Hot cross buns (Engelse paasbroodjes)

Deel met vrienden en familie

Hot cross buns zijn heerlijke bolletjes, gevuld met rozijnen en sinaasappelschil. Heerlijk op smaak gebracht met specerijen en versierd met een kruis. Deze zachte, zoete broodjes hebben niet veel meer nodig dan een likje boter, maar een plak oude kaas doet het ook heel erg goed!

Hot cross buns

Broodjes voor Goede vrijdag

Traditioneel gezien worden hot cross buns gegeten op Goede Vrijdag. Het kruis symboliseert het kruis waaraan Jezus is opgehangen. De kruiden die in het broodje zitten zouden ook gebruikt zijn bij het balsemen van zijn lichaam. Klinkt een beetje luguber, ik vraag mij bijvoorbeeld af wat het gedroogde fruit zou moeten voorstellen.

Vroeger werd er geloofd dat hot cross buns die op Goede vrijdag werden gebakken bewaard moesten worden voor het geval dat iemand ziek wordt. Een klein stukje van het broodje zou worden afgebroken om aan de patiënt te voeden. Tegenwoordig worden ze vooral gegeten omdat ze erg lekker zijn en dan vaker met Pasen, dan met Goede Vrijdag. Met Pasen zitten we vaker samen aan het ontbijt of brunch, dan op Goede Vrijdag.

Hot cross buns boter

Of zijn hot cross buns toch Paasbroodjes?

Net zoals met eieren, wordt gezegd dat deze broodjes ook komen uit de tijd dan men Ēostre vereerde, een Germaanse godin van de vruchtbaarheid. Voor het lentefeest werden kruisbroodjes gebakken om deze godin te eren. De vier kwartieren van het kruis bovenop elk broodje zouden de fasen van de maan voorstellen, terwijl het kruis zelf de wedergeboorte na de winter voorstelt.

Hot Cross Buns

Hot cross buns zijn heerlijke bolletjes, gevuld met rozijnen en sinaasappelschil. Heerlijk op smaak gebracht met specerijen en versierd met een kruis. Deze zachte, zoete broodjes hebben niet veel meer nodig dan een likje boter, maar een plak oude kaas doet het ook heel erg goed!
Porties 6 broodjes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
2x rijzen totaal 2 uur

Kookgerei

  • Plasticfolie
  • Bakblik of ovenschaal
  • Hand- of standmixer met deeghaken

Ingrediënten

  • 5 gr instant gist
  • 190 ml melk (lauw warm)
  • 50 gr kristalsuiker
  • 320 gr bloem
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel piment
  • 1 sinaasappel (rasp van de schil)
  • 1 snuf zout
  • 100 gr rozijnen (zie notitie)
  • 25 gr roomboter (gesmolten)
  • 0.5 ei (zie notitie)

Kruizen

  • 30 gr bloem
  • 2 eetlepels water

Glans laagje

  • 0.5 eetlepel jam (abrikoos, sinaasappel)
  • 2 eetlepels water

Instructies

  • Meng het gist met de warme melk en een klein schepje van je suiker. Zet apart.
  • Roer alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar, ook de rozijnen.
  • Giet de gesmolten boter erbij en zet je machine aan. Giet het ei erbij en vervolgens beetje bij beetje de melk.
  • Kneed het geheel goed door, tot je een mooi elastisch deeg hebt. Voeg eventueel een klein beetje extra bloem toe als je deeg niet goed los komt. Dit duurt een paar minuten.
  • Maak een bol van je deeg. Smeer je kom in met een beetje olie en plaats de bol hierin. Dek af met plasticfolie.
  • Laat 1 tot 1,5 uur rijzen tot je deeg verdubbeld is in omvang
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol hier bolletjes van. Plaats in een ingevet bakblik en dek af.
  • Laat 40 minuten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Meng de bloem en water voor de kruizen tot een dikke pap. Schep in een zakje en knip er een klein puntje vanaf. Teken kruizen op de bolletjes.
  • Bak je broodjes in het bakblik 22 minuten in het midden van de oven, totdat je buns mooi diep goudbruin zijn.
  • Verwarm ondertussen de jam en water in een pannetje. Bestrijk de broodjes hiermee als ze uit de oven komen, voor een mooie glans.

Notities

Rozijnen: In plaats van rozijnen kun je ook ander gedroogd fruit gebruiken.
0.5 ei: Ik weet het, onhandig. Wat ik zelf doe is een ei los kloppen en dan ongeveer de helft erbij gooien, het luistert niet super nauw. 
Auteur: Mariska
Gang: Breakfast, brunch, lunch
Keuken: Engels
Trefwoord: brood, paasrecept, pasen

Pin deze Hot Cross Buns (Engelse Paasbroodjes)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Maak bijvoorbeeld een bord vol paasrecepten!

hot cross buns pin

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close