Kip Ketjap oftewel Ajam Ketjap is een heerlijk simpel Indonesisch recept. In plaats van het gebruikelijke pittig is dit gerecht eerder zoet door het gebruik van ketjap. Door het sudderen wordt de kip heerlijk mals en de saus goed plakkerig: wat mij betreft de perfecte combinatie. Naast de standaard bereidingswijze, heb ik ook een recept voor de Instant Pot.
Kip Ketjap
Kip Ketjap, wie kent het niet? Ook wel bekend als Ajam of Ayam Ketjap. Ajam/Ayam is het Indonesische woord voor kip! Ayam ketjap is dan ook heerlijke kip in een lekkere ketjap saus. Het is niet pittig dus iedereen kan er van genieten. Serveer het met sambal voor wie wel wat extra pit kan gebruiken. Let wel op, gebruik ketjap geen soja! Dan krijg je namelijk een super zout resultaat. Lees hier Verschil Ketjap en Sojasaus mocht je twijfelen.
Kip Ketjap is heerlijk met wat rijst en groentes, zoals sugar snaps, sperzieboontjes of broccoli. Uiteraard past deze kip ook heel goed bij een rijsttafel vol met Indonesische gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
Ajam Ketjap uit de Instant Pot
Naast de “normale” bereiding vind je in dit recept ook de bereiding voor de Ajam Ketjap uit de Instant Pot. De bereiding is iets korter en je krijgt nog malsere kip waar de smaken van de kruiden echt ingetrokken zijn. Andere Indonesische gerechten die goed te maken zijn in de Instant Pot zijn bijvoorbeeld:
Pin deze Kip Ketjap (Ajam Ketjap)!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hi Mariska, dankjewel voor dit fijne recept. Ik gebruik alleen zelf wel veel meer kruiden. Is erg goed gelukt (met grote kippenbouten in stukken gehakt) en ga dit zeker vaker maken.
Hi Ing! Meer kruiden als in meer verschillende of meer in hoeveelheid? Ben nieuwsgierig 🙂
Goed om te horen dat het goed gelukt is.
Hi Mariska,
Kan ik het ook met kip zonder bot maken? En zo ja hoeveel gram is er dan nodig ?
Hi Mary, ja dat is ook mogelijk. Wel iets minder lekker, want er komt ook smaak uit het bot. Ik zou voor 900gr kippendijen gaan. Kipfilet is voor dit recept niet geschikt.
Bedankt voor de snelle reactie! Hij gaat op het boodschappenlijstje, ben benieuwd!
Hoi Mariska,
Ik ben het recept nu aan het maken. Ik heb het recept vergroot naar 2 kilo kipdijfilet echter zit er nu zo veel vloeistof in de instant pot dat ik niet weet of dit goed gaat. Hoort er zo veel vocht in te zitten voordat je gaat indikken? Daarnaast wordt de kip ook zo dun met allemaal draadjes… alvast bedankt!
Groetjes Fabian
Hi Fabian, wanneer je recepten voor de instant pot vergoot hoef je meestal de hoeveel vloeistof niet te vergroten (tenzij het gaat om iets dat vocht opneemt, wat bij kip niet het geval is). Ik weet niet wat je precies gedaan hebt, maar de kans is groot dat je te veel vocht hebt gebruikt. Is op te lossen met inkoken, maar dat zal extra land duren
Ah oké dat is goed om te weten voor de volgende keer, dan zal ik de bouillon niet mee verdubbelen. Het is voor nu gelukt met inkoken wat inderdaad even duurde. Volgende keer beter maar de smaak is goed! Dankjewel 🙂
In dit geval ook niet de ketjap verdubbelen anders wordt het erg zoet
Ik gebruik altijd kipfilet, lust geen kippendij vind die glibbers en grijze stukken vies, en vind de smaak van kippendij ook vies, kan het echt niet gewoon met kipfilet ? Groetjes Jelly
Als ik deze van te voren wil maken en de dag zelf wil opwarmen. Hoe kan ik deze dan het beste opwarmen zonder dat de kip droog wordt?
Zachtjes in een pannetje doe ik zelf meestal. Eventueel met een klein scheutje water