Indonesische varkenssaté met ketjap marinade (Saté Babi)

Indonesische varkenssaté met ketjap marinade, beter bekend als saté babi, is super makkelijk zelf te maken. Heerlijk sappig en kruidig vlees. Met dit recept leer ik jou saté babi maken, zoals ik dat zelf jaren geleden ook leerde!

Indonesische varkenssaté met ketjap marinade

Heerlijke stokjes met sappig, bijna zwart vlees, dat zijn kleur heeft gekregen door uren (of zelfs dagen!) te marineren in een ketjap marinade. Het vlees is kruidig en zit vol smaak, maar is niet zo heet. Een echte publiekslieveling.

Zelf eet ik het graag met nasi kuning of witte rijst en sperziebonen en natuurlijk satésaus. In de zomer is het lekker als onderdeel van een barbecue en maak ik er vaak gegrilde paksoi bij.

Indonesische varkenssaté met ketjap marinade

Wat voor vlees gebruik je voor Saté Babi?

Babi is Indonesisch voor varken en saté babi wordt dus altijd van varkensvlees gemaakt. Maar wat voor varkensvlees, daar verschillen de meningen nogal over. Net zoals bij bijna alle Indonesische gerechten heeft iedereen zijn ‘eigen recept’ en ‘eigen versie’, die net even anders is dan die van de ander (en allemaal vinden ze hun eigen versie het beste!).

Mij is geleerd om saté babi te maken met karbonades, maar tegenwoordig vind ik hamlappen lekkerder. Speklappen zijn ook erg lekker, maar dan is het wel handig om dit te bereiden op de BBQ, want door het hoge vetgehalte van de lappen kan het flink gaan roken.

Indonesische varkenssaté (saté babi)

Indonesische varkenssaté met ketjap marinade, beter bekend als saté babi, is super makkelijk zelf te maken. Heerlijk sappig en kruidig vlees. Met dit recept leer ik jou saté babi maken, zoals ik dat zelf jaren geleden ook leerde!
Porties 10 saté
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
marineren 8 uur
Totale tijd 8 uur 25 min

Equipment

  • Satéstokjes

Ingrediënten

  • 500 gr varkensvlees (bijvoorbeeld hamlappen)
  • 4 tenen knoflook
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel Javaanse suiker (of bruine suiker)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • sambal (naar smaak)
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes. Hoe kleiner, hoe beter de marinade in kan trekken, maar hoe meer werk het straks is met het prikken op de stokjes.
  • Snijd de knoflook fijn en meng alles voor de marinade door elkaar en meng vervolgens het vlees er doorheen.
  • Dek af en zet in de koelkast om te marineren. Minimaal 8 uur, maar hoe langer, hoe lekkerder. Zelf ga ik het liefst voor minimaal 24 uur. Schep zo nu en dan om.
  • Prik op satéstokjes en bak in een pan, op de grill of op de barbecue, tot ze gaar zijn!
Auteur: Mariska
Gang: bbq, Bijgerecht, Vlees
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: indonesisch, ketjap, varkenvlees, vlees

Pin deze Indonesische varkenssaté met ketjap marinade (Saté Babi)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Saté Babi

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close