olie toe en roer even door.
- Zet de mixer aan en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Zorg ervoor dat bij iedere batch bloem alles goed wordt opgenomen door het deeg, voordat je de volgende batch toevoegt.
- Laat de mixer het geheel doorkneden tot een mooi soepel deeg.
de volgende stappen zijn voor beide opties hetzelfde
- Smeer met wat olie een flinke kom goed in, vorm een bal van het deeg en laat deze afgedekt met een vochtige theedoek 30 minuten rijzen of totdat het deeg verdubbeld is in omvang.
- Na het rijzen laten we de oven voorverwarmen op de hoogste stand (meestal tussen de 230 en de 250 graden).
- Haal het deeg uit de kom en leg met de geoliede kant op de bakplaat. Vorm een rond of ovaal plat brood van ongeveer 3 à 4 cm dik. Dit kan gewoon met je handen, je hebt geen deegroller nodig.
- Smeer het deeg in met melk en bestrooi met sesamzaadjes en eventueel ook nigella zaad. Snijd eventueel een ring met een ruitjespatroon in het deeg.
- Bak het Turkse brood in 10 tot 15 minuten in de oven!
zou leuk zijn als er bij staat hoe hoog de oven moet om het brood te bakken want ik neem aan dat het niet op de hoogste stand gebakken wordt
Hi Inge in mij oven bak ik het wel op hoogste stand midden in de oven. Als je bang bent dat jouw oven te warm wordt kan je voor 230 graden gaan
hallo Mariska
Wat leuk dat je net zo heet als mijn oudste dochter ,alleen is dat niet echt een keuken prinses