Ikan Pepesan (Indische makreel)

Ikan Pepesan is een heerlijk Indonesisch gerecht met makreel. Een heuse smaakbom en echt eens een andere manier om deze heerlijke vis te eten. Met dit recept maak je zelf heel eenvoudig een super smaakvolle boemboe waarmee je de makreel insmeert. In Indonesië wordt de Ikan Pepesan vaak verpakt in bananenbladeren en gegrild op kolen of in een stoommand bereid, maar wij gebruiken heel simpel folie en de oven.

ikan pepesan met makreel en rijst

Pepesan met gerookte makreel

Ikan Pepesan maak ik zelf altijd met gerookte makreel, zo is dat mij geleerd. Dit is niet alleen makkelijker verkrijgbaar, het is ook nog eens ontzettend lekker, doordat gerookte makreel zo’n subtiele rokerige smaak heeft. Nu heb ik wel eens iemand gesproken die mij vertelde dat dat absoluut niet kon en ik verse makreel moest gebruiken… Misschien maakt het dit recept meer Indisch dan Indonesisch. Hoe dan ook, het is met gerookte makreel ontzettend lekker.

Liever wel verse makreel? Zorg dan dat deze goed is schoongemaakt, laat de vis heel en laat in dit geval het vel er wel op. In de holte van de vis kun je een stengel citroengras stoppen.

‘Ikan’ betekent trouwens vis en niet perse makreel. Het kan dus ook heel lekker met andere vissoorten gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld dorade of kabeljauw!

Ikan Pepesan Indische Makreel

Pittige Indonesische makreel

Pepesan zoals ik hem ken is altijd ontzettend – brand je bek – pittig. De pittige Indonesische makreel combineer ik zelf dan ook graag met rijst of bloemkoolrijst en simpele groente, zoals gekookte sperzie- of snijbonen. Paar schijfjes komkommer erbij voor verkoeling doen het ook vaak goed. Je kunt de pepesan natuurlijk ook gewoon minder pittig maken, dat is het voordeel van zelf koken. Vervang de rawits door lomboks bijvoorbeeld, of gebruik gewoon een stuk minder.

Ikan Pepesan (Indische makreel)

Ikan Pepesan is een heerlijk Indonesisch gerecht met makreel. Een heuse smaakbom en echt eens een andere manier om deze heerlijke vis te eten. Met dit recept maak je zelf heel eenvoudig een super smaakvolle boemboe waarmee je de makreel insmeert. In Indonesië wordt de Ikan Pepesan vaak verpakt in bananenbladeren en gegrild op kolen of in een stoommand bereid, maar wij gebruiken heel simpel folie en de oven.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 1 hele gerookte makreel
  • 2 stuks sjalotjes (klein)
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 stuks kemiri noten (ook wel candle nuts, te vervangen door macadamia’s)
  • 1 duim gember
  • 2-6 stuks rawit chili's
  • 0.5 stengel citroengras (of 1 dunne stengel)
  • 4 blaadjes kaffir lime leaf
  • 6 stuks kerstomaatjes doormidden gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel ketjap manis
  • 1 theelepel kurkuma
  • 0.5 theelepel gemalen koriander
  • zout
  • plantaardige olie
  • 2 extra stengels citroengras
  • extra kaffir lime leaf

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Maak de makreel schoon, als het goed is kun je makkelijk twee mooie filets loskrijgen van de graat. Leg deze apart.
  • Verwijder de schillen van de ui, knoflook en gember en snijd ze grof. Verwijder de nerf uit de lime leaves, rol ze op en snijd ze fijn. Snijd je chilipepers in stukjes, proef een klein stukje en bepaal hoeveel chili's je wilt gebruiken. Verwijder de kont en de harde bladeren van het citroengras en snijd fijn.
  • Doe dit alles samen met de kemiri noten en een klein scheutje olie in je keukenmachine of Nutribullet en maal dit tot een pasta.
  • Bak je gemalen boemboe samen met de kerstomaatjes en tomatenpuree met een klein beetje olie in een koekenpan aan.
  • Voeg tot slot de ketjap manis, kurkuma en gemalen koriander toe en roer goed door.
  • Neem een stuk aluminiumfolie en wrijf deze in met een klein beetje olie. Schep hier 1/4 van de boemboe op. Plaats 1 van de 2 makreelfilets bovenop de boemboe en smeer die in met nog eens 1/4 van de boemboe. Plaats een gekneusde stengel citroengras bovenop en vouw je alufolie pakketje dicht.
  • Herhaal dit met het andere stuk makreel.
  • Plaats de Ikan Pepesan pakketjes 25 minuten in het midden van de oven. Kijk uit! Bij het openmaken kan er hete stoom ontsnappen!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: makreel, pepesan, pittig

 

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close