Instant Pot chili con carne (lekker & snel!)

Instant Pot chili con carne is een heerlijke combinatie van bonen, gehakt en een heerlijke, kruidige tomatensaus. Uiteraard met een vleugje chili, anders is het natuurlijk geen chili con carne! 10 minuten onder druk en je hebt een heerlijke pot chili waar je je vingers bij zult oplikken! De vegetarische versie heet trouwens chili sin carne. Sin is het Spaanse woord voor ‘zonder’.

Eet het zo, of maak er een uitgebreidere maaltijd van met rijst, quinoa of aardappelpuree. Of maak er een feestelijke nacho schotel van: vul je burrito’s, enchiladas of taco schelpen met de chili. Eigenlijk kun je met chili con carne alle kanten op!

Zomer én winter gerecht

Sommige gerechten associeer ik echt met de zomer, zoals Thaise kipsaté, Griekse salade of Vietnamese noodle bowls (Bún chả ).Andere voelen echt als wintermaaltijd, een dampende kom kippensoep, kippendijen met romige paddenstoelensaus en rijst en zuurkool stamppot bijvoorbeeld, om je te verwarmen op een koude dag.

Chili con carne kan wat mij betreft het hele jaar door. In de winter verwarmt het, maar in de zomer doet het mij echt denken aan terrasjes in de zon, natuurlijk met een mojito erbij.

Instant Pot Chili con Carne

Welke bonen gebruik je voor Instant Pot chili con carne? 

Je kunt eigenlijk alle soorten bonen gebruiken voor Instant Pot Chili con carne. Zelf kies ik de laatste tijd vaak voor een combinatie van kidneybonen en black eyed bonen, maar zwarte bonen vind ik zelf ook echt heerlijk. Dit recept gaat wel uit van gewelde en gekookte bonen (zoals die uit blik) en geen gedroogde bonen.

Instant Pot chili con carne

Porties 4 porties * zie notitie
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
HP in de Instant Pot 10 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten

  • 500 gr rundergehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 groene paprika
  • 1 blik kidneybonen (ongeveer 400 gr)
  • 1 blik black eyed bonen (ongeveer 400 gr)
  • 1 eetlepel zoete paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 0.5 theelepel chili (naar smaak)
  • 0.5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 0.5 theelepel oregano
  • 0.25 theelepel kaneel
  • 200 ml water
  • 1 blokje runderbouillon verkruimeld
  • 1 blik tomatenpulp
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • zout, peper en olijfolie

Instructies

  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) en rul hier je gehakt mooi bruin in met een beetje olie.
    OF doe het zoals ik het altijd doe in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden en bak hierin het vlees mooi bruin. Eventueel in delen, als je pan niet zo heel groot is (zie notitie waarom). Schep je bruin gebakken gehakt vervolgens in de pot.
  • Snijd de paprika in stukjes en pers de knoflook. Dit mag samen met alle andere ingrediënten in de pot. Sommige mensen ervaren een burn wanneer ze met tomaat werken, zelf heb ik hier nog nooit last van gehad. Mocht jij dit soms wel hebben, voeg dan als laatste de tomatenpulp en puree toe en roer deze NIET door, maar laat bovenop liggen.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 10 minuten.
  • Laat het minimaal 5 minuten staan voor je het ventiel opent en de druk van de pan haalt. Je kunt het ook helemaal op eigen tempo leeg laten lopen (dit heet een Natural Release, NR).
  • Roer goed door. Als je wilt kun je de saus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maïzena eerst met een eetlepel koud (!!) water en meng dat papje door je saus, zodat deze bindt.

Notities

4 ruime porties wanneer je de chili con carne zo eet. Serveer je er rijst, aardappelen of bijvoorbeeld nacho's bij, dan haal je makkelijk er nog meer porties uit. 
Door het vlees in een aparte pan in delen bruin te bakken krijgt het vlees snel een mooie kleur. Daarnaast voorkomen je de BURN melding in je pot op deze manier.
Auteur: Mariska

Pin deze Instant Pot chili con carne!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close