Instant Pot crème brûlée is de zo geliefde Franse klassieker, maar dan bereid in de Instant Pot. De ingrediënten blijven hetzelfde, alleen de bereiding is een klein beetje anders en net even sneller!
Instant Pot Crème Brûlée
Als je zegt: noem een Frans dessert, dan is crème brûlée het eerste wat bij mij naar boven komt. Het meest kenmerkende is toch wel het knapperige laagje bovenop. Dit geeft een lekker contrast met de romige crème eronder. Dit rijke toetje wordt gemaakt van room, eieren en suiker en krijgt zijn smaak van vanille.
Normaal gesproken moet een crème brûlée erg lang in de oven, zeker 45 minuten, maar door gebruik te maken van de Instant Pot halveren we die tijd. Ook handig als tijdens de feestdagen je oven al vol staat, met bijvoorbeeld een heerlijke sappige kalkoen.
Low Pressure
Anders dan de meeste Instant Pot recepten bereiden we de Instant Pot crème brûlée niet met high pressure, maar met low pressure. Aangezien bijna alle potten zo ingesteld staan dat ze standaard beginnen met high pressure, zul je dus de instelling van de pressure cook moeten aanpassen; gelukkig gaat dit vrij simpel.
Instant Pot Pro en Evo serie: Pressure Cook en dan 2 keer op de ronde knop drukken en draaien tot high verandert in low.
DUO en DUO Plus en Nova serie: Pressure Cook en daarna Pressure level.
Crockpot Express (CPE): Pressure adjust.
Ninja Foodi: Stel eerst pressure in en dan linksboven low of high.
Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!
Veel gestelde vragen
Je kunt dit recept met alle types Instant Pot toepassen, je moet alleen wel even kijken of het past. We maken het toetje af met een gasbrandertje, je hebt dus geen Instant Pot Crisp nodig.
Zelf gebruik ik vaak ramekins, daar heb ik meerdere van en die gebruik ik vaak voor toetjes. Officieel hoor je lagere bakjes te gebruiken, omdat dan de verdeling tussen crème en het knapperige suikerlaagje beter is. Maar in dit geval moet het ook passen in je pot!
Ja, dat kan door een deel van de room te vervangen door melk, maar je levert dan wel in op smaak.
Wanneer je vaak met kruiden kookt, kan de rubberen sealing ring van je Instant Pot gaan ruiken naar kruiden. Over het algemeen niet echt een probleem, maar heel soms kunnen dan de smaken van de kruiden in je zuivelproduct trekken.
Dit is makkelijk op te lossen door een extra instant pot sealing ring aan te schaffen. Deze komen vaak in een andere kleur, waardoor je ze makkelijk apart kunt houden voor je zoete Instant Pot recepten!
Ja, dat kan! Wij vinden vanillepasta een goede middenweg, wanneer vanillestokjes moeilijk te verkrijgen zijn of heel duur zijn.
Ja, ook dit kan. Rietsuiker karamelliseert snel mooi bruin, maar je kunt ook gewoon witte kristalsuiker gebruiken.
Met room bedoelen wij ongeslagen (slag)room.
Pin deze Instant Pot Crème brûlée!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Mijn creme brulee mislukt steeds doordat het schift in de IP. Weet je hoe dat kan en hoe ik het kan voorkomen?
Hi Karine, wellicht zijn je ingrediënten te koud in de koelkast?