Honeycomb: een knapperig zoete traktatie

Honeycomb met honing

Ken jij de honeycomb al? Honeycomb is heerlijk knapperig en zoet. Perfect bij de koffie en thee of lekker als toetje met een bolletje ijs.

Honeycomb is echt zo’n recept dat ik al ontzettend lang op mijn lijstje had staan, maar het kwam er maar steeds niet van. Vorige week zag ik het weer voorbij komen in Masterchef Australia en besloot ik om het nu toch echt te gaan doen! Het is echt een feestje om te maken; het deed mij een beetje denken aan een scheikunde proef. Later kwam ik er trouwens achter dat ook in de Nederlandse versie van Masterchef honeycomb wordt gemaakt, maar daar noemden ze het een ‘hokey pokey’.

Lange tijd heb ik gedacht dat honeycomb voornamelijk gemaakt werd met honing. Dit is dus helemaal niet zo, het grootste gedeelte van het recept bestaat uit gekarameliseerde suiker. De naam komt van de structuur van deze lekkernij: de grote hoeveelheid bubbeltjes doet denken aan een honingraat. In mijn versie heb ik wel honing toegevoegd, maar dat doe ik vooral voor de smaak.

Honeycomb recept

Ingrediënten Honeycomb

Voor flink wat honeycomb 😉

415 g witte kristal suiker
175 g ahorn siroop (maple sirop)
75 g honing
70 ml water
18 g baking soda (geen bakpoeder of baking dus!)

Overige benodigdheden
een grote pan
vorm van ongeveer 20 x 30 cm
bakpapier
houten spatel
kookthermometer

!! BELANGRIJK VOOR JE BEGINT !!
Door de reactie van de karamel en de baking soda, zal het volume flink toenemen. Zorg er dus voor dat je een grotere pan gebruikt dan je normaal gesproken zou gebruiken wanneer je een karamel maakt. Een steelpan is niet groot genoeg, denk aan je grote kookpan waar je aardappelen in kookt. Zorg er ook voor dat je je bakvorm van tevoren hebt bekleed met bakpapier. Zet eventueel een extra bakvorm met papier klaar, als je niet zeker bent of je vorm groot genoeg is. Wat je ook doet, zit niet met je vingers aan de warme honeycomb. De honeycomb wordt 160 graden, dat is dus een heel stuk warmer dan kokend water!

Bereiding Honeycomb

  1. Bekleed je vorm met bakpapier en zet deze klaar op een handige plek, zodat je straks de karamel er makkelijk in kunt gieten.
  2. Plaats de suiker, siroop, honing en water in de pan en roer dit goed door. Verwarm dit rustig, totdat alle suiker is opgelost. Nu mag het vuur wat hoger en kunnen we de karamel gaan maken. Laat het geheel flink pruttelen.
  3. Je kunt karamel maken op gevoel doen (wachten tot de karamel een goede kleur heeft), maar zelf gebruik ik liever een kookthermometer. Eerst loopt de temperatuur langzaam op, maar later gaat het opeens snel. Blijf bij je pan en niet roeren! Zodra de thermometer 160 graden Celsius aangeeft, haal je de pan van het vuur.
  4. Roer direct de baking soda er goed doorheen en giet het mengsel in je vorm. Vul de vorm niet tot de rand, want het volume zal nog toenemen!!
  5. Laat de honeycomb goed afkoelen en breek het daarna in stukken.

Eet smakelijk! Heel lekker om wat honeycomb kruimels bij je ijs te eten of zelfs honeycomb ijs zelf te maken, zoals in dit recept dat ik voor Karenz maakte.

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *