Instant Pot Aardappel Gratin

Deel met vrienden en familie

Kun je alles maken in een multicooker? Bijna, maar niet helemaal. Wat wel heel goed en simpel te maken is, is aardappel gratin. Ja, zelfs deze Franse Klassieker tover je zo uit de Instant Pot!

Instant Pot Aardappel Gratin

De beste gratin maak je met vastkokende aardappels, ook in de Instant Pot. Uiteraard kun je ook kant-en-klare aardappelschijfjes kopen, maar die zijn veel minder lekker, duurder en ze worden minder goed gaar. Met een mandoline maak je in no-time super lekkere aardappelschijfjes van je aardappels, maar niet iedereen heeft er een. Zelf heb ik een mandoline die lijkt op deze. Aardappels kosten ongeveer 1,69 per kilo en aardappelschijfjes 3,75 per kilo. Dus als je goed door schaaft, heb je je mandoline zo terugverdiend. 

aardappel gratin uit de multicooker

Pot-in-Pot methode

Doordat we de Instant Pot Aardappel Gratin zoveel mogelijk in de pot willen maken gebruiken we de Pot-in-Pot methode; we willen geen extra vocht toevoegen aan onze gratin, want dan krijgen we een waterige gratin, in plaats van een romige!

Voor deze methode hebben we naast een trivet, die je mogelijk bij je multicooker hebt gekregen, ook een hittebestendige kom of vorm nodig. In dit geval het liefst geen springvorm of eentje met een losse bodem, want dan stroomt de room tussen je aardappelschijfjes vandaan. Ik gebruik meestal de emaille schalen van Dille & Kamille in mijn DUO60 6Q pot en voor mijn Pro Crips 8Q heb ik deze beauties.

Instant Pot Aardappel Gratin

Kun je alles maken in een multicooker? Bijna, maar niet helemaal. Wat wel heel goed en simpel te maken is, is aardappel gratin. Ja, zelfs deze Franse Klassieker tover je zo uit de Instant Pot!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 6 minuten
Totale tijd 31 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels vastkokend
  • 250 ml room ongeslagen slagroom
  • 250-350 ml volle melk
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 snuf nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 1 zakje geraspte kaas
  • 250 ml water

Instructies

  • Schil de aardappels. Snijd in dunne plakken. Ik doe dit dus het liefst met een mandoline, dan worden alle plakjes even dun.
    1 kilo aardappels
  • Neem een teentje knoflook, snijd deze door tweeën en wrijf hier je ovenschaal goed mee in. De binnenkant dan natuurlijk :).
    1 teentje knoflook
  • Pers het teentje knoflook en meng dit met de melk, slagroom, een snuf nootmuskaat en een snuf zout en peper door elkaar.
    250 ml room, 250-350 ml volle melk, 1 teentje knoflook, 1 snuf nootmuskaat, zout, 1 ei
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs, laagje voor laagje, in de schaal, tot je aardappels op zijn. Strooi tussen elke twee laagjes een beetje kaas (niet bovenop, dat komt later!).
    1 zakje geraspte kaas
  • Giet de roomsaus er bij als je zachtjes op de aardappel drukt moet de room een klein beetje boven de aardappels uitkomen.
  • Giet het water in de pot en zet hier bovenop je trivet met daarop de schaal met aardappels. Sluit de deksel. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 6 minuten.
  • Nadat de timer is afgelopen, wachten we nog minimaal 5 minuten voordat we de pot openen.
  • Haal de ovenschaal met trivet en al uit pot en bestrooi met kaas.
    1 zakje geraspte kaas

Afmaken met de Crisp deksel

  • Giet het water uit de Instant Pot en zet je trivet en schaal terug. Zet de Crisp deksel op de pan.
  • Druk op de AIRFRYER knop en ga voor 10 minuten op de 180 graden.

Afmaken in de oven

  • Zet de gratin in de oven en maak hem onder de grillstand af, tot hij mooi bruin is.
Auteur: Mariska
calorieën: 446kcal
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: aardappel, Instant Pot, instant pot crisp, kerst bijgerecht, kerst vegetarisch

Nutrition

Calorieën: 446kcal | Carbohydrates: 49g | Protein: 9g | Fat: 25g | Saturated Fat: 16g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Cholesterol: 79mg | Sodium: 71mg | Potassium: 1211mg | Fiber: 6g | Sugar: 7g | Vitamin A: 1037IU | Vitamin C: 50mg | Calcium: 155mg | Iron: 2mg

Pin dit recept voor Instant Pot Aardappel Gratin!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot aardappel gratin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ik dacht al….gratin uit de InstantPot??? Dat kan toch niet! Maar jij hebt een crisp deksel, dat verandert de zaak natuurlijk 😄. Is zo’n deksel eigenlijk eigenlijk los verkrijgbaar voor mijn apparaat? 🤔 zou makkelijk zijn.

    1. Mariska Author says:

      Dat zou wel top zijn he? In Amerika hadden ze een tijd een losse deksel die je op je Instant Pot kon gebruiken. Maar helaas, ik heb ze nog niet in Nederland (of Duitsland) voorbij zien komen.

  2. Kun je dit vooraf maken en dan de laatste fase, het gratineren, later (+ opwarmtijd) ; hoelang ?

    1. Mariska Author says:

      Hi Hennie, daar vraag je wat. Geen ervaring mee, maar als ik het zou doen zou ik een minuut korter HP doen en dan op de dag zelf 0 minuten HP en daarna onder de grill

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close