Indonesische gele rijst (Nasi Kuning) wordt meestal op speciale gelegenheden, zoals feesten of ceremonies, geserveerd. Door de naam lijkt het misschien saai, maar het is echt een feest om te eten. Naast de standaard bereiding leggen we je ook uit hoe je het in een rijstkoker of Instant Pot kunt maken.
Wat is Nasi Kuning?
Nasi kuning, ook wel geschreven als nasi koening, is een heerlijk rijstrecept uit Indonesië. Nasi is het Indonesische woord voor rijst en kuning betekent kurkuma. Maar let op, nasi kuning is veel meer dan de gele rijst zoals we die in Nederland gewend zijn van de pakjes van Lassi snelkookrijst. Het heeft een heerlijke smaak door het gebruik van citroengras, kokos en kaffir lime leaves.
Indonesische gele rijst
Zoals bij wel meer Indonesische recepten is er geen officieel recept voor gele rijst. De een zweert bij kokosmelk en volgens de ander moet je toch echt santen hebben. Het kan gemaakt worden met pandan bladeren, maar ook zonder. Eén ding dat alle variaties gemeen hebben is dat er kurkuma gebruikt wordt om het de gele kleur te geven. Niet teveel, want anders wordt je gele rijst bitter. Het recept dat we vandaag delen is te maken met redelijk eenvoudig te krijgen ingrediënten én is ontzettend lekker.
Normaal gesproken stoom je de rijst na bereiding nogmaals in een stoompan of mandje. Voor wie dit niet heeft of geen zin heeft in een extra stap, hebben we tips om dit ook zonder stoommandje te regelen.
Wist je dat we ook een Nederlands E-book hebben voor de Instant Pot E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot
Pin deze Indonesische gele rijst (Nasi Kuning)!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Flying Foodie Ten eerste bedankt voor dit heerlijke recept ! Maar ben ik nu in de war ? Er staat in het recept : 2:3 rijst/water. Dus 2 cups water op 3 cups rijst.
2:3 rijst/water is toch 2 cups rijst op 3 cups water ? 🤷♀️
Hi, je hebt inderdaad 2 cups rijst op 3 water nodig.
Ten eerste bedankt voor dit heerlijke recept ! Maar ben ik nu in de war ? Er staat in het recept : 2:3 rijst/water. Dus 2 cups water op 3 cups rijst.
2:3 rijst/water is toch 2 cups rijst op 3 cups water ? 🤷♀️
Beste Mariska, een paar opmerkingen over je recept…ten eerste betekent kuning niet Kunjit (Kunir) maar het betekent geel. Dat zou dus ook over je nieuwe blouse kunnen gaan.
Ten tweede: santen en kokosmelk is exact hetzelfde. De ‘santen’ die je beschrijft in het recept is een soort ‘santenblok’, een naam die gegeven is aan een product van ingedikte santen, oftewel kokosmelk, die je met water aan moet lengen. Je zou dus ook gewoon versgeperste santen of santen uit blik kunnen gebruiken. Na het product aan te lengen met water verkrijg je dus ‘santen’ zoals in Indonesië kokosmelk wordt genoemd…
Verder lijkt het mij een goed recept voor nasi kuning…