Indonesische zuurkoolschotel met gehakt

Indonesische zuurkoolschotel met gehakt is een heerlijke smaakcombinatie. De zoete ketjap en kruiden zijn de perfecte tegenhanger van het zure van de zuurkool. De zuurkool gaat op de bodem, zodat de smaken en sappen van het Indisch gekruide gehakt heerlijk in kunnen trekken. We toppen het af met een rijke laag aardappelpuree, die we extra smeuïg hebben gemaakt met kokosmelk. De prachtige goudgele kleur komt van een vleugje kurkuma; een veelgebruikt ingrediënt in de Indonesische keuken!

Indische zuurkoolschotel -3

Indonesische Zuurkoolschotel van Andréa

Voor de Foodblog Swap mocht ik deze keer aan de slag met de recepten van Andréa d’r blog: By Andréa Janssen. Ze heeft heel veel heerlijke recepten online staan, maar mijn oog viel op deze zuurkoolschotel. Ze heeft er meerdere online staan, maar de Indonesische versie sprak mij het meest aan. Ik heb de kruiden iets aangepast om het helemaal in Flying Foodie stijl te maken.

Meer Indische recepten

Eigenlijk zou dit een ‘Indische’ zuurkoolschotel moeten heten, maar de termen worden vrij door elkaar gebruikt! Andere voorbeelden van heerlijke Indische recepten zijn:

Indonesische zuurkoolschotel met gehakt

Indonesische zuurkoolschotel met gehakt is een heerlijke smaakcombinatie. De zoete ketjap en kruiden zijn de perfecte tegenhanger van het zure van de zuurkool. De zuurkool gaat op de bodem, zodat de smaken en sappen van het Indisch gekruide gehakt heerlijk in kunnen trekken. We toppen het af met een rijke laag aardappelpuree, die we extra smeuïg hebben gemaakt met kokosmelk. De prachtige goudgele kleur komt van een vleugje kurkuma; een veelgebruikt ingrediënt in de Indonesische keuken!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • Ovenschaal
  • Oven

Ingrediënten

Aardappellaag

  • 500 gr aardappels
  • 2 à 3 eetlepels kokosmelk
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 ei
  • zout

Zuurkoollaag

  • 1 pakje zuurkool ongeveer 500 gram

Gehaktlaag

  • 300 gr rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 blaadjes kaffir lime leaf
  • 1 eetlepel sambal naar smaak
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 salam blad
  • olie, zout, peper

Extra

  • gebakken uitjes
  • lente ui

Instructies

  • Afhankelijk van hoe lang je oven erover doet om voor te verwarmen zet je hem aan om voor te verwarmen op 180 graden Celsius. Mijn nieuwe oven is makkelijk in 10 minuten klaar, dus die zet ik pas aan als mijn aardappels ruim koken.

Aardappellaag

  • Was, schil en snijd de aardappels in stukken. Kook ze gaar in ruim water met een snuf zout. Giet af en laat even uit dampen.
  • Meng kokosmelk, kurkuma en een teentje knoflook met elkaar en giet bij de aardappelen. Stamp tot je een mooie puree hebt. Haal eventueel nog door een zeef. Proef en breng op smaak met zout.
  • Roer er een ei doorheen.

Gehaktlaag

  • Mix in een Nutribullet of keukenmachine de ui, knoflook, sambal en kaffir lime leaves tot een papje. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het niet lekker loopt.
  • Fruit dit mengsel aan in een koekenpan met wat olie en je salam blad, tot het goed begint te geuren. Doe het gehakt erbij en bak tot het vlees gaar is. Schep de ketjap en suiker er doorheen. Laat 1 minuut pruttelen.

Zuurkoollaag

  • Knijp het vocht uit de zuurkool. Is de zuurkool erg zuur, dan kun je hem eventueel spoelen met wat koud water.

Afmaken

  • Verdeel de zuurkool over de bodem, gevolgd door het gehakt en tenslotte de aardappels. Bak 30 minuten in het midden van de oven.
  • Top eventueel af met gebakken uitjes en verse lente ui. Serveer met sambal!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch, Nederlands
Trefwoord: aardappel, indonesisch, kruidig, ovenschotel, zuurkool

Pin deze Indonesische zuurkoolschotel met gehakt!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Indonesische zuurkoolschotel met gehakt en ketjap

Join the Conversation

  1. Wat een heerlijk recept, dit wordt een blijvertje!!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close