Kip Ketjap (Ajam Ketjap)

Deel met vrienden en familie

Kip Ketjap oftewel Ajam Ketjap is een heerlijk simpel Indonesisch recept. In plaats van het gebruikelijke pittig is dit gerecht eerder zoet door het gebruik van ketjap. Door het sudderen wordt de kip heerlijk mals en de saus goed plakkerig: wat mij betreft de perfecte combinatie. Naast de standaard bereidingswijze, heb ik ook een recept voor de Instant Pot.

Kip Ketjap

Kip Ketjap, wie kent het niet? Ook wel bekend als Ajam of Ayam Ketjap. Ajam/Ayam is het Indonesische woord voor kip! Ayam ketjap is dan ook heerlijke kip in een lekkere ketjap saus. Het is niet pittig dus iedereen kan er van genieten. Serveer het met sambal voor wie wel wat extra pit kan gebruiken. Let wel op, gebruik ketjap geen soja! Dan krijg je namelijk een super zout resultaat. Lees hier Verschil Ketjap en Sojasaus mocht je twijfelen.

Kip Ketjap is heerlijk met wat rijst en groentes, zoals sugar snaps, sperzieboontjes of broccoli. Uiteraard past deze kip ook heel goed bij een rijsttafel vol met Indonesische gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Ajam Ketjap Kip Ketjap

Ajam Ketjap uit de Instant Pot

Naast de “normale” bereiding vind je in dit recept ook de bereiding voor de Ajam Ketjap uit de Instant Pot. De bereiding is iets korter en je krijgt nog malsere kip waar de smaken van de kruiden echt ingetrokken zijn. Andere Indonesische gerechten die goed te maken zijn in de Instant Pot zijn bijvoorbeeld:

 

Kip Ketjap / Ajam Ketjap

Kip Ketjap oftewel Ajam Ketjap is een heerlijk simpel Indonesisch recept. In plaats van het gebruikelijke pittig is dit gerecht eerder zoet door het gebruik van ketjap. Door het sudderen wordt de kip heerlijk mals en de saus goed plakkerig: wat mij betreft de perfecte combinatie. Naast de standaard bereidingswijze, heb ik ook een recept voor de Instant Pot.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
HP in de Instant Pot 10 minuten
Totale tijd 40 minuten

Kookgerei

  • Braadpan (optie 1)
  • Instant Pot (optie 2)

Ingrediënten

  • 750 gr kip met bot zie notities
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder djahe
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 0.5 theelepel gemalen komijn
  • 8 eetlepels ketjap manis (dus geen soja!)
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1-2 theelepels sambal met garnaal sambal trassi
  • 1 eetlepel Javaanse Suiker alternatief: bruine basterd suiker
  • 250 ml water of bouillon
  • zout
  • plantaardige olie (zoals arachideolie)

Instructies

Bereiding in braadpan

  • Snijd de ui en knoflook fijn, zelf doe ik dit in een luie bui in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
  • Meng de droge kruiden met elkaar en wrijf hier de kipstukken mee in. Bak deze vervolgens in ruim olie op hoog vuur goudbruin. Haal de kip uit de pan en giet eventueel overmatige olie uit de pan.
  • Fruit de ui en knoflook in de olie, het mag een beetje bruin worden. Voeg vervolgens de ketjap, kip, suiker, sambal en water of bouillon toe aan de pan.
  • Plaats het deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen, tot de kip van de botten valt.
  • Haal de kip uit de saus, verwijder de botjes van de kip en doe het vlees terug in de pan. Zet het vuur hoog en laat het geheel inkoken (zonder deksel), tot een mooie dikke saus.

Bereiding Instant Pot

  • Snijd de ui en knoflook fijn, zelf doe ik dit in een luie bui in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
  • Meng de droge kruiden met elkaar en wrijf hier de kipstukken mee in. Druk op de SAUTE knop en bak de kipstukken in batches goudbruin (je kan dit eventueel ook in een andere pan doen). Haal de kip uit de pan.
  • Fruit de ui en knoflook in de olie, het mag een beetje bruin worden. Voeg vervolgens de ketjap, kip, suiker, sambal en water of bouillon toe aan de pot.
  • Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen. Heb je haast? Ga dan voor de quick release.
  • Haal de kip uit de pot, verwijder de botjes van de kip en doe het vlees terug in de pot. Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel inkoken (zonder deksel), tot een mooie dikke saus.

Notities

Wat betreft de kip: zelf kies ik vaak voor kippenpootjes, maar je kunt ook voor bouten gaan natuurlijk. Echt geen fan van kip op bot, neem dan kippendijen. Kipfilet raad ik zelf af, dat wordt erg droog.
 
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: indonesisch, Instant Pot, instant pot kip, ketjap, kip

Pin deze Kip Ketjap (Ajam Ketjap)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Indonesische Kip Ketjap

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hi Mariska, dankjewel voor dit fijne recept. Ik gebruik alleen zelf wel veel meer kruiden. Is erg goed gelukt (met grote kippenbouten in stukken gehakt) en ga dit zeker vaker maken.

    1. Hi Ing! Meer kruiden als in meer verschillende of meer in hoeveelheid? Ben nieuwsgierig 🙂
      Goed om te horen dat het goed gelukt is.

  2. Hi Mariska,
    Kan ik het ook met kip zonder bot maken? En zo ja hoeveel gram is er dan nodig ?

    1. Hi Mary, ja dat is ook mogelijk. Wel iets minder lekker, want er komt ook smaak uit het bot. Ik zou voor 900gr kippendijen gaan. Kipfilet is voor dit recept niet geschikt.

      1. Bedankt voor de snelle reactie! Hij gaat op het boodschappenlijstje, ben benieuwd!

        1. Hoi Mariska,

          Ik ben het recept nu aan het maken. Ik heb het recept vergroot naar 2 kilo kipdijfilet echter zit er nu zo veel vloeistof in de instant pot dat ik niet weet of dit goed gaat. Hoort er zo veel vocht in te zitten voordat je gaat indikken? Daarnaast wordt de kip ook zo dun met allemaal draadjes… alvast bedankt!

          Groetjes Fabian

          1. Mariska Author says:

            Hi Fabian, wanneer je recepten voor de instant pot vergoot hoef je meestal de hoeveel vloeistof niet te vergroten (tenzij het gaat om iets dat vocht opneemt, wat bij kip niet het geval is). Ik weet niet wat je precies gedaan hebt, maar de kans is groot dat je te veel vocht hebt gebruikt. Is op te lossen met inkoken, maar dat zal extra land duren

  3. Ah oké dat is goed om te weten voor de volgende keer, dan zal ik de bouillon niet mee verdubbelen. Het is voor nu gelukt met inkoken wat inderdaad even duurde. Volgende keer beter maar de smaak is goed! Dankjewel 🙂

    1. Mariska Author says:

      In dit geval ook niet de ketjap verdubbelen anders wordt het erg zoet

  4. J. D. G. M bij de de Kwaadsteniet-bij de Leij says:

    Ik gebruik altijd kipfilet, lust geen kippendij vind die glibbers en grijze stukken vies, en vind de smaak van kippendij ook vies, kan het echt niet gewoon met kipfilet ? Groetjes Jelly

  5. Yvette Leontine Maria Reintjes says:

    Als ik deze van te voren wil maken en de dag zelf wil opwarmen. Hoe kan ik deze dan het beste opwarmen zonder dat de kip droog wordt?

    1. Mariska Author says:

      Zachtjes in een pannetje doe ik zelf meestal. Eventueel met een klein scheutje water

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close