Instant Pot Bolognesesaus

Deel met vrienden en familie

Instant Pot Bolognesesaus, tja, wat kan ik zeggen? Met de hulp van hogedruk staat er binnen een uur de meest verrukkelijke bolognesesaus op tafel. Een rijke saus, vol met smaak, die smaakt alsof een omaatje uren achter het fornuis heeft gestaan, om de saus zacht te laten pruttelen. Maak meteen een grote hoeveelheid, zodat je er meerdere dagen van kan genieten!

Snelle bolognese saus

Instant Pot Bolognesesaus

Het heeft altijd wel iets om op zondag een heerlijke pan bolognese te maken. Op je gemakje alles snijden, fruiten en daarna heel zacht uren te laten sudderen, tot alle smaken perfect samen komen. Je hele huis ruikt lekker en er hangt een ontspannen sfeer.

Maar soms heb je wel trek in die saus, alleen geen tijd of zin om rustig aan te doen. Voor die momenten is de Instant Pot ideaal. Zelfde resultaat, in een fractie van de tijd. Dit kan bijvoorbeeld ook met boeuf bourguignon of rendang.

Wij zijn inmiddels zo fan dat we een hele pagina hebben met Nederlands Instant Pot Recepten.

Crockpot bolognese saus met spaghetti

Pastasaus maken in multi-cooker met hoge druk

Zelf gebruik ik een Instant Pot, maar je kunt alle soorte multi-cookers gebruiken voor de recept, zoals:

Elke pan heeft haar voor- en nadelen, maar ze zijn allemaal prima te gebruiken met de recepten die ik maak in de Instant Pot. De knopjes en functies zullen misschien wat anders heten, maar het gaat erom dat je de soffrito goed fruit, je gehakt mooi bruin bakt en alles 20 minuten onder druk zijn ding laat doen.

Instant Pot Bolognesesaus

Instant Pot Bolognesesaus, is de bekende bolognesesaus, maar met de hulp van hogedruk staat deze saus binnen een uur op tafel. Een rijke saus, vol met smaak, die proeft alsof een omaatje uren achter het fornuis heeft gestaan om de saus zacht te laten pruttelen. Maak meteen een grote hoeveelheid, zodat je er meerdere dagen van kunt genieten!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
HP in de Instant Pot 20 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 150 gr wortel in kleine blokjes
  • 150 gr bleekselderij in kleine blokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gr gehakt
  • 1 blik tomaten pulp
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blokje runderbouillon
  • 200 ml water
  • 2 eetlepels melk (een scheutje, neemt niet zo nauw)
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • peperkorrels naar smaak
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) en fruit hierin je ui, wortel en bleekselderij met een snufje zout; ongeveer 5 minuten. Wanneer alles mooi zacht en glazig is voegen we de tomatenpuree toe en fruiten we deze ook een minuut of 2 mee.
  • Ondertussen verwarmen we olie in een koekenpan en laten dit goed heet worden. Bak hierin het vlees mooi bruin. Eventueel in delen, als je pan niet zo heel groot is (zie notitie waarom). Schep je bruin gebakken gehakt bij de groente in de pot.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe en roer goed door. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 20 minuten.
  • Laat het minimaal 5 minuten staan voor je het ventiel opent en de druk van de pan haalt. Je kunt het ook helemaal op eigen tempo leeg laten lopen (Dit heet een Natural Release, NR)
  • Als je wilt kun je de saus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maïzena eerst met een eetlepel koud (!!) water en meng dat papje door je saus, zodat deze bindt.

Notities

We bakken het vlees in een aparte koekenpan om het vlees goed bruin te krijgen, dit geeft extra smaak. Dit kan ook in de Instant Pot, alleen gaat dit veel meer tijd kosten. Je zou dan eerst met de SAUTE functie in delen het gehakt kunnen bakken, daarna het gehakt er weer uit halen, om je groente te kunnen fruiten. 
Door een losse koekenpan te gebruik gaat dit niet alleen sneller en makkelijker, je kunt ook tegelijk je groente fruiten en je vlees bakken.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Italian
Trefwoord: gehakt, Instant Pot

Pin deze Instant Pot bolognese saus!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
IP Bolognese pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Heerlijk gerecht. Door het te maken in de foodi, blijft het gehakt heel mooi mals/sappig. Ga het straks weer maken 🙂

  2. Goeiemorgen, kan ik dit recept verdubbelen? Of moet ik dan dingen aanpassen bijvoorbeeld meer of minder water toevoegen?

    1. Mariska Author says:

      Hi Inge, ja dat kan zeker. Als je van een wat dikkere bolo saus houdt zou ik alles dubbel doen BEHALVE het water en dat gewoon op 200ml laten. Scheelt weer inkoken.

  3. Charlotte Nuissl says:

    Hoi Mariska, allereerst mega fan van je website 🥰 Al zoveel Instant Pot recepten van je gemaakt, echt super!! Alleen hoe voorkom je foodburn bij dit recept? Groetjes, Charlotte

    1. Mariska Author says:

      Hi Charlotte, als je het recept helemaal volgt en geen aanpassingen doet zou het geen burn moeten geven. Dit recept is heel uitvoerig door veel mensen getest. Nou weet ik wel dat een aantal modellen eerder een burn melding geeft dan een andere(vaak onterecht). Mocht je nou net pech hebben is het extra belangrijk dat je de bodem goed schoon schraapt (of het vlees is een losse pan bakt), je zou ook eventueel de tomaten producten boven op de rest kunnen doen in de pot en niet doorroeren. Let ook goed op welk tomatenpulp en gepelde tomaten je gebruikt. Dit moeten pure producten zijn zonder toegevoegde suiker. Gebruik bijvoorbeeld geen supermarkt pastasauzen, deze bevatten van te veel suikers (wat ook weer voor een extra burn mogelijkheden zorgt)

      1. Charlotte Nuissl says:

        Super helpfull, dankjewel!! Gebruik altijd pure producten dus dat komt sowieso goed. Keep you posted!

  4. Dit recept afgelopen weekend als allereerste gerecht ooit in Crock-Pot Express gemaakt. Dat was een prima start. Heerlijke saus en precies goed qua dikte/vocht. Smaakt naar meer!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close