Indiase pompoen met tomaat en knoflook

Indiase pompoen met tomaat en knoflook is een lekker fris recept. Terwijl je pompoen in de oven ligt te roosteren, maak je een heerlijke saus met tomaat, knoflook en gember. Misschien net niet in 30 minuten klaar en op tafel, maar de smaak maakt dit helemaal goed.

Hoewel wel kruidig, is dit recept absoluut niet pittig. Het is door de verse gember juist heerlijk fris. Je kunt het natuurlijk wel pittig maken door meer groene chili toe te voegen, maar eerlijk gezegd heeft dit gerecht dat helemaal niet nodig.
Je krijgt het lekkerste resultaat door gebruik te maken van verse gember. Vroeger bewaarde ik mijn gember altijd gewoon in de fruitschaal. De laatste jaren bewaar ik het in de koelkast, ik ben er achter gekomen dat het dan frisser van smaak blijft, sappiger en dat je minder van die houtige stukjes krijgt.

Je kunt deze Indiase pompoen met tomaat en knoflook serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een beef curry of butter chicken, maar het ook serveren als vega(n) hoofdgerecht. Vegan of niet, een lekker stuk naan en raita doen het sowieso goed als bijgerechten bij je pompoen.

Indiase pompoen met tomaat en knoflook

Porties 2 porties
30 min

Apparatuur

  • Oven
  • Koekenpan
  • Vijzel

Ingrediënten

  • 0.5 flespompoen
  • 2 eetlepels neutrale olie (zie notities)
  • zout & peper
  • 1 kleine duim gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 groene chili (optioneel)
  • 1 kleine ui
  • 200 gr tomaten pulp
  • 1 snuf suiker
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de pompoen in plakken van ongeveer 1 cm dik en meng goed met olie, zout en peper. Rooster in het midden van de oven tot ze gaar zijn, zo'n 25 tot 30 minuten.
  • Snipper een ui en bak deze met 2 eetlepels olie in een warme koekenpan, totdat het bruin begint te worden, zo'n 8 minuten. Anders dan in de Italiaanse keuken is het hier wel de bedoeling dat de ui bruin wordt.
  • Schil en snijd de knoflook, gember en groene chili grof en vijzel dit tot een grove pasta met een snufje zout. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken, maar dat is voor deze hoeveelheid niet echt de moeite. Bak dit nu 2-3 minuten mee met de ui.
  • Voeg de tomaten pulp toe en laat dit zachtjes zijn ding doen, zo'n 12-13 minuten. Roer zo nu en dan door. Je krijgt nu echt een dikke, stevige saus.
  • Voeg de overige ingrediënten (komijn, koriander en suiker) toe samen met 1 eetlepel water en roer goed door. Proef en breng op smaak met wat zout.
  • De pompoen zal nu ongeveer klaar zijn. Schep deze door de saus heen en je bent klaar om te eten!

Notities

In India wordt veel gekookt met raapzaadolie. Dit is wat minder bekend in Nederland, maar elke neutrale olie werkt prima. Denk aan zonnebloem-, arachide- of kokosolie. 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indiaas, Indian
Trefwoord: Pompoen, vegan, vegetarisch

Pin deze Indiase pompoen met tomaat en knoflook!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Indiase pompoen met tomaat en knoflook pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close