Indonesisch gehaktbrood met pindasaus

Indonesisch gehaktbrood met pindasaus

Indonesisch gehaktbrood is een absolute winnaar, maar ook super makkelijk te maken. Wanneer je ‘m doorsnijdt, word je verrast met een ei en de pindasaus bovenop maakt het helemaal af. Ideaal als warme maaltijd, bijvoorbeeld met nasi of gele rijst en boontjes, maar ook heel lekker koud op een broodje!

Authentiek of niet?

Gehaktbrood is een traditioneel Duits, Scandinavisch en Belgisch gerecht en het is een neef van de Nederlandse gehaktbal. Niet echt Indonesisch dus.

Maar dit gehaktbrood bevat wel allemaal kruiden die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken. Sambal oelek is dit natuurlijk niet, volgens mij kennen ze dit in Indonesië niet eens, maar het is in Nederland de meest gangbare sambal. Zo houden we het recept toegankelijk. maar gebruik gerust een ander soort sambal!

Dit gehaktbrood is prima koolhydraatarm te houden, mits je de juiste pindakaas gebruik. Eerder schreef ik hier al over de verborgen suikers in pindakaas.

Indonesisch gehaktbrood met ei

Ingrediënten Indonesisch gehaktbrood

4 eieren

500 gr half-om-half gehakt
2 fijngesneden lente uitjes (of toch bosui? hier lees je het verschil)
2 geperste teentjes knoflook
2 eetlepels ketjap manis
1-2 eetlepels sambel oelek
1 theelepel gemalen komijn
2-3 eetlepels pindakaas

Simpele pindasaus
3 eetlepels pindakaas
0.5 eetlepel ketjap
room/kokosmelk of water

Optionele extra’s voor bovenop
geroosterde kokos
gebakken uitjes
lente ui
chili
pinda’s

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakblik heel licht in, ik gebruik een gewoon cakeblik.
  2. Kook de eieren in water in 10 minuten hard. Laat ze goed schrikken in koud water en pel ze.
  3. Meng alle ingrediënten van het Indonesisch gehaktbrood goed door elkaar. Verdeel het grof in twee delen. Plaatst de gekookte eieren in de lengte op de helft van gehakt. Vorm de rest van het gehakt er omheen.
  4. Zelf vorm ik een ovale vorm van het gehakt, zodat het een wat meer rustieke vorm krijgt. Je kunt ook gewoon het gehakt in de vorm duwen.
  5. Plaats het gehaktbrood in de oven, ongeveer 45 minuten.
  6. Giet het leksap af, maar bewaar dit voor de pindasaus. Je Indonesisch gehaktbrood is nu af, maar het wordt nog lekkerder met wat pindasaus.
  7. Meng in een steelpan de pindakaas en ketjap en verwarm zachtjes. Mix met water, room of kokosmelk tot het de gewenste dikte heeft bereikt en verdeel over het gehaktbrood.
  8. Besprenkel eventueel nog met wat geroosterde kokos, gebakken uitjes, lente ui, chili en/of pinda’s voor de finishing touch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *