Ikan Pepesan is een heerlijk Indonesisch gerecht met makreel. Een heuse smaakbom en echt eens een andere manier om deze heerlijke vis te eten. Met dit recept maak je zelf heel eenvoudig een super smaakvolle boemboe waarmee je de makreel insmeert. In Indonesië wordt de Ikan Pepesan vaak verpakt in bananenbladeren en gegrild op kolen of in een stoommand bereid, maar wij gebruiken heel simpel folie en de oven.
Pepesan met gerookte makreel
Ikan Pepesan maak ik zelf altijd met gerookte makreel, zo is dat mij geleerd. Dit is niet alleen makkelijker verkrijgbaar, het is ook nog eens ontzettend lekker, doordat gerookte makreel zo’n subtiele rokerige smaak heeft. Nu heb ik wel eens iemand gesproken die mij vertelde dat dat absoluut niet kon en ik verse makreel moest gebruiken… Misschien maakt het dit recept meer Indisch dan Indonesisch. Hoe dan ook, het is met gerookte makreel ontzettend lekker.
Liever wel verse makreel? Zorg dan dat deze goed is schoongemaakt, laat de vis heel en laat in dit geval het vel er wel op. In de holte van de vis kun je een stengel citroengras stoppen.
‘Ikan’ betekent trouwens vis en niet perse makreel. Het kan dus ook heel lekker met andere vissoorten gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld dorade of kabeljauw!
Pittige Indonesische makreel
Pepesan zoals ik hem ken is altijd ontzettend – brand je bek – pittig. De pittige Indonesische makreel combineer ik zelf dan ook graag met rijst of bloemkoolrijst en simpele groente, zoals gekookte sperzie- of snijbonen. Paar schijfjes komkommer erbij voor verkoeling doen het ook vaak goed. Je kunt de pepesan natuurlijk ook gewoon minder pittig maken, dat is het voordeel van zelf koken. Vervang de rawits door lomboks bijvoorbeeld, of gebruik gewoon een stuk minder.
Wat is de hoeveelheid van de bamboe
Hi Marlon, in dit gerecht maken we geen gebruik van bamboe.
ik woon in nieuwe pekela kan jij me zeggen waar ik hier in de omgeving pepesan kan kopen
Bedoel je het gerecht kant en klaar bereid? Ik zou kijken bij Indonesische restaurants in de buurt.
In een Indische toko ! Alle ingredienten !