Indonesische Kiprollade uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Deze Indonesische kiprollade uit de Instant Pot is lekker sappig en komt met een heerlijke sticky saus. Dit recept is totaal niet authentiek, maar zit wel bomvol kenmerkende smaken uit deze Zuidoost-Aziatische keuken. Slechts 15 minuten op hoge druk en binnen 30 minuten klaar!

Indonesische kiprollade uit de multicooker met sweet en sticky saus

Indonesische Kiprollade uit de Instant Pot

Wij houden van de Indonesische keuken en zijn gek op de Instant Pot. Laten die twee nou heel goed samen gaan. Deze Indonesische kiprollade is natuurlijk geen traditioneel gerecht en we gaan ook niet doen alsof dat wel zo is. De smaken van de marinade en saus zijn wel ontzettend Indonesisch. Zelf maak ik de marinade deze keer lekker in de NutriBullet, want we zijn toch al niet traditioneel bezig, maar pak er zelf gerust een vijzel bij!

Mocht je de kaffir lime leaves niet hebben, dan kun je die voor deze keer ook weg laten. Ik wil je wel de tip geven om ze (als je vaker Indonesisch wilt koken) toch een keer op te zoeken in de Aziatische supermarkt (vaak in de diepvries). Ze geven een heerlijke, authentieke smaak aan je gerechten. 

Indonesische kiprollade

Nooit meer een droge kiprollade

Het bereiden van kiprollade kent zowel eenvoud, als uitdagingen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de rollade perfect gaar is van binnen, zonder te droog te worden. In Nederland worden rollades meestal gemaakt van kip of varkensvlees; twee vleessoorten die de neiging hebben uit te drogen bij te lang bereiden. Gelukkig biedt de Instant Pot hier een ideale oplossing voor, waardoor je kunt genieten van de meest sappige kiprollade die je ooit hebt geproefd!

De Instant Pot maakt het mogelijk om de rollade in slechts 15 minuten onder hoge druk te bereiden, gevolgd door ten minste 10 minuten natuurlijke pressure release (lees hier het verschil tussen QR en NR). Hierdoor voorkom je dat de kiprollade uit elkaar barst, een risico dat ook bestaat bij het bereiden van bijvoorbeeld worstjes, zonder gebruik te maken van NR. Bovendien bespaart deze methode je tijd in vergelijking met een veelgebruikte ovenbereiding, die vaak zo’n 45 minuten duurt. 

Indoneische Kiprollade uit de Instant Pot

Deze Indonesische kiprollade uit de Instant Pot is lekker sappig en komt met een heerlijke sticky saus. Dit recept is totaal niet authentiek, maar zit wel bomvol kenmerkende smaken uit deze Zuidoost-Aziatische keuken. Slechts 15 minuten op hoge druk en binnen 30 minuten klaar!
Porties 1 kiprollade
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 15 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr kiprollade (naturel)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 3 cm gember
  • 1 cm galangal
  • 1 blaadje kaffir lime leaf
  • 1 theelepel sambal optioneel naar smaak
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1.5 theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 0.25 theelepel peper
  • 200 ml bouillon (kip)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 stengel citroengras gekneusd
  • 2 blaadjes kaffir lime leaf

Afmaken met

  • 1-3 eetlepels bruine suiker
  • maizena + water (optioneel)

Instructies

  • Snijd knoflook, gember, galangal en je uitje grof in stukken en maal dit samen met de ketjap, sambal, 1 kaffir lime blaadje, komijn en koriander tot een papje. Roer daarna de peper en kurkuma er doorheen (anders heb je een gele NutriBullet).
    4 teentjes knoflook, 1 kleine ui, 3 cm gember, 1 cm galangal, 1 theelepel sambal, 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1.5 theelepel gemalen komijn, 2 eetlepels ketjap manis, 0.25 theelepel kurkuma, 0.25 theelepel peper, 1 blaadje kaffir lime leaf
  • Dep de rollade goed droog met een stuk keukenrol en smeer in met de boemboe die je net gemaakt hebt. Ik gebruik hier handschoentjes voor.
    Als je de tijd hebt kun je dit nu een paar uur in de koelkast laten marineren, of je gaat direct door naar de volgende stap.
    500 gr kiprollade
  • Giet bouillon in de Instant Pot en roer de ketjap en geperste teentjes knoflook er doorheen. Leg je gekneusde citroengrasstengel en nog 2 blaadjes kaffir lime erbij.
    200 ml bouillon, 2 eetlepels ketjap manis, 1 teentje knoflook, 1 stengel citroengras, 2 blaadjes kaffir lime leaf
  • Plaats de ingesmeerde rollade in de pot.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je 'high pressure' en stel je de timer in op 15 minuten.
  • Zodra de timer is afgelopen, wacht je minimaal 10 minuten voordat je het ventiel opent, een NR dus.
  • Haal de rollade voorzichtig uit de pot. Roer een eetlepel bruine suiker (of meer naar smaak) door de jus heen. Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel inkoken (zonder deksel), tot een mooie dikke saus. Voeg eventueel een maizenapapje toe (halve eetlepel maizena met een halve eetlepel koud water gemengd) en roer dit goed door.
    1-3 eetlepels bruine suiker, maizena + water
  • Wrijf eventueel overtollige boemboe van de rollade en lak af met de heerlijke sticky saus die je net hebt gemaakt!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Aziatisch, fushion, Indonesisch
Trefwoord: Instant Pot, kip, rollade

Pin deze Indonesische Kiprollade uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Indonesische kiprollade uit de Instant Pot met sticky sweet saus

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Jeannette says:

    Het lijkt me heerlijk, maar wat is hier lekker om hierbij te eten?

    1. Mariska Author says:

      Dankje! Ik vind rijst, nasi goreng, nasi kuning er lekker bij met simpel gekookte of gestoomde broccoli, sperziebonen of bv snijbonen. Het is ook heel lekker op broodje.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close