Honing-mosterd beenham uit de oven

Honing-mosterd beenham uit de oven is een heerlijk feestelijk recept. Met dit super makkelijke recept wordt een hele beenham bereiden een koud kunstje. Het resultaat is een sappige, smaakvolle beenham met een zoete, plakkerige honing-mosterdsaus.

Beenham uit de oven

Beenham kun je op verschillende manieren bereiden, maar in de oven is het vrij simpel. Het allerlekkerste resultaat krijg je door ervoor te zorgen dat het hammetje een kerntemperatuur van 65 graden bereikt, om hem dan direct uit de oven te halen. Dan is hij gaar en lekker warm, maar ook nog steeds ontzettend sappig. Dit kan heel goed met een ‘normale‘ thermometer, maar als je iets meer luxe en gemak wilt, heb je tegenwoordig ook goed betaalbare draadloze kernthermometers.

Een andere lekkere manier om beenham te bereiden is in de Instant Pot.

Beenham uit de oven

Honing-mosterdsaus

Honing-mosterdsaus is natuurlijk een klassieker bij beenham. In dit recept maken we gebruik van twee soorten mosterd: grove mosterd en scherpe Dijon. De grove geeft vooral smaak en van die mooie kenmerkende mosterdkorreltjes en de scherpe Dijonmosterd geeft het wat pit. Je kunt ook alleen grove mosterd gebruiken, als je niet van scherpe mosterd houdt.

Naast honing gaat er ook een beetje bruine suiker bij de saus, dit zorgt ervoor dat het hammetje een prachtige kleur krijgt.

Lekker erbij

Een beenham eet je natuurlijk niet alleen, daar horen bijgerechten bij! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Honing mosterd beenham uit de oven

Honing-mosterd beenham uit de oven is een heerlijk feestelijk recept. Met dit super makkelijke recept wordt een hele beenham bereiden een koud kunstje. Het resultaat is een sappige, smaakvolle beenham met een zoete, plakkerige honing-mosterdsaus.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 45 min
rusttijd 10 min
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • Oven
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 beenhammetje +/- 500 gr
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 takje tijm blaadjes geritst
  • 1 snuf zout
  • 1 eetlepel water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet de ovenschaal heel licht in.
  • Kerf met een scherp mes een voorzichtig een ruitjespatroon in de ham.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar, zonder het water. Proef en bepaal of de mosterdsmaak (naar jouw smaak) genoeg naar voren komt. Voeg eventueel mosterd of juist honing toe.
  • Smeer de beenham in met de saus en laat dit marineren in de ovenschaal, terwijl de oven voorverwarmt. Heb je saus over? Meng dit dan met 1 eetlepel water en giet dit onderin de ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal met de beenham in het midden van de oven en giet/ smeer elke 15 minuten de saus uit de ovenschaal over de ham heen.
  • Laat de beenham minimaal 5 minuten rusten, voordat je deze in plakken snijdt.

Notities

Ham over? Snijd deze dan de volgende dag in dunne plakken en serveer op brood!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: beenham, honing, kerst hoofdgerecht, kerst vlees, mosterd, varkenvlees

Pin deze Honing mosterd beenham uit de oven!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Honing mosterd beenham uit de oven

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close