Indonesische gehaktballen met gele bloemkoolrijst


Indonesische gehaktballen met gele bloemkoolrijst is een heerlijke, snelle en gezonde avondmaaltijd, die ook geschikt is als je op je koolhydraten wilt letten. Serveer vanavond eens een bordje zon met ballen!

Verborgen suiker in pindakaas

Dit recept is heel goed koolhydraatarm te houden, maar dan moet je wel even opletten met de pindakaas. In pindakaas kan stiekem heel veel suiker zitten. Jammer, want dat is helemaal niet nodig. Daarnaast is het met een echt pure pindakaas ook een stuk lekkerder. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg merken die suiker achterwege laten. Zelf ben ik tevreden over:

  • AH 100% pindakaas
  • Pindakaas Naturel van de Pindakaaswinkel
  • Mister Kitchen’s Pindakaas

Behalve de pindakaas van de Pindakaaswinkel zijn ze allemaal in de supermarkt te vinden.

Indonesische gehaktballen met gele bloemkoolrijst

In de ketjap zit ook suiker, hier heb ik helaas nog geen alternatief voor kunnen vinden. Bedenk wel dat je zo’n kleine hoeveelheid gebruikt, dat het met de hoeveelheid koolhydraten erg meevalt.

Ingrediënten Indonesische gehaktballen met gele bloemkoolrijst

2-3 personen 
Indonesische gehaktballen
300 gr half-om-half gehakt
1 eetlepel sambal oelek
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketjap manis

Optionele glaze
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel pindakaas
0.5 eetlepel honing (laat weg als je op je koolhydraten let)

Gele bloemkoolrijst
1 tweepersoons portie onbereide bloemkoolrijst
0.5 eetlepel kurkuma
2 teentjes knoflook
200 gr sperziebonen
olie & snuf zout

Liever gewone rijst? Dat kan ook prima, voeg dan een eetlepel kurkuma toe aan het kookwater van je rijst en bereid zoals gewoonlijk.

Extra’s die lekker zijn, maar niet nodig
verse koriander
gebakken uitjes
chili

Bereiding

  1. Meng de ingrediënten van de Indonesische gehaktballetjes goed door elkaar. Mijn huid is nogal gevoelig dus ik gebruik hier handschoentjes voor, anders raken mijn handen super geïrriteerd van de sambal. Gebruik je geen sambal oelek, dan mag er een snuf zout bij het gehakt. Sambal oelek is al goed zout van zichzelf.
  2. Draai ballen. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hier de balletjes in gaar.
  3. Voeg de ingrediënten van de glaze aan het einde toe en rol alle balletjes er lekker doorheen. Daarna zijn je ballen klaar.
  4. Kook ondertussen de sperziebonen met een snuf zout beetgaar.
  5. Verwarm een beetje olie in een ruime koekenpan en voeg de bloemkoolrijst, kurkuma en knoflook toe. Bak dit 3 tot 4 minuten al roerend, tot alles gaar en geel is. Voeg de sperziebonen toe en roer nog eens goed door.
  6. Serveer op borden en besprenkel eventueel met verse koriander, gebakken uitjes en/of chili!

Koolhydraatarm recept met indonesische gehakballen en gele rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *