Indische Kip Ketjap (Ajam Ketjap)

Kip Ketjap oftewel Ajam Ketjap is een heerlijk simpel Indonesisch recept. In plaats van het gebruikelijke pittig is dit gerecht eerder zoet door het gebruik van ketjap. Door het sudderen wordt de kip heerlijk mals en de saus goed plakkerig: wat mij betreft de perfecte combinatie. Naast de standaard bereidingswijze, heb ik ook een recept voor de Instant Pot.

Kip Ketjap is heerlijk met wat rijst en groentes, zoals sugar snaps, sperzieboontjes of broccoli. Uiteraard past deze kip ook heel goed bij een rijsttafel vol met Indonesische gerechten.

Indonesische Kip Ketjap

Ingrediënten Indische Kip Ketjap (Ajam Ketjap)

750 gr kipstukken met bot
1 theelepel van elk: knoflook-, uien-, gemberpoeder en gemalen korianderzaad
0.5 theelepel gemalen komijn
8 eetlepels ketjap manis (dus geen soja!)
2 rode uien
2-3 teentjes knoflook
1-2 theelepels sambal met garnaal (trassi)
1 eetlepel Javaanse suiker (alternatief: bruine basterd suiker)
250 ml water of bouillon
zout & plantaardige olie (zoals arachideolie)

Wat betreft de kip: zelf kies ik vaak voor kippenpootjes, maar je kunt ook voor bouten gaan natuurlijk. Echt geen fan van kip op bot, neem dan kippendijen. Kipfilet raad ik zelf af, dat wordt erg droog.

Overige benodigdheden: wok, hapjes- of braadpan waar een deksel op kan

Bereiding

 1. Snijd de ui en knoflook fijn, zelf doe ik dit in een luie bui in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
 2. Meng de droge kruiden met elkaar en wrijf hier de kipstukken mee in. Bak deze vervolgens in ruim olie op hoog vuur goudbruin. Haal de kip uit de pan en giet eventueel overmatige olie uit de pan.
 3. Fruit de ui en knoflook in de olie, het mag een beetje bruin worden. Voeg vervolgens de ketjap, kip, suiker, sambal en water of bouillon toe aan de pan.
 4. Plaats het deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen, tot de kip van de botten valt.
 5. Haal de kip uit de saus, verwijder de botjes van de kip en doe het vlees terug in de pan. Zet het vuur hoog en laat het geheel inkoken (zonder deksel), tot een mooie dikke saus.

Bereiding Instant Pot

Overige benodigdheden: een Instant Pot

 1. Snijd de ui en knoflook fijn, zelf doe ik dit in een luie bui in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
 2. Meng de droge kruiden met elkaar en wrijf hier de kipstukken mee in. Druk op de SAUTE knop en bak de kipstukken in batches goudbruin (je kan dit eventueel ook in een andere pan doen). Haal de kip uit de pan.
 3. Fruit de ui en knoflook in de olie, het mag een beetje bruin worden. Voeg vervolgens de ketjap, kip, suiker, sambal en water of bouillon toe aan de pot.
 4. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
 5. Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen. Heb je haast? Ga dan voor de quick release.
 6. Haal de kip uit de pot, verwijder de botjes van de kip en doe het vlees terug in de pot. Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel inkoken (zonder deksel), tot een mooie dikke saus.

Eet smakelijk! En, ga jij deze kip eens proberen?

 

Ajam Ketjap Kip Ketjap

Join the Conversation

 1. Hi Mariska, dankjewel voor dit fijne recept. Ik gebruik alleen zelf wel veel meer kruiden. Is erg goed gelukt (met grote kippenbouten in stukken gehakt) en ga dit zeker vaker maken.

  1. Hi Ing! Meer kruiden als in meer verschillende of meer in hoeveelheid? Ben nieuwsgierig 🙂
   Goed om te horen dat het goed gelukt is.

 2. Hi Mariska,
  Kan ik het ook met kip zonder bot maken? En zo ja hoeveel gram is er dan nodig ?

  1. Hi Mary, ja dat is ook mogelijk. Wel iets minder lekker, want er komt ook smaak uit het bot. Ik zou voor 900gr kippendijen gaan. Kipfilet is voor dit recept net geschikt.

   1. Bedankt voor de snelle reactie! Hij gaat op het boodschappenlijstje, ben benieuwd!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close