Instant Pot Crème Brûlée

Deel met vrienden en familie

Instant Pot crème brûlée is de zo geliefde Franse klassieker, maar dan bereid in de Instant Pot. De ingrediënten blijven hetzelfde, alleen de bereiding is een klein beetje anders en net even sneller!

Instant Pot Crème Brûlée

Als je zegt: noem een Frans dessert, dan is crème brûlée het eerste wat bij mij naar boven komt. Het meest kenmerkende is toch wel het knapperige laagje bovenop. Dit geeft een lekker contrast met de romige crème eronder. Dit rijke toetje wordt gemaakt van room, eieren en suiker en krijgt zijn smaak van vanille.

Normaal gesproken moet een crème brûlée erg lang in de oven, zeker 45 minuten, maar door gebruik te maken van de Instant Pot halveren we die tijd. Ook handig als tijdens de feestdagen je oven al vol staat, met bijvoorbeeld een heerlijke sappige kalkoen.

Instant Pot Crème brûlée

Low Pressure

Anders dan de meeste Instant Pot recepten bereiden we de Instant Pot crème brûlée niet met high pressure, maar met low pressure. Aangezien bijna alle potten zo ingesteld staan dat ze standaard beginnen met high pressure, zul je dus de instelling van de pressure cook moeten aanpassen; gelukkig gaat dit vrij simpel.

Instant Pot Pro en Evo serie: Pressure Cook en dan 2 keer op de ronde knop drukken en draaien tot high verandert in low.

DUO en DUO Plus en Nova serie: Pressure Cook en daarna Pressure level.

Crockpot Express (CPE): Pressure adjust.

Ninja Foodi: Stel eerst pressure in en dan linksboven low of high.

Creme brulee maken in de Instant Pot
crockpot express creme brulee

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Veel gestelde vragen

Welke Instant Pot heb je nodig om Crème Brûlée te kunnen maken?

Je kunt dit recept met alle types Instant Pot toepassen, je moet alleen wel even kijken of het past. We maken het toetje af met een gasbrandertje, je hebt dus geen Instant Pot Crisp nodig.

Wat voor schaaltje gebruik je voor Crème Brûlée?

Zelf gebruik ik vaak ramekins, daar heb ik meerdere van en die gebruik ik vaak voor toetjes. Officieel hoor je lagere bakjes te gebruiken, omdat dan de verdeling tussen crème en het knapperige suikerlaagje beter is. Maar in dit geval moet het ook passen in je pot!

De Instant Pot Crème Brûlée bestaat helemaal uit room, kan dat ook minder vet?

Ja, dat kan door een deel van de room te vervangen door melk, maar je levert dan wel in op smaak.

Hoe voorkom ik dat de geuren van mijn Instant Pot in mijn Crème Brûlée trekken?

Wanneer je vaak met kruiden kookt, kan de rubberen sealing ring van je Instant Pot gaan ruiken naar kruiden. Over het algemeen niet echt een probleem, maar heel soms kunnen dan de smaken van de kruiden in je zuivelproduct trekken.
Dit is makkelijk op te lossen door een extra instant pot sealing ring aan te schaffen. Deze komen vaak in een andere kleur, waardoor je ze makkelijk apart kunt houden voor je zoete Instant Pot recepten!

Kan ik de vanillepasta ook door vanille-extract of een echt vanillestokje vervangen?

Ja, dat kan! Wij vinden vanillepasta een goede middenweg, wanneer vanillestokjes moeilijk te verkrijgen zijn of heel duur zijn.

Kan ik ook andere suiker gebruiken voor het suikerkorstje?

Ja, ook dit kan. Rietsuiker karamelliseert snel mooi bruin, maar je kunt ook gewoon witte kristalsuiker gebruiken.

Wat wordt bedoeld met room?

Met room bedoelen wij ongeslagen (slag)room.

Instant Pot Crème Brûlée

Instant Pot Crème Brûlée is de zo geliefde Franse klassieker, maar dan bereid in de Instant Pot. De ingrediënten blijven hetzelfde, alleen de bereiding is een klein beetje anders en net even sneller!
Porties 6
Voorbereidingstijd 5 min
HP in de Instant Pot 13 min
Totale tijd 18 min

Kookgerei

Ingrediënten

  • 500 ml room ongeslagen slagroom
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 75 gr kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 250 ml water

Brûlée laag

  • 2 theelepels rietsuiker

Instructies

  • Scheid de eierdooiers en klop in een ruime kom de suiker door het eigeel heen.
    5 eidooiers, 75 gr kristalsuiker
  • Verwarm de slagroom met de vanillepasta in een steelpannetje, tot het net niet kookt.
    500 ml room, 1 theelepel vanillepasta
  • Giet een klein scheutje warme room bij de eieren en roer goed door. Giet daarna de rest er doorheen en roer goed door.
  • Verdeel het mengsel over je bakjes en schep of brand eventueel de lucht belletjes weg. Dek af met een stukje alufolie.
  • Giet water in je pot en plaats je trivet. Zet de potjes op je trivet. Past het niet allemaal op de bodem, dan kun je ook prima stapelen.
  • Sluit de pot. Controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “low pressure” en set je de timer op 13 minuten. Laat na afloop de druk vanzelf van de pan gaan, een natural release dus.
  • Laat even afkoelen en zet in de koelkast om op te stijven, zeker 3 uur.
  • Haal na het opstijven, vlak voor het serveren de crème brûlée uit de koelkast en bestrooi met een dun laagje ruitsuiker. Brand deze met je brûlée brander tot de suiker gesmolten is en je een mooi knapperig laagje hebt.
    2 theelepels rietsuiker
Auteur: Mariska
calorieën: 386kcal
Gang: Dessert, toetje
Keuken: Frans
Trefwoord: Instant Pot, instant pot zoet, kerst

Nutrition

Calorieën: 386kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 5g | Fat: 34g | Saturated Fat: 21g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 9g | Cholesterol: 257mg | Sodium: 30mg | Potassium: 97mg | Sugar: 17g | Vitamin A: 1449IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 75mg | Iron: 1mg

Pin deze Instant Pot Crème brûlée!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot creme brulee

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close