Deel met vrienden en familie

Indonesische Pompoen Smoor is een heerlijke vegetarische variatie op het bekende vleesgerecht ‘Daging Smoor‘. De stukken pompoen worden gesmoord in een saus van ketjap, ui en gember. Simpel, maar heerlijk, met een vleugje zoet. 

Indonesische Pompoen Smoor

Eigenlijk is dit recept niet anders dan de versie met vlees, op een paar kleine dingetjes na. We hebben gember en boter toegevoegd. Boter om het net even wat romiger te maken, pompoen is natuurlijk heel mager. Daarnaast gember om het geheel net even wat meer smaak te geven. Pompoen geeft in tegenstelling tot vlees weinig smaak aan de saus en dus kan het wel wat gebruiken. Pompoen en gember passen heel goed bij elkaar, en gember is natuurlijk een grote speler in de Indonesische keuken. 

Dit recept is voor mijm gevoel lekker herfstig en volledig vegan (let wel op je sambal, daar kan trassi in zitten). Je mag de sambal ook weglaten, als je het kidsproof wilt maken. 

Pompoen Smoor

Wat eet je erbij?

Hoewel lekker genoeg, wil je er vast nog wel iets bij eten. Ik zou er rijst bij maken! Pompoen smoor is heerlijk met een goede rijst, meer heb je eigenlijk niet nodig. Mocht je niet vegetarisch willen eten, dan kun je altijd combineren met een vleesgerecht. Een pittig gerecht past er goed bij, dat combineert lekker met het lichtzoete van deze vegetarische smoor! 

Indonesische Pompoen Smoor

Indonesische Pompoen Smoor is een heerlijke vegetarische variatie op het bekende vleesgerecht 'Daging Smoor'. De stukken pompoen worden gesmoord in een saus van ketjap, ui en gember. Simpel, maar heerlijk, met een vleugje zoet. 
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

  • Stoofpan
  • vijzel, keukenmachine of NutriBullet

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook mag ook meer 😉
  • 1 plak gember van een halve cm
  • 5 eetlepels ketjap  geen sojasaus, lees hier het verschil
  • 1 à 2 eetlepels sambal
  • 250 ml water of vegetarische bouillon
  • zout
  • plantaardige olie bijvoorbeeld arachideolie
  • 1 klontje boter

Instructies

Bereiding op het fornuis

  • Schil de pompoen, verwijder de draden en pitten en snijd in plakken of blokjes
    1 flespompoen
  • Snijd de ui, knoflook en gember fijn en stamp hier een boemboe van. Zelf doe ik dit in een luie bui meestal in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
    1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 1 plak gember
  • Verwarm wat olie met een klontje boter in de pan en fruit hierin de boemboe even, tot de ui bruin begint te worden.
    plantaardige olie, 1 klontje boter
  • Voeg de pompoen toe en laat een minuutje mee bakken.
    1 flespompoen
  • Blus af met het water of bouillon en voeg ketjap en sambal toe. Breng aan de kook. Gebruik je water? Dan voeg je ook een snufje zout toe.
    5 eetlepels ketjap, 1 à 2 eetlepels sambal, 250 ml water, zout
  • Zet lager, zodat het nog net bubbelt en sudder dit zonder deksel op de pan, tot de pompoen gaar is en de saus is ingekookt. Schep zo nu en dan door.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: Instant Pot, makkelijk, Pompoen

Pin dit recept voor Pompoen Smoor!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Indonesische Pompoen Smoor

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Lia Fortmann says:

    Een recept waarvan de smaak mij nieuwsgierig maakt, ik ga het uit proberen. Wat vindt je ervan om het met voorgesneden blokjes pompoen te doen, (geen flespompoen)?

    1. Mariska Author says:

      Dat kan ook goed. Het resultaat zal maar subtiel anders zijn.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close