Indiase Butter Chicken uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Instant Pot butter chicken is boterzachte kip in een rijke kruidige saus, die ook nog eens snel op tafel staat… wie wilt dat nou niet? Met dit recept en het gebruik van de Instant Pot is dit in een handomdraai geregeld!

De Instant Pot is ontzettend populair, alleen weten we dat in Nederland geloof ik nog niet helemaal. De Instant Pot is eigenlijk een elektrische, slimme snelkookpan en slow cooker. Onder hoge druk gaat het bereiden van veel gerechten, zoals stoofvlees, veel sneller. Een van de redenen dat de Instant Pot zo populair is, is vanwege de acceptatie door de Indiase community. Het leek mij dan ook meer dan passend om mijn eerste Instant Pot recept te baseren op de prachtige Indiase keuken.

Boterzachte Butter Chicken uit de Instant Pot

De eerste keer dat ik een poging deed tot butter chicken uit de Instant Pot was het niet direct een succes. De kip kwam er wel boterzacht uit, maar de saus kwam in de verste verte niet in de buurt van de heerlijke saus die ik gewend ben van butter chicken. Na wat bijschaven van het recept is dat nu wel helemaal gelukt! Wat een feest is dit om te eten! Het vlees heeft zo veel smaak echt ik echt super zacht, maar heeft nog wel structuur.

Meer recepten voor de Instant Pot

Inmiddels heb al flink wat lekkere recepten online staan voor de Instant Pot. Die kun je hier vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Indiase Butter chicken recept

Instant Pot Butter chicken

Instant Pot butter chicken is Boterzachte kip in een rijke kruidige saus, die ook nog eens snel op tafel staat... wie wilt dat nou niet? Met dit recept en het gebruik van de Instant Pot is dit in een handomdraai geregeld!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
HP in de Instant Pot 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 6 kippendijen (ik gebruik zonder bot)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 5 tenen 5 tenen knoflook
  • 1 theelepel cayenne
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 theelepel zoete paprika
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 snuf zout

Om af te maken

  • 125 gr boter in blokjes
  • 125 ml room (ongeklopt)

Instructies

  • Open het blik tomaten en snijd de tomaten grof in stukken. Plaats samen met het sap in de Instant Pot.
  • Pers of snijd de knoflooktenen fijn. Plaats deze samen met alle kruiden bij de tomaten en roer goed door. Voeg tenslotte de kippendijen toe. De boter en room houden we nog even apart. Per ongeluk er toch al bij gedaan? Maak je geen zorgen, het is geen ramp.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
  • Zelf laat ik na afloop geleidelijk de druk eraf lopen, maar je kunt hem ook meteen met het ventiel leeg laten lopen. In dat geval laat je voorzichtig de stoom uit de Instant Pot komen, ik gebruik hier altijd iets van een spatel voor, zodat mijn handen niet te dicht in de buurt van de hete stoom komen.
  • Haal de kippendijen uit de pan en maak de stukken kleiner met behulp van een vork. Pureer de saus in de instant pot met een staafmixer glad.
  • Selecteer de SAUTE functie en smelt de boter door de saus. Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.

Notities

Tip: Liever geen lactose in je recept? Vervang dan de boter door kokosolie en de room door kokosmelk.
Tip 2: Dit recept geeft redelijk veel saus, zelf kies ik ervoor om een deel van de saus in te vriezen!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indiaas, Indian
Trefwoord: Instant Pot, pressure cooker

Pin deze Instant Pot Butter Chicken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant pot butter chicken

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska,

    Hoeveel kooktijd moet je aanhouden als je geen instant pot gebruikt?

    Groetje, Yvonne

    1. Met precies dit recept heb ik geen ervaring in een normale pan. Dit is wat ik zou doen: Ik zou eerst de kip 10-15 minuten marineren met de kruiden en daarna zeker nog 15 minuten laten sudderen in de saus, misschien zelf nog langer om de kip echt zacht te krijgen. Wil je het liever sneller klaar hebben dan kan je ook kipfilet gebruiken natuurlijk, wel opletten dat je kipfilet niet droogbakt.

    2. Hoi Mariska,

      Doe je na het pureren het vlees weer in de pot, of serveer je het apart met de saus er overheen?

      Ik ga het straks maken:-)

      1. Ik haal de helft van de saus er uit en dat bewaar ik, bij de rest doe ik inderdaad de kip terug

      2. Hallo Mariska,
        hoe gebruik je dan de volgende keer de ingevroren overgebleven saus?

  2. Miranda Derks says:

    Ik heb deze gisteren gemaakt en hij was zoooo lekker! Gelukkig heb ik een portietje over voor in de pauze op t werk.
    Deze ga ik echt wel vaker maken hoor. Zal ook lekker zijn met stukjes paneer erin ipv kip. Of tofu ofzo als je daarvan houdt.

  3. Hoi Mariska,
    Mijn dochter vind kipdij niet lekker. Kan ik dit gerecht ook met kipfilet maken en hoe lang zou het dan ‘onder druk’ moeten?

    1. Mariska Author says:

      Met dit recept vind ze het vast wel lekker 😉 Kipfilet zou ik 2 a 3 minuten korter doen en niet te klein snijden

  4. Vanavond je recept gemaakt en ik moet zeggen heerlijk heerlijk!!!!! Ik had er naanbrood bij gebakken,we hebben lekker gesmuld 👍

    1. Mariska Author says:

      Wat fijn om te lezen dat het zo goed gesmaakt heeft. Dit blijft ook echt één van mijn favorieten.

  5. Wat doe je met de rest van de saus?

    1. Mariska Author says:

      Dat vries ik in. Gebruik ik bv als basis voor een snelle curry, als soort van GADO GADO saus, op een pizza etc

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close