Instant Pot dulce de leche

Deel met vrienden en familie

Instant Pot dulce de leche is een simpele en relatief snelle manier om de heerlijke, zijdezachte karamelsaus te maken die razend populair is in Zuid-Amerika. Geen uren koken in een pan, maar slechts 40 minuten onder druk!

Dulce de leche zonder blikje

Normaal gesproken maak je dulce de leche door een potje gecondenseerde melk langdurig in een pan met water te koken. Ik heb meerdere recepten gevonden waarbij mensen dit op dezelfde manier doen in de instant pot. Zelf vind ik het een groot risico om een potje onder druk te zetten.

Daarom geef ik de voorkeur aan de pot-in-pot methode of in dit geval: een rvs schaal in de pot. Dit voelt veel veiliger en het werkt goed. Bijkomend voordeel is dat je nog wat toe kunt voegen aan je gecondenseerde melk. Ik voeg wat baking soda toe, wat ervoor zorgt dat de dulce de leche een wat donkerdere kleur krijgt en een meer gekarameliseerde smaak.

Instant Pot dulce de leche mislukt?!!

Niet schrikken als je de Instant Pot open doet en het resultaat van je dulce de leche voor het eerst ziet. Eerlijk is eerlijk: het ziet er niet uit. Het is bruin, klonterig en op sommige plekken lijken droge korsten te zitten, het heeft meer weg van uitgedroogde satésaus, dan een mooie, zijdezachte dulce de leche. Geen zorgen, dit komt helemaal goed.

Instant Pot Dulce de Leche

Met een staafmixer of Nutribullet (mijn favoriet!) maak je er binnen een paar seconden een mooie, gladde karamelsaus van. Het lijkt dan nog wat dun, maar de saus zal steeds dikker worden, naarmate deze verder afkoelt.

Verschil karamel en dulce de leche

Karamel wordt gemaakt door suiker langzaam te koken met een scheutje water. Daarna kan er nog room en/of boter toegevoegd worden. Dulce de leche wordt gemaakt door het langzaam koken van koemelk en suiker. Leche is dan ook het Spaanse woord voor melk. Er bestaat ook een versie gemaakt met geitenmelk, die staat bekend als cajeta.

Instant Pot dulce de leche

Instant Pot dulce de leche is een makkelijke en relatief snelle manier om de heerlijke zijdezachte karamelsaus te maken, die razend populair is in Zuid-Amerika. Geen uren koken in een pan, maar slechts 40 minuten onder druk!
Porties 10 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
HP in de Instant Pot 40 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 250 ml water
  • 1 blikje gecondenseerde melk (400 gr)
  • 0.5 theelepel baking soda (geen baking powder of baking)
  • 2 eetlepels water

Instructies

  • Vul de pot met 250 ml water.
  • Giet de gecondenseerde melk in je rvs schaal. Meng de baking soda met twee eetlepels water en roer goed door. Roer vervolgens door de gecondenseerde melk heen.
  • Plaats de rvs schaal in de Instant Pot, ja, direct op de bodem. Sluit de pot en controleer of je ventiel dicht staat.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 45 minuten. Laat het minimaal 6 minuten staan voor je het ventiel opent en de druk van de pan haalt. Je kunt het ook helemaal op eigen tempo leeg laten lopen (dit heet een Natural Release, NR).
  • Zet de KEEP WARM uit en laat de saus afkoelen, tot je deze veilig uit de pot kan halen.
  • Pureer de saus met een staafmixer of Nutribullet glad.
Auteur: Mariska
Cost: 2
Gang: sweet
Keuken: latijns amerika
Trefwoord: dulce de leche, Instant Pot, karamel, zoet

Pin deze Instant pot dulce de leche!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close