Instant Pot Carrot Cake

Deel met vrienden en familie

Ben je op zoek naar een makkelijke, maar zeker ook smaakvolle traktatie? Probeer dan eens deze Instant Pot Carrot Cake! Deze cake is gemaakt met worteltjes en zit dus boordevol goede voedingsstoffen, veel gezonder dan je standaard cake! Bovendien is bij het maken van deze cake, door de Instant Pot,  geen oven nodig en is het resultaat echt ontzettend smeuïg.

Instant Pot – De handige tool voor snel en makkelijk

Met een Instant Pot maak je dus ook snel en makkelijk een cake, zoals heerlijke Carrot Cake. Wie mij al langer volgt, weet dat ik al een tijdje fan ben van dezeslimme tool, die het koken en bakken van allerlei gerechten een stuk eenvoudiger maakt. Je hebt voor deze cake geen multicooker met airfryer deksel nodig, het kan met alle multicookers die werken op hoge druk, zoals de Instant Pot DUO60, de Crock-Pot Express of de Ninja Foodi.

Controleer wel altijd van tevoren of je cakevorm past, anders moet je alles weer overscheppen en dat geeft een hoop gedoe. Ik gebruik een standaard cakevorm die ik ooit bij Hema heb gekocht en die past prima in mijn machine. 

Instant Pot carrot cake paas inspiratie

Instant Pot Carrot Cake

Deze Instant Pot Carrot Cake is de ideale traktatie voor elk seizoen. Hij is licht en fris in de lente en zomer, terwijl hij in de herfst en winter juist warm en kruidig smaakt. Dankzij de Instant Pot is het maken van deze cake nog makkelijker geworden, en is je cake ook nog eens sneller klaar. We gebruiken voor dit recept koekkruiden, waardoor je niet allemaal kruiden bij elkaar hoeft te zoeken. Voeg wat gember toe voor net even wat meer pit en warmte. 

Wortelen vormen de basis voor de Instant Pot Carrot Cake en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, vezels en antioxidanten. Deze voedingsstoffen helpen je lichaam gezond te blijven en beschermen tegen ziektes. 

Worteltaart uit de Instant Pot

Variaties

Er zijn talloze variaties mogelijk van deze cake, afhankelijk van jouw smaak en voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met verschillende soorten noten en zaden, zoals walnoten, pecannoten of chiazaden in het beslag, om de cake een extra ‘crunch’ te geven.

Instant Pot Carrot Cake

Ben je op zoek naar een makkelijke, maar zeker ook smaakvolle traktatie? Probeer dan eens deze Instant Pot Carrot Cake! Deze cake is gemaakt met worteltjes en zit dus boordevol goede voedingsstoffen, veel gezonder dan je standaard cake! Bovendien is bij het maken van deze cake, door de Instant Pot,  geen oven nodig en is het resultaat echt ontzettend smeuïg.
Porties 10 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 40 minuten
Totale tijd 1 uur

Ingrediënten

Voor de cake

  • 175 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 snuf zout
  • 1 sinaasappel alleen de schil, fijn geraspt
  • 2 eieren
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 200 gr wortel geraspt
  • 250 ml water

Voor de cream cheese frosting

  • 75 gr roomboter kamertemperatuur
  • 300 gr roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 vanillepeul of 1 theelepel vanille-extract
  • 200 gr pecannoten of walnoten/hazelnoten

Instructies

  • Giet water in je pot en zet je trivet erin. Controleer nog eens goed of je cake/bakvorm erin past.
    250 ml water
  • Mix alle droge ingrediënten door elkaar in een grote kom.
    175 gr donkerbruine basterdsuiker, 200 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel baking soda, 2 theelepels speculaaskruiden, 1 snuf zout
  • Mix in een aparte (kleine) kom de eieren met de zonnebloemolie en roer dit vervolgens door je droge mix heen. Dit kan gewoon met een houten lepel.
    2 eieren, 200 ml zonnebloemolie
  • Meng tenslotte de wortels en fijn geraspte sinaasappelschil er doorheen. Het beslag lijkt nu wat droog, maar dat komt straks in de oven helemaal goed.
    200 gr wortel, 1 sinaasappel
  • Bedek je cakevorm met bakpapier en schep hier je beslag in.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en stel je de timer in op 40 minuten.
  • Zodra de timer is afgelopen, wachten we 10 minuten voordat we het ventiel openen.
  • Zet de KEEP WARM optie uit en wacht een paar minuten, voordat je de cake uit de pot haalt, zodat je je vingers niet verbrandt.

Bereiding cream cheese frosting 

  • Mix de boter met de poedersuiker met een hand- of standmixer, tot deze luchtig is.
    75 gr roomboter, 100 gr poedersuiker
  • Schraap de vanillepeul leeg en meng dit samen met de cream cheese door de boter heen.
    1 vanillepeul, 300 gr roomkaas
  • Besmeer de cake met de cream cheese frosting en bestrooi met de grof gehakte noten.
    200 gr pecannoten
Auteur: Mariska
Gang: taart, Zoetigheid
Keuken: Engels, Westers
Trefwoord: cake, Instant Pot, instant pot zoet, roomkaas, wortel

Pin dit recept voor Carrot Cake uit de multicooker

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot Carrot Cake met roomkaas frosting

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Bakken in de IP, ik heb het nog niet aangedurfd. Maar 40 min op HP lijkt mij erg lang. Anyway, misschien eens proberen.
    Een opmerking: aan het eind gaat het ineens over cupcakes; verwarrend

    1. Mariska Author says:

      Bij mij heeft het ook een tijdje geduurd, maar het is echt een aanrader. Zo heerlijk smeuïg, wat voor mij echt hoort bij een carrot cake. 40 minuten klinkt inderdaad lang, maar tijdens het testen hadden mijn cakes dit echt wel nodig.

  2. Kan je deze ook ook glutenvrij maken? Zoja voor wat en hoeveel gram moet de bloem vervangen worden?

    1. Mariska Author says:

      Hi Elise, dat moet zeker kunnen. Heb zelf te weinig ervaring met glutenvrij bakken om zonder dit recept uitvoerig te testen je een antwoord te geven voor bijvoorbeeld amandel of kokosmeel. Je hebt glutenvrij basismeel, dat zou je 1 op 1 kunnen vervangen met de bloem in dit recept.

  3. Lijkt me heel erg lekker! Ik heb een crockpot express. Moet de bakvorm in de binnenpot passen? En moet het een siliconen vorm zijn? Wil natuurlijk geen krassen in mijn pot.

    1. Mariska Author says:

      Hi Ingrid, de vorm moet in je pot passen en er moet lucht langs kunnen komen. Ik gebruik geen silicone vorm, maar ik heb dan ook een instant pot met rvs binnen pan

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close