Indiase Kip Biryani

Kip biryani is een rijstgerecht uit de Indiase keuken (ook wel kip biriyani of biriani genoemd). Hoewel het een makkelijk gerecht is om te maken, zorgt de combinatie van kruiden, de lekkere stukken kip en de kruidige rijst voor een klein spektakel op tafel. En dan hebben we het nog niet eens over de geur. Echt zo’n geur waarvan mensen nieuwsgierig worden naar wat je aan het koken bent. Van oorsprong wordt kip biryani ook vaak bij speciale momenten gegeten, zoals bruiloften en feesten. Dan moet het wel goed zijn, toch?

Net zoals bijvoorbeeld Indonesische Nasi heb je een hoop varianten van kip biryani. Van super uitgebreid tot (naar mijn mening) te simpel. Voor dit recept ben ik voor een middenweg gegaan. Op deze manier is het een maaltijd die goed te doen is op een doordeweekse dag en maak ik gebruik van ingrediƫnten die niet te moeilijk te verkrijgen zijn in Nederland, maar wordt er niet ingeleverd op smaak .

Kip Biryani

Indiase kip biryani

Een van de bekendste bijgerechten bij kip biryani is raita. Dat is een combinatie van komkommer en yoghurt. Dit geeft niet alleen verkoeling op warme dagen (die ze in India genoeg hebben natuurlijk), maar helpt ook de kruiden en pittigheid een beetje te neutraliseren. Handig dus als je een keer uitgeschoten bent met de kruiden. Ook daarvan zijn verschillende manieren van bereiding. Zelf hou ik hem heel simpel, door dikke yoghurt en dunne plakjes komkommer te combineren met wat verse munt en een kneepje citroensap.

Culinaire reis naar India

Alleen al voor de Indiase keuken zou ik graag een keer naar dit prachtige land willen. Ze weten als geen ander hoe specerijen een gerecht tot een harmonieus geheel maken. Heerlijk je buik rond eten aan al het lekkers op culinair gebied. Tel daar nog eens de natuur, cultuur en prachtige bouwwerken als de Taj Mahal bij op en je hebt een ideale reis als je het mij vraagt. Mocht jij ook eens op reis willen naar India, dan kun je er niet zomaar binnen komen wandelen. Je hebt hiervoor een visum nodig. Dat kon altijd nogal ingewikkeld zijn en het is nog maar wachten hoe dat straks gaat worden als de grenzen weer open gaan. Gelukkig zijn er ook bureaus die alles voor je uit handen nemen. Bij visumbuitenland.nl kun je bijvoorbeeld online je visum voor India door hen laten regelen. Kun jij je focussen op de rest van je eet.. euhh reisplanning. En anders dan ik altijd dacht, hoef je dus niet je paspoort op te sturen.

Hopelijk gaan de grenzen snel weer open en kunnen we weer reizen. Tot die tijd gaan we gewoon zelf thuis aan de slag!

Indiase Kip Biryani

Het recept voor Indiase Kip Biryani

Indiase Kip Biryani

Kip biryaniĀ is een rijstgerecht uit de Indiase keuken (ook wel kip biriyani of biriani genoemd). Hoewel het een makkelijk gerecht is om te maken, zorgt de combinatie van kruiden, de lekkere stukken kip en de kruidige rijst voor een klein spektakel op tafel.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Marineren 15 min

Ingrediƫnten

Marinade

  • 600 gr kippendijen (gewogen zonder bot, gebruik gerust dijen met bot, drumsticks of kipkarbonades)
  • 150 gr yoghurt (dikke)
  • 1-2 theelepels chili
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 4-6 teentjes knoflook
  • 1 duim verse gember
  • half bosje verse munt

Rijst & kruiden om te bakken

  • 3 eetlepels ghee of olie (geen olijfolie)
  • 4 kruidnagels
  • 5 kardemompeulen (groen)
  • 6-10 peperkorrels
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 kleine uien
  • 10-15 kerstomaten
  • 500 gr gekookte basmatirijst (volkoren/bruine basmatirijst werkt ook heel goed)
  • half bosje verse munt
  • half bosje verse peterselie (of koriander)

en natuurlijk

  • zout

Instructies

Marineren van de kip

  • Snijd de kippendijen grof in stukken. Het is de bedoeling dat je nog wel echt stukken kip terug vindt straks in de biryani, dus niet te fijn snijden.
  • Rasp de gember en de teentjes knoflook fijn. Rits de blaadjes van de munt van de takjes en snijd dit fijn.
  • Meng alle ingrediĆ«nten van de marinade met de kip en flinke snuf zout goed door elkaar. Laat dit minimaal 15 minuten marineren. Snipper ondertussen de uien, dit mag best grof.

Olie op smaak brengen en kip bakken

  • Verwarm olie of ghee in een diepe pan met deksel (ik gebruik mijn Creuset). Voeg de kruidnagels, laurierblaadjes, kardemom en peperkorrels toe. Bak een minuut of 2, zodat de specerijen hun smaak aan de olie afgeven.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en bak op middelhoog vuur, tot de uien zacht worden en bruine randjes krijgen. Heel anders dus dan bij Italiaanse recepten, waar je juist helemaal geen bruin wilt zien.
  • Snijd de tomaatjes doormidden en bak deze ook nog een minuut of twee mee.
  • Nu mag de kip erbij, inclusief alle marinade. Bak dit al omscheppend op hoog vuur, tot de kip bruin begint te worden. Zet lager en laat het 8 minuten pruttelen. Is je saus wat aan de droge kant, dan met de deksel erop. Is het juist wat aan de natte kant? Dan zonder deksel.

Rijst toevoegen

  • Schep alle rijst bovenop de kip en maak hier een soort van deksel van. Niet teveel aan drukken, want dan krijg je geen luchtige biryani. Zelf vind ik het lekker om nu nog 5 kardemom peultjes licht te kneuzen en in de rijst te duwen.
  • Doe de deksel op de pot en laat dit nog 6 minuten zacht pruttelen.

Afmaken

  • Schep alles door en maak af met gesneden munt en peterselie. Proef en breng op smaak met zout.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: kruidig, rijst

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met visumbuitenland.nl

Geef een reactie

Close
Ā© Copyright FlyingFoodie
Close