Indonesische rendang (rundvlees)

Indonesische rendang is heerlijk kruidig, gesmoord rundvlees in een ingedikte kokossaus. Je bent er wel even zoet mee, want voor het lekkerste effect staat het urenlang zachtjes te pruttelen, maar het is je tijd dubbel en dwars waard. Maak een grote batch, zodat je een deel kunt invriezen!

Indonesische rendang met rundvlees

In Nederland kennen we rendang dus vooral als rundvlees (daging) gerecht. In Indonesië en zeker op Sumatra, waar rendang oorspronkelijk vandaan komt, kennen ze heel veel variaties, bijvoorbeeld ook met bonen en cassave. Probeer ook eens een vegan rendang of dit heerlijke recept met kippendijen!

Rundvlees rendang

Rendang boemboe

Het belangrijkste onderdeel van een lekkere portie rendang is toch wel de boemboe (ook wel bumbu). Voor dit recept kun je helemaal zelf bepalen of je die zelf gaat maken, of een pakje uit de supermarkt of toko haalt. Het lekkerste vind ik natuurlijk mijn eigen recept; dit recept voor rendang boemboe geeft drie porties. De overige twee porties kun je heel goed invriezen. Kun je de volgende keer nog makkelijker Indonesische rendang maken!

Fan van Indonesische rendang?

Ben je gek op rendang? Probeer dan ook eens deze recepten:

Indonesische rendang rundvlees

Indonesische rendang is heerlijk kruidig, gesmoord rundvlees in een ingedikte kokossaus. Je bent er wel even zoet mee, want voor het lekkerste effect staat het urenlang zachtjes te pruttelen, maar het is je tijd dubbel en dwars waard. Maak een grote batch, zodat je een deel kunt invriezen!
Porties 8
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 min

Equipment

  • Stoof of hapjespan

Ingrediënten

  • 700 gr rundvlees bv runderlappen
  • 1 portie rendang boemboe zelf maken is het lekkerst! zie link.
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 2 stengels citroengras
  • 3 blaadjes kaffir lime leaf als je boemboe dit nog niet bevat, de mijne wel
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 blik water 400 ml
  • 50 gr santen kokoscrème
  • zout
  • olie om in te bakken neutrale olie, zoals zonnebloemolie of rijstolie, géén olijfolie.

Instructies

  • Dep je rundvlees droog met keukenrol en snijd in repen. Bestrooi met een goede snuf zout. Mocht je kant-en-klare boemboe gebruiken, controleer dan eerst de verpakking of deze niet al bomvol zout zit!
  • Verwarm wat olie in de pan en bak hier in delen de repen rundvlees goed bruin in. Haal uit de pan en leg opzij.
  • Verwarm 2 eetlepels olie in je pan en fruit hier je boemboe in aan, zo'n 7 tot 8 minuten. Zorg ervoor dat de boemboe niet aanbakt.
  • Voeg de kokosmelk, water, palmsuiker en je gebakken vlees toe en roer goed door.
  • Kneus de citroengrasstengels met de achterkant van een mes. Maak er een knoop van en voeg toe aan de pan.
  • Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes sudderen, zonder deksel, tot het vlees zacht is en de saus mooi is ingedikt, minimaal 2 tot 3 uur. Mocht het te droog worden, voeg dan wat extra water en/of kokosmelk toe toe. Roer zo nu en dan door. Tegen het einde zul je vaker moeten roeren.
  • Roer tot slot de santen er doorheen. Verwijder de kaffir lime blaadjes en citroengrasstengels. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout of suiker.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: rendang, rundvlees, stoven
Rendang Flying Foodie

Pin deze Indonesische Rendang!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Indonesische Rendang

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close