Indonesisch gehaktbrood met pindasaus

Indonesisch gehaktbrood is een absolute winnaar, maar ook super makkelijk te maken. Wanneer je ‘m doorsnijdt, word je verrast met een ei en de pindasaus bovenop maakt het helemaal af. Ideaal als warme maaltijd, bijvoorbeeld met nasi of gele rijst en boontjes, maar ook heel lekker koud op een broodje!

Authentiek of niet?

Gehaktbrood is een traditioneel Duits, Scandinavisch en Belgisch gerecht en het is een neef van de Nederlandse gehaktbal. Niet echt Indonesisch dus.

Maar dit gehaktbrood bevat wel allemaal kruiden die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken. Sambal oelek is dit natuurlijk niet, volgens mij kennen ze dit in Indonesië niet eens, maar het is in Nederland de meest gangbare sambal. Zo houden we het recept toegankelijk. maar gebruik gerust een ander soort sambal!

Indonesisch gehaktbrood met ei

Zelf gebruik ik voor deze versie half-om-half gehakt, dat is half rundvlees en half varken. Vervang dit gerust met rundergehakt.

Dit gehaktbrood is prima koolhydraatarm te houden, mits je de juiste pindakaas gebruik. Eerder schreef ik hier al over de verborgen suikers in pindakaas.

Indonesisch gehaktbrood met pindasaus

Indonesisch gehaktbrood is een absolute winnaar, maar ook super makkelijk te maken. Wanneer je ‘m doorsnijdt, word je verrast met een ei en de pindasaus bovenop maakt het helemaal af. Ideaal als warme maaltijd, bijvoorbeeld met nasi of gele rijst en boontjes, maar ook heel lekker koud op een broodje!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min

Apparatuur

  • Oven
  • Bakblik of ovenschaal

Ingrediënten

Indonesisch gehaktbrood

  • 500 gr half-om-half gehakt (rund kan ook)
  • 4 eieren
  • 2 fijngesneden lente uitjes (of toch bosui? hier lees je het verschil)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1-2 eetlepels sambal oelek
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2-3 eetlepels pindakaas

Simpele pindasaus

  • 3 eetlepels pindakaas
  • 0.5 eetlepel ketjap manis
  • room/kokosmelk of water

Optionele extra’s voor bovenop

  • geroosterde kokos
  • gebakken uitjes
  • lente ui
  • chili
  • pinda’s

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakblik heel licht in, ik gebruik een gewoon cakeblik.
  • Kook de eieren in water in 10 minuten hard. Laat ze goed schrikken in koud water en pel ze.
  • Meng alle ingrediënten van het Indonesisch gehaktbrood goed door elkaar. Verdeel het grof in twee delen. Plaatst de gekookte eieren in de lengte op de helft van gehakt. Vorm de rest van het gehakt er omheen.
  • Zelf vorm ik een ovale vorm van het gehakt, zodat het een wat meer rustieke vorm krijgt. Je kunt ook gewoon het gehakt in de vorm duwen.
  • Plaats het gehaktbrood in de oven, ongeveer 45 minuten.
  • Giet het leksap af, maar bewaar dit voor de pindasaus. Je Indonesisch gehaktbrood is nu af, maar het wordt nog lekkerder met wat pindasaus.
  • Meng in een steelpan de pindakaas en ketjap en verwarm zachtjes. Mix met water, room of kokosmelk tot het de gewenste dikte heeft bereikt en verdeel over het gehaktbrood.
  • Besprenkel eventueel nog met wat geroosterde kokos, gebakken uitjes, lente ui, chili en/of pinda’s voor de finishing touch!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Indonesisch, Westers
Trefwoord: gehaktbrood, koolhydraatarm, vlees

Pin dit Indonesisch gehaktbrood met pindasaus!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Indonesisch gehaktbrood met pindasaus

Join the Conversation

  1. Charissa says:

    Klinkt lekker! Volgende week maar eens maken! Wat eet jij hier verder bij?

    1. Hmm van alles, groente vaak sperzieboontjes, bimi of broccoli. Dan gewoon rijst of gebakken aardappeltjes. Het is ook heel lekker in plakjes op brood.

  2. Angelique says:

    Voor hoeveel personen is dit recept?

    1. Ongeveer 4 tot 6 personen

  3. Miriam van Bogget says:

    Kan dit recept ook gebruikt worden in een slowcooker? En weet je dan de instelling! High of low en welke tijd?

    1. Hi Miriam, zelf geen ervaring mee met dit recept, maar ik zie niet in waarom niet. Ik zou voor 4 tot 5 uur gaan op de stand low. Wel een eetlepel of twee vocht op de bodem.

  4. Wenda Schipper says:

    Hoeveel eieren worden er gebruikt? Ik zie ze niet vermeld staan in het recept

    1. 3 a 4 eieren

  5. Ziet er lekker uit, maar waar kun je koolhydraatarme pindakaas kopen?

    1. Hi Esther, ik ben gek op de pindakaas van de pindakaaswinkel. De 100% pinda pindakaas van de AH en jumbo zijn ook suikervrij. Je kunt er ook voor kiezen om de topping van het gehaktbrood achterwegen te laten.

  6. Hi mariska,

    Kan je dit ook invriezen om later te bakken?

    1. Hi Lisa, in theorie kan dat. Zelf bak ik het altijd en vries het daarna (in plakken) in. Wil je het ver van te voren maken? Anders kan het ook gewoon prima een dag in de koelkast staan, goed verpakt uiteraard.

  7. Eric onclin says:

    Hoe maak jij de pindasaus

    1. Hi Eric, dat staat in stap 7 beschreven. Dit is een simpele en snelle versie (uiteraard heel lekker!), hier vind je een iets uitgebreidere versie : https://www.flyingfoodie.nl/recept/romige-satesaus-kokosmelk/

  8. Hallo Mariska,

    Ik heb deze schotel gemaakt volgens jouw beschrijving en het gegeten met frietjes.

    Het was HEERLIJK,

    Hartelijk bedabkt dat je dit met iedereen wil delen!

    Groetjes

    Rolf

    1. Goed om te lezen Rolf! Met frietjes maak je er natuurlijk ook wel een echt feest van.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close