Indiase Butter Chicken uit de Instant Pot

Instant Pot butter chicken is Boterzachte kip in een rijke kruidige saus, die ook nog eens snel op tafel staat… wie wilt dat nou niet? Met dit recept en het gebruik van de Instant Pot is dit in een handomdraai geregeld!

De Instant Pot is ontzettend populair, alleen weten we dat in Nederland geloof ik nog niet helemaal. De Instant Pot is eigenlijk een elektrische, slimme snelkookpan en slow cooker. Onder hoge druk gaat het bereiden van veel gerechten, zoals stoofvlees, veel sneller. Een van de redenen dat de Instant Pot zo populair is, is vanwege de acceptatie door de Indiase community. Het leek mij dan ook meer dan passend om mijn eerste Instant Pot recept te baseren op de prachtige Indiase keuken.

Boterzachte ‘butter chicken’

De eerste keer dat ik een poging deed tot butter chicken uit de Instant Pot was het niet direct een succes. De kip kwam er wel boterzacht uit, maar de saus kwam in de verste verte niet in de buurt van de heerlijke saus die ik gewend ben van butter chicken. Na wat bijschaven van het recept is dat nu wel helemaal gelukt!

Inmiddels heb al flink wat lekkere recepten online staan voor de Instant Pot. Die kun je hier vinden.

Indiase Butter chicken recept

Instant Pot Butter chicken

voor 3-4 personen

1 blik gepelde tomaten
6 kippendijen (ik gebruik zonder bot)
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kurkuma
5 tenen knoflook
1 theelepel cayenne
2 theelepels garam masala
1 theelepel zoete paprika
1 theelepel gemalen komijn
snuf zout

125 gram boter in blokjes
125 ml room (ongeklopt)

Overige benodigdheden: Instant Pot of andere snelkookpan met hoge druk en een staafmixer.

Bereiding in de Instant Pot

  1. Open het blik tomaten en snijd de tomaten grof in stukken. Plaats samen met het sap in de Instant Pot.
  2. Pers of snijd de knoflooktenen fijn. Plaats deze samen met alle kruiden bij de tomaten en roer goed door. Voeg tenslotte de kippendijen toe. De boter en room houden we nog even apart. Per ongeluk er toch al bij gedaan? Maak je geen zorgen, het is geen ramp.
  3. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high presure” en set je de timer op 10 minuten.
  4. Zelf laat ik na afloop geleidelijk de druk eraf lopen, maar je kunt hem ook meteen met het ventiel leeg laten lopen. In dat geval laat je voorzichtig de stoom uit de Instant Pot komen, ik gebruik hier altijd iets van een spatel voor, zodat mijn handen niet te dicht in de buurt van de hete stoom komen.
  5. Haal de kippendijen uit de pan en maak de stukken kleiner met behulp van een vork. Pureer de saus in de instant pot met een staafmixer glad.
  6. Selecteer de SAUTE functie en smelt de boter door de saus. Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.

Tip: Liever geen lactose in je recept? Vervang dan de boter door kokosolie en de room door kokosmelk.

Tip 2: Dit recept geeft redelijk veel saus, zelf kies ik ervoor om een deel van de saus in te vriezen!

 

Pin deze Instant Pot Butter Chicken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant pot butter chicken

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska,

    Hoeveel kooktijd moet je aanhouden als je geen instant pot gebruikt?

    Groetje, Yvonne

    1. Met precies dit recept heb ik geen ervaring in een normale pan. Dit is wat ik zou doen: Ik zou eerst de kip 10-15 minuten marineren met de kruiden en daarna zeker nog 15 minuten laten sudderen in de saus, misschien zelf nog langer om de kip echt zacht te krijgen. Wil je het liever sneller klaar hebben dan kan je ook kipfilet gebruiken natuurlijk, wel opletten dat je kipfilet niet droogbakt.

    2. Hoi Mariska,

      Doe je na het pureren het vlees weer in de pot, of serveer je het apart met de saus er overheen?

      Ik ga het straks maken:-)

      1. Ik haal de helft van de saus er uit en dat bewaar ik, bij de rest doe ik inderdaad de kip terug

      2. Hallo Mariska,
        hoe gebruik je dan de volgende keer de ingevroren overgebleven saus?

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close