Huisgemaakte pitabroodjes (verraderlijk simpel!)

Deel met vrienden en familie

Huisgemaakt pitabroodjes zijn verraderlijk simpel om te maken. Zo simpel, dat je je hierna zult afvragen waarom je ze toch altijd in de supermarkt koopt! Tijdens het bakken rijzen ze mooi en dat is een ontzettend bevredigend gezicht :).

Tips voor het bakken van pita’s

Blijft je deeg te plakkerig? Dit kan meerdere oorzaken hebben; meestal komt het door de temperatuur, luchtvochtigheid of het soort bloem/meel dat je gebruikt. Voeg gerust wat extra bloem toe.

Gebruik je net als ik een machinemixer met deeghaken? Zet hem dan niet op de hoogste stand. Het is verleidelijk, ik zet mijn mixer ook graag lekker hoog, maar je geeft de bloem dan niet genoeg tijd om het vocht op te nemen.

Is het erg warm in huis? Dan gaat het deeg sneller rijzen. Gebruik dan kouder water en laat het deeg wat korter rijzen.

Eigenlijk gelden deze tips voor alle soorten broden, niet alleen voor deze pitabroodjes.

Pita recept

Ingrediënten huisgemaakte pitabroodjes

voor 6 pita broodjes

250 – 300 ml (handwarm) water
1 zakje gedroogd gist (7 gr)
400 gr bloem
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel zout

Oven en bakplaat, eventueel een mixer met deeghaken

Bereiding

  1. Meng het gist samen met het water. Roer even door en laat een paar minuten staan.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve het zout, in een mixer met deeghaken. Goed gemengd met elkaar? Voeg dan nu het zout toe en laat de machine het deeg mooi soepel kneden. Is het deeg te droog? Voeg dan beetje bij beetje wat extra water toe, als het juist te nat en plakkerig blijft, voeg dan een beetje bloem toe!
  3. Liever met de hand? Dit kan ook natuurijk! Maak in een bergje bloem een kuiltje en schenk hier de overige ingrediënten in. Voeg beetje bij beetje bloem toe aan de natte massa. Kneed het deeg mooi soepel.
  4. Deel het deeg in 6 gelijke bollen en bedek ze met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu 45 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius, zelf laat ik mijn bakplaat mee verwarmen, zodat deze niet koud is.
  6. Rol de bolletjes uit tot platte cirkels en plaats op de plaat.
  7. Bak de pita’s zo’n 9-12 minuten, tot ze mooi ‘opgepoeft’ en licht gebruind zijn.

Eet smakelijk! Waar vul jij je pita graag mee?

Pin deze Huisgemaakte pitabroodjes !

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Huisgemaakte pita's uit de oven

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ohh, wat zien deze broodjes er lekker fluffy uit zeg! Ik vind pitabroodjes normaal echt niet lekker, maar deze zouden er echt wel in gaan. Leuk recept, ga ik zeker onthouden!

  2. Deze broodjes zien er heerlijk uit Maris! Zouden ze ook van Speltmeel gemaakt kunnen worden? Misschien zijn de verhoudingen dan anders?
    Brood van Spelt vind ik nl. zoveel lekkerder dan tarwebrood het is lichter verteerbaar, en de korst van spelt is zo lekker knapperig. Zou je me tips kunnen geven?

    Welke vulling ik het liefst gebruik? Geen! Ik gebruik één doorgesneden pitabroodje
    ( gekocht tot nu toe ) om er twee kleine pizza’s van te maken. Heerlijk en zo klaar!
    Oven voorverwarmen met het nog dichte broodje erin ( ik hou van een knapperige korst) Intussen het ‘beleg’ klaarzetten: pesto om te besmeren, plakjes snoeptomaatjes, 1 of 2 ansjovisjes in stukjes, wat reepjes paprika, plakjes salami ik stukjes enz. Wat ik toevallig in huis heb. Als laatste geraspte kaas of kleine mozarella-bolletjes in 3 plakjes.
    Dan is het enkel nog het warme broodje opensnijden, beleggen, wat olijfolie erover druppelen en terug de oven in voor 12-15 minuten.
    Met zelfgebakken spelt pita’s vast nog véél lekkerder.

    1. Hoi Anna, hoewel ik er zelf geen ervaring mee heb denk ik het wel. Ze worden waarschijnlijk wel iets minder luchtig.
      Jouw pita pizza’s klinken erg lekker! Zelf vind ik het lekker om er wat gebakken groentes met kippendijen en kaas in te stoppen.

  3. Tot welke dikte rol je ze uit?

    1. Ongeveer een centimeter

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close