Hot cross buns zijn heerlijke bolletjes, gevuld met rozijnen en sinaasappelschil. Heerlijk op smaak gebracht met specerijen en versierd met een kruis. Deze zachte, zoete broodjes hebben niet veel meer nodig dan een likje boter, maar een plak oude kaas doet het ook heel erg goed!
Broodjes voor Goede vrijdag
Traditioneel gezien worden hot cross buns gegeten op Goede Vrijdag. Het kruis symboliseert het kruis waaraan Jezus is opgehangen. De kruiden die in het broodje zitten zouden ook gebruikt zijn bij het balsemen van zijn lichaam. Klinkt een beetje luguber, ik vraag mij bijvoorbeeld af wat het gedroogde fruit zou moeten voorstellen.
Vroeger werd er geloofd dat hot cross buns die op Goede vrijdag werden gebakken bewaard moesten worden voor het geval dat iemand ziek wordt. Een klein stukje van het broodje zou worden afgebroken om aan de patiënt te voeden. Tegenwoordig worden ze vooral gegeten omdat ze erg lekker zijn en dan vaker met Pasen, dan met Goede Vrijdag. Met Pasen zitten we vaker samen aan het ontbijt of brunch, dan op Goede Vrijdag.
Of zijn hot cross buns toch Paasbroodjes?
Net zoals met eieren, wordt gezegd dat deze broodjes ook komen uit de tijd dan men Ēostre vereerde, een Germaanse godin van de vruchtbaarheid. Voor het lentefeest werden kruisbroodjes gebakken om deze godin te eren. De vier kwartieren van het kruis bovenop elk broodje zouden de fasen van de maan voorstellen, terwijl het kruis zelf de wedergeboorte na de winter voorstelt.
Pin deze Hot Cross Buns (Engelse Paasbroodjes)!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Maak bijvoorbeeld een bord vol paasrecepten!