Instant Pot Champignonsoep

Deel met vrienden en familie

Instant Pot Champignonsoep is een super snelle, heerlijk romige soep. Simpel en verwarmend. Door paddenstoelenbouillon te gebruiken, verdiepen we de smaak van de paddenstoelen.

Recept Instant Pot Champignonsoep

Dit recept voor Instant Pot Champignonsoep maakt gebruikt van simpele ingrediënten en is heerlijk romig. Uiteraard kun je ook andere multicookers gebruiken, als er maar wel een hoge druk functie op zit. 

Het lekkerst vind ik deze soep met zelfgemaakte paddenstoelenbouillon en toevallig kun je die ook heel goed in de Instant Pot maken, met behulp van gedroogde paddenstoelen (zie mijn recept voor Instant Pot Paddenstoelen Bouillon). Natuurlijk kun je ook gewoon bouillon uit de supermarkt halen. Ik zou dan voor paddenstoelen-, champignon- of groentebouillon kiezen. 

Instant Pot Champignonsoep in twee kommen met peterselie en afbakbroodjes

Welke paddenstoelen gebruiken we?

In dit recept hebben wij zelf voor kastanjechampignons gekozen. Deze hebben niet alleen net meer smaak dan hun witte broers, ze zien er ook net wat mooier uit in de soep. In principe kun je allerlei soorten paddenstoelen kiezen voor deze Instant Pot Champignonsoep. Je moet het dan wel ‘paddenstoelensoep’ noemen, maar een kniesoor die daar op let. 

Romige paddenstoelensoep uit de multicooker

Allergisch voor koemelk of lactose-intolerant?

In romige champignonsoep wordt traditioneel boter en room (of melk) gebruikt. Nu kan het zijn dat je daar niet tegen kan of het liever niet wilt eten. Je kunt in dit geval de boter heel goed vervangen door een margarine of een vegan boter en de room door haver- of sojaroom. Kokosroom is in dit geval minder passend.

Instant Pot Champignonsoep

Instant Pot Champignonsoep is een super snelle, heerlijk romige soep. Simpel en verwarmend. Door paddenstoelenbouillon te gebruiken, verdiepen we de smaak van de paddenstoelen.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
HP in de Instant Pot 5 minuten
Totale tijd 25 minuten

Ingrediënten

  • 450 gr kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 à 2 takjes tijm
  • flinke klont boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml bouillon
  • 150 ml room
  • olijfolie
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf zout
  • verse peterselie optioneel

Instructies

  • Snijd de champignons in plakken, snipper de ui fijn en pers het teentje knoflook.
    450 gr kastanjechampignons, 1 ui, 1 teentje knoflook
  • Verwarm met de SAUTE functie de olijfolie in de pot. Bak hierin de champignons goudbruin. Dit gaat het beste als je dat in twee keer doet. Schep alles eruit en zet de SAUTE lager.
    olijfolie
  • Fruit nu de ui, knoflook en tijm in de pot met een flinke klont boter, tot de ui glazig wordt. Voeg de bloem toe en bak dit ook nog een minuut mee.
    1 à 2 takjes tijm, 2 eetlepels bloem, flinke klont boter
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en roer goed. Door dit in delen te doen voorkom je klontjes. Als alle bouillon erin zit, mogen de champignons er ook weer bij, met een snuf zout en peper.
    500 ml bouillon, 1 snuf peper, 1 snuf zout
  • CANCEL de SAUTE functie. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en stel je de timer in op 5 minuten.
  • Je kunt na afloop van de timer het ventiel direct openen, maar met soep kun je vaak beter een paar minuten wachten, zodat de druk er al een beetje af gaat.
  • Open de pot en roer de room er doorheen. Serveer optioneel met verse peterselie.
    150 ml room, verse peterselie
Auteur: Mariska
Gang: Voorgerecht
Keuken: Europees, Frans
Trefwoord: Instant Pot, Instant pot vegan, Instant pot vegetarisch

Pin dit recept voor Instant Pot Champignonsoep!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot Champignonsoep

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Heerlijk soepje. Ik doe zelf maar 1 bakje champignons, dat is voor mij genoeg. Ik haal er drie porties uit

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close