Indonesische tomaten sambal: Sambal Tomat

Deel met vrienden en familie

Sambal Tomat is een heerlijke Indonesische sambal met tomaat. Heerlijk fris, zoet, een klein beetje zuur en (natuurlijk) pittig tegelijk. Het mooie van je eigen sambal maken is natuurlijk dat je zelf bepaalt hoe pittig je hem wilt hebben!

Indonesische tomaten sambal zelf maken

Zelf sambal maken

Tijdens mijn vakantie op Bali koos ik een kookcursus uit waar je ook sambal leert maken, want daar was ik al tijden nieuwsgierig naar. Daarnaast was ik benieuwd naar de smaak van verse sambal. Verse sambal is een stuk frisser en heeft een grovere structuur. Ook heeft een verse sambal veel meer smaak, echte sambal is zoveel meer dan alleen pit.

Het is helemaal niet veel werk. Vroeger werd sambal helemaal met de vijzel bereid, maar nu kun je een beetje vals spelen door een deel door een mixer/blender te laten doen. Vijzelen is nog wel aan te raden: dan komen de oliën goed vrij en dat komt de smaak ten goede.

Sambal Tomat tomatensambal

Ingrediënten Indonesische tomaten sambal

3 rode Spaanse pepers
1 rode jalapeño of 2 rawit / birdeye chili’s
2 kleine sjalotjes
6 tenen knoflook
4 limoenblad blaadjes (djeroek poeroet blad, kaffir lime leaves)
10 – 20 gr palmsuiker
250 gr cherrytomaatjes
olie, zout

Paar tips en alternatieven

 • Gebruik verse producten of producten uit de vriezer voor je sambal. Geen gedroogde.
 • Rawit is de meest gebruikte chili, maar niet altijd te verkrijgen. Jalapeño’s zijn een goed alternatief.
 • Palmsuiker kan je ook vervangen door donkerbruine basterdsuiker, of gewone suiker.
 • Limoenblad is goed te verkrijgen in de vriesvakken van de toko’s. Je kunt het ook weglaten, maar zelf vind ik het een heerlijke frisse toon geven aan de sambal. Ga een keer op zoek en ik denk dat je versteld staat van de geur en smaak!

Bereiding

 1. Snijd de chili’s grof in stukken. Proef en bepaal of je de zaadjes en zaadlijsten erin wilt laten. Het is jouw sambal, dus jij bepaald helemaal hoe pittig je hem maakt! Vooral de zaadjes en zaadlijsten zorgen voor de hete smaak.
 2. Snijd de sjalotten en knoflookteentjes grof en haal de kern uit het midden van de limoenblaadjes. Plaats dit allemaal in een mixer en maal kort. Het mag nog best een beetje grof blijven, het moet geen pap zijn.
 3. Snijd de cherry tomaatjes in kwarten of halfjes, afhankelijk van hoe groot ze zijn.
 4. Verwarm wat olie in een pan of wok. Bak hier de sambalpasta in, tot deze heerlijk geurig wordt, op midden-hoog vuur; ongeveer 2-3 minuten. Schep uit de pan en zet even apart.
 5. Voeg de tomatenpartjes toe. Bak ook 2-3 minuten. Voeg de sambalpasta er weer aan toe en bak nog eens 2-3 minuten. Proef en voeg naar smaak palmsuiker toe.
 6. Verplaats alles naar de vijzel, eventueel in batches, en vijzel de grofste stukken fijn.

Laat de sambal helemaal afkoelen en geniet!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Kan ik Rawit vervangen door Bhut jolokia(ghost peppers), zo ja wat is dan de verhouding?

  1. Mariska Author says:

   Hi Wim, in theorie zou dat zeker moeten kunnen. Zelf weet ik de verhoudingen niet. Daar zou je echt mee moeten experimenteren. Ik denk dat je met een kwart of halve al goed zal zitten.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close