Kun je alles maken in een multicooker? Bijna, maar niet helemaal. Wat wel heel goed en simpel te maken is, is aardappel gratin. Ja, zelfs deze Franse Klassieker tover je zo uit de Instant Pot!
Instant Pot Aardappel Gratin
De beste gratin maak je met vastkokende aardappels, ook in de Instant Pot. Uiteraard kun je ook kant-en-klare aardappelschijfjes kopen, maar die zijn veel minder lekker, duurder en ze worden minder goed gaar. Met een mandoline maak je in no-time super lekkere aardappelschijfjes van je aardappels, maar niet iedereen heeft er een. Zelf heb ik een mandoline die lijkt op deze. Aardappels kosten ongeveer 1,69 per kilo en aardappelschijfjes 3,75 per kilo. Dus als je goed door schaaft, heb je je mandoline zo terugverdiend.
Pot-in-Pot methode
Doordat we de Instant Pot Aardappel Gratin zoveel mogelijk in de pot willen maken gebruiken we de Pot-in-Pot methode; we willen geen extra vocht toevoegen aan onze gratin, want dan krijgen we een waterige gratin, in plaats van een romige!
Voor deze methode hebben we naast een trivet, die je mogelijk bij je multicooker hebt gekregen, ook een hittebestendige kom of vorm nodig. In dit geval het liefst geen springvorm of eentje met een losse bodem, want dan stroomt de room tussen je aardappelschijfjes vandaan. Ik gebruik meestal de emaille schalen van Dille & Kamille in mijn DUO60 6Q pot en voor mijn Pro Crips 8Q heb ik deze beauties.
Pin dit recept voor Instant Pot Aardappel Gratin!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Ik dacht al….gratin uit de InstantPot??? Dat kan toch niet! Maar jij hebt een crisp deksel, dat verandert de zaak natuurlijk 😄. Is zo’n deksel eigenlijk eigenlijk los verkrijgbaar voor mijn apparaat? 🤔 zou makkelijk zijn.
Dat zou wel top zijn he? In Amerika hadden ze een tijd een losse deksel die je op je Instant Pot kon gebruiken. Maar helaas, ik heb ze nog niet in Nederland (of Duitsland) voorbij zien komen.
Kun je dit vooraf maken en dan de laatste fase, het gratineren, later (+ opwarmtijd) ; hoelang ?
Hi Hennie, daar vraag je wat. Geen ervaring mee, maar als ik het zou doen zou ik een minuut korter HP doen en dan op de dag zelf 0 minuten HP en daarna onder de grill