Indonesische gele rijst (Nasi Kuning)

Deel met vrienden en familie

Indonesische gele rijst (Nasi Kuning) wordt meestal op speciale gelegenheden, zoals feesten of ceremonies, geserveerd. Door de naam lijkt het misschien saai, maar het is echt een feest om te eten. Naast de standaard bereiding leggen we je ook uit hoe je het in een rijstkoker of Instant Pot kunt maken.

Wat is Nasi Kuning?

Nasi kuning, ook wel geschreven als nasi koening, is een heerlijk rijstrecept uit Indonesië. Nasi is het Indonesische woord voor rijst en kuning betekent kurkuma. Maar let op, nasi kuning is veel meer dan de gele rijst zoals we die in Nederland gewend zijn van de pakjes van Lassi snelkookrijst. Het heeft een heerlijke smaak door het gebruik van citroengras, kokos en kaffir lime leaves.

Nasi Kuning Indonesische gele rijst in stoommandje

Indonesische gele rijst

Zoals bij wel meer Indonesische recepten is er geen officieel recept voor gele rijst. De een zweert bij kokosmelk en volgens de ander moet je toch echt santen hebben. Het kan gemaakt worden met pandan bladeren, maar ook zonder. Eén ding dat alle variaties gemeen hebben is dat er kurkuma gebruikt wordt om het de gele kleur te geven. Niet teveel, want anders wordt je gele rijst bitter. Het recept dat we vandaag delen is te maken met redelijk eenvoudig te krijgen ingrediënten én is ontzettend lekker.

Normaal gesproken stoom je de rijst na bereiding nogmaals in een stoompan of mandje. Voor wie dit niet heeft of geen zin heeft in een extra stap, hebben we tips om dit ook zonder stoommandje te regelen.

Wist je dat we ook een Nederlands E-book hebben voor de Instant Pot E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot

Indonesische gele rijst (Nasi Kuning)

Feestelijke Indonesische gele rijst (nasi kuning), gekleurd met kurkuma en op smaak gebracht met citroengras, kaffir lime leaves, salam blad en kokos.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
HP in de Instant Pot 4 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

 • 400 gr pandanrijst
 • 1 snuf zout
 • 1 theelepel kurkuma kuning
 • 1 stengel citroengras sereh
 • 3 blaadjes kaffir lime leaf djeroek poeroet
 • 1 salam blad daun salam / Indonesische laurier
 • 50 gr santen kokoscrème / creamed coconut

Instructies

 • Voor alle bereidingen: Was de rijst goed, totdat het water helder is.

Bereiding gewone pan

 • Doe de rijst, met een snuf zout en kurkuma in de pan en giet er water bij, tot de rijst 1 vingerkootje onder water staat (ongeveer 2 cm). Snijd het citroengras in drie stukken en plaats deze tussen de rijst en leg de kaffir lime leaves en het salam blad er ook bij. Snijd of verkruimel de santen fijn en verdeel deze over de rijst.
 • Kook tot al het water is opgenomen. Roer goed door en schep over in een stoompan/mandje en stoom dit nog eens 15 minuten.
  Geen stoom mogelijkheden? Doe de deksel dan terug op de pan, omwikkel het met een theedoek en laat 15 minuten zo staan.

Bereiding rijstkoker

 • Doe de rijst, met een snuf zout en kurkuma in de pan en giet er water bij, tot de rijst 1 vingerkootje onder water staat (ongeveer 2 cm). Snijd het citroengras in drie stukken en plaats deze tussen de rijst en leg de kaffir lime leaves en het salam blad er ook bij. Snijd of verkruimel de santen fijn en verdeel deze over de rijst.
 • Klik de rijstkoker aan en wacht tot het klaar is. Laat het daarna nog 15 minuten op de warmhoudstand staan.

Bereiding Instant Pot

 • Net zoals de bovenstaande bereiding werkt ook de 'vingerkootjes methode' prima in de Instant Pot. Heb je toch liever wat meer zekerheid? Ga dan voor een verhouding van 2:3 rijst/water. Dus 2 cups water op 3 cups rijst. Snijd het citroengras in drie stukken. Voeg vervolgens een snuf zout, kurkuma, citroengras, het salam blad en de kaffir lime leaves toe aan je pan.
 • Verdeel de santen boven op je rijst, deze roeren we niet door.
 • Sluit de deksel en controleer of het ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 4 minuten. Nu heb je mooi je handen vrij om de rest van je eten klaar te maken! Wacht na afloop van de timer 3 minuten voor een Quick Release. Een Natural Release kan ook, je kunt het zelfs een tijd van tevoren maken en warm laten houden!
 • Laat het na openen van het ventiel in ieder geval nog 15 minuten op de warmhoudstand staan.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: rijst

Pin deze Indonesische gele rijst (Nasi Kuning)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Nasi Koening

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Flying Foodie Ten eerste bedankt voor dit heerlijke recept ! Maar ben ik nu in de war ? Er staat in het recept : 2:3 rijst/water. Dus 2 cups water op 3 cups rijst.

  2:3 rijst/water is toch 2 cups rijst op 3 cups water ? 🤷‍♀️

  1. Mariska Author says:

   Hi, je hebt inderdaad 2 cups rijst op 3 water nodig.

 2. Ten eerste bedankt voor dit heerlijke recept ! Maar ben ik nu in de war ? Er staat in het recept : 2:3 rijst/water. Dus 2 cups water op 3 cups rijst.

  2:3 rijst/water is toch 2 cups rijst op 3 cups water ? 🤷‍♀️

 3. Beste Mariska, een paar opmerkingen over je recept…ten eerste betekent kuning niet Kunjit (Kunir) maar het betekent geel. Dat zou dus ook over je nieuwe blouse kunnen gaan.
  Ten tweede: santen en kokosmelk is exact hetzelfde. De ‘santen’ die je beschrijft in het recept is een soort ‘santenblok’, een naam die gegeven is aan een product van ingedikte santen, oftewel kokosmelk, die je met water aan moet lengen. Je zou dus ook gewoon versgeperste santen of santen uit blik kunnen gebruiken. Na het product aan te lengen met water verkrijg je dus ‘santen’ zoals in Indonesië kokosmelk wordt genoemd…
  Verder lijkt het mij een goed recept voor nasi kuning…

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close