Indonesische Nasi Goreng, simpele klassieker!

Deel met vrienden en familie

Nasi, wie kent het niet? Zelf maak je simpel binnen 30 minuten deze heerlijke Indonesische Nasi Goreng. Nasi Goreng is op super veel manieren te maken, er is geen ‘officieel’ recept, maar dit recept vind ik zelf toch wel heel lekker, zonder moeilijke ingrediënten.

Tijdens een kookworkshop op Bali leerde ik een super handig trucje voor het maken van nasi: marineer de rijst met de kruiden, voordat deze de pan in gaat. Dit doe ik zelf voortaan altijd, want dan verdeelt alles veel makkelijker dan wanneer je in de pan bezig bent. Nooit meer witte rijst in mijn nasi!

Indonesische Nasi Goreng

Nu we het toch over rijst hebben: dat vind ik zelf het vervelendste onderdeel van het maken van nasi, of elke vorm van ‘fried rice’. Je hebt namelijk echt afgekoelde rijst nodig. Met warme of lauwe rijst wordt het niet zo lekker. Vaak denk ik daar de avond ervoor wel aan, maar er zijn ook momentent dat ik dat vergeet. Een snelle ‘cheat’ is om magnetronrijst te gebruiken, die je dan niet verwarmt in de magnetron, maar meteen koud de wok in gooit. Het is wel een stukje duurder dan zelf rijst koken, maar ja… Zelf heb ik alleen ervaring met de stoomrijst van Tilda, maar ik kan me niet voorstellen dat het met andere merken ook niet zou lukken.

Indonesische Nasi Goreng

Nasi, wie kent het niet? Zelf maak je simpel binnen 30 minuten deze heerlijke Indonesische Nasi Goreng. Nasi Goreng is op super veel manieren te maken, er is geen ‘officieel’ recept, maar dit recept vind ik zelf toch wel heel lekker, zonder moeilijke ingrediënten.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten

Ingrediënten

 • 2 porties gekookte en afgekoelde langkorrelige rijst
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1.5 eetlepel sojasaus
 • 1.5 eetlepel oestersaus
 • 1 sjalot
 • 2-3 teentjes knoflook
 • 1 chili optioneel
 • 0.5 Chineese kool fijn gesneden en gewassen
 • 100 gr wortel julienne
 • 2 eieren
 • neutrale olie

Instructies

 • Meng de ketjap manis, sojasaus en oestersaus goed door de rijst heen.
  2 porties gekookte en afgekoelde langkorrelige rijst, 2 eetlepels ketjap manis, 1.5 eetlepel sojasaus, 1.5 eetlepel oestersaus
 • Snipper de sjalot, knoflook en eventueel de chili fijn. Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak hierin de sjalot. Anders dan bijvoorbeeld in Italiaanse recepten, mag hier de ui wel bruin worden.
  1 sjalot, 1 chili, neutrale olie
 • Voeg knoflook en chili toe (als je die gebruikt) en bak dit ook nog een goede minuut mee.
 • Voeg kool en wortel toe en roer goed door.
 • Schep de rijst over de groente heen. Je vormt nu als het ware een dakje waaronder de groenten kunnen stomen, ongeveer een minuut of twee.
 • Schep de rijst door de groenten heen en bak tot alle rijst warm is geworden.
 • Zelf eet ik het liefst een los gebakken ei bij mijn nasi, maar mocht jij liever stukjes ei willen, dan doe je het volgende. Klop de eieren los, schuif de nasi naar de rand van de pan en giet hier de eieren in. Als de pan erg droog is kun je wat extra olie toevoegen. Laat bakken, roer los en schep vervolgens door de rijst heen.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: gebakken rijst, ketjap, kool, nasi, oestersaus, rijst, sojasaus

 

Ingrediënten Indonesische Nasi Goreng

voor twee personen

2 porties gekookte en afgekoelde langkorrelige rijst
2 eetlepels ketjap manis
1.5 eetlepel sojasaus
1.5 eetlepel oestersaus

1 sjalot
2-3 teentjes knoflook
1 chili (optioneel)
0.5 Chineese kool, fijn gesneden en gewassen
100 gr (julienne) gesneden wortel

2 eieren
olie, zout

Bereiding

 1. Meng de ketjap manis, sojasaus en oestersaus goed door de rijst heen.
 2. Snipper de sjalot, knoflook en eventueel de chili fijn. Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak hierin de sjalot. Anders dan bijvoorbeeld in Italiaanse recepten, mag hier de ui wel bruin worden.
 3. Voeg knoflook en chili toe (als je die gebruikt) en bak dit ook nog een goede minuut mee.
 4. Voeg kool en wortel toe en roer goed door.
 5. Schep de rijst over de groente heen. Je vormt nu als het ware een dakje waaronder de groenten kunnen stomen, ongeveer een minuut of twee.
 6. Schep de rijst door de groenten heen en bak tot alle rijst warm is geworden.
 7. Zelf eet ik het liefst een los gebakken ei bij mijn nasi, maar mocht jij liever stukjes ei willen, dan doe je het volgende. Klop de eieren los, schuif de nasi naar de rand van de pan en giet hier de eieren in. Als de pan erg droog is kun je wat extra olie toevoegen. Laat bakken, roer los en schep vervolgens door de rijst heen.

De Indonesische Nasi Goreng is al lekker zo, maar wat kroepoek en pindasaus doen het natuurlijk altijd erg goed!

Nasi Goreng

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close