Instant Pot hachee

Deel met vrienden en familie

Instant Pot hachee is al het lekkere van hachee, maar dan een stuk sneller. Heerlijk zacht gestoofd rundvlees met lekker veel uien en een dikke saus. Met de Instant Pot tover je dit recept van een tijdrovend weekendrecept om naar een doordeweekse maaltijd.

Instant Pot hachee

Stoofvlees en hachee zijn gerechten die ik vroeger alleen in het weekend maakte. Het is in een gewone pan nogal een gerecht wat flink wat tijd nodig heeft. Het vlees wordt het lekkerste als je het minimaal 3 uur, en vaak nog langer, zacht laat sudderen. Nu ik een Instant Pot heb, kook ik dit op elke willekeurige dag.

Hachee uit de Instant Pot

Verschil hachee en stoofvlees

Weet jij wat precies het verschil is tussen deze twee? Online vond ik verschillende definities. Hachee is een soort stoofvlees. Voor mij is het gevoelsmatig zo dat stoofvlees hartiger is met een dunne jus. En dat hachee zachter is van smaak, met een dikkere saus, meer uien en een klein beetje zurig.

Mijn ene oma maakte altijd ‘stoofvlees’ en de andere ‘hachee’. Helaas is dat ook een van de weinige herinneringen die ik nog aan haar heb, dat ik hachee bij haar at. Zo heb ik mijn recept ook opgebouwd, als herinnering aan de hachee van mijn oma!

Nog meer recepten voor je electrische hogedruk pan

Hier vind je nog meer recepten voor de Instant Pot, die trouwens ook heel goed gemaakt kunnen worden in andere electrische hogedruk pannen, wat dacht je bijvoorbeeld van:

Instant Pot hachee

Instant Pot hachee is al het lekkere van hachee, maar dan een stuk sneller. Heerlijk zacht gestoofd rundvlees, met lekker veel uien en een dikke saus. Met de Instant Pot tover je dit recept van een tijdrovend weekendrecept om naar een doordeweekse maaltijd.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
HP in de Instant Pot 25 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofvlees (rib- of sukadelappen)
  • 3 grote uien
  • 1 blokje bouillon (rundvlees)
  • 300 ml water
  • 3 eetlepels azijn (ik ga meestal voor balsamico)
  • 7 kruidnagels

Om af te maken

  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 eetlepels bloem + koud water

Instructies

  • Snijd je vlees grof in stukken. Dep droog met wat keukenrol en bestrooi ruim met zout.
  • Verwijder de schil van de uien en snijd in halve ringen.
  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een aparte koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt, kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht.
  • Haal het vlees uit de pot of pan en bak hier nu de uien zacht in. Eventueel met een klontje boter, maar olie werkt ook.
  • Plaats alle ingrediënten (vlees, uien, bouillon, water, azijn, kruidnagels) in de Instant Pot. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 25 minuten.
  • Laat de druk op de pan na de 25 minuten nog 12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Roer de appelstroop en je bloem-water papje er doorheen. Selecteer de saute functie door eerst op CANCEL en daarna op SAUTE te duwen. Verwarm al roerend tot je hachee de juiste dikte heeft bereikt. De hacheesaus wordt nog iets dikker wanneer het wat afkoelt.
Auteur: Mariska
calorieën: 402kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: Instant Pot, pressure cooker, Stoofvlees

Nutrition

Calorieën: 402kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 32g | Fat: 26g | Saturated Fat: 11g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 12g | Trans Fat: 2g | Cholesterol: 113mg | Sodium: 121mg | Potassium: 658mg | Fiber: 1g | Sugar: 4g | Vitamin A: 26IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 40mg | Iron: 4mg

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Dat was een goede basis. Ik ben altijd van t wat kan nog meer 😁
    Ik heb de vleespan gedeglaceerd met 1/2 glas witte wijn, daarin 2 tl dyon mosterd en 2 el tomatenpuree. Inlaten koken en appart gezet. sauteren ui, paprika, knoflook en Bleekselderij 1tl venkelzaad, 1tl komijn zaad, laurierblad en kruidnagel. Vlees toegevoegd en 250ml water opgelost in mosterd/tomaat mengsel, en bij vlees gevoegd. Opgediend met notenrijst. Was allemaal erg lekker
    Grt Bruno

    1. Dat is een flinke uitbreiding 🙂

  2. Goed recept! Ik heb hier echt van genoten 🙂

  3. Tamara trzcinski says:

    even een vraagje als ik het dubbelen aan vlees erin doe en uien moet ik dan ook het dubbelen aan water toevoegen?

    1. Hi Tamara, bij de meeste recepten hoef je het vocht niet te verdubbelen. Alleen bij dit recept zorgt het water ook voor de jus, ik zou in dit geval 1,5 de hoeveelheid water toevoegen (450ml) bij een verdubbeling van het recept.

  4. En als je het recept wil halveren?

    1. Dat kan, zorg er wel voor dat je minimaal 250ml vocht hebt (combinatie van azijn en water)

  5. Weer een super geslaagd recept😜. We hebben er op deze koude dag van genoten.

  6. Precies wat ik nodig had. Ontzettend bedankt!

  7. Mijn eerste kook avontuur met de instant pot! De smaak was heerlijk, het vlees een klein beetje aan de droge kant. Ik heb wel precies de tijden aangehouden. Vraagje van een beginner: moet ik het de volgende keer wat langer of juist wat korter doen?

    1. Mariska Author says:

      Hi Irene, is het droog of taai? Grote kans dat het aan je vlees ligt en niet aan je bereiding. Om daar achter te komen is het handig om te weten hoe groot je de stukken ongeveer hebt gesneden en of je mager vlees hebt gebruikt?

  8. Hallo Mariska, het vlees was gaar en zeker niet taai. Wel wat droog dus. Ik had riblappen van de slager, in niet al te grote stukken gesneden.
    Ik denk achteraf dat ik het vlees waarschijnlijk te lang heb aangebraden.

    1. Mariska Author says:

      Kan ook zijn dat het vlees ook te mager was, je hebt namelijk wel vet nodig om.

  9. Maak al jaren hachee maar deze was zo lekker thanks

  10. Ik heb al een paar keer met hachee food burn gekregen. Toch ondanks de bouillon aangekoekt. Hoe kan ik dat nu voorkomen?

    1. Mariska Author says:

      Dat is vreemd Wil, stond het ventiel wel goed dicht en zat de sealing ring er goed in?

  11. Ja pan was goed. Ik denk dat het beter is om de bloem en de stroop bovenop te leggen. Want die branden aan. Heb de bodem van de pan goed schoongemaakt. (had trouwens het vlees en de uien in een pan aangebakken voor ik het in de pot deed) Toen wat extra bouillon erbij gedaan en toen ging het goed. Heerlijke hachee trouwens.

    1. Mariska Author says:

      Hi Wil, in mijn recept voeg je bloem en stroop pas toe nadat de pan op druk is geweest en de deksel er alweer af is. Niet er voor. Dan krijg je inderdaad een burn melding

  12. Twee blaadjes laurier, en appelazijn toevoegen.
    Dan heb je de appelstroop niet nodig 😉
    Als je ook de bloem weglaat en het bijvoorbeeld bindt met een beetje lijnzaadmeel heb je een heerlijk koolhydraatarm gerecht 😊

    1. Mariska Author says:

      Altijd een goed idee om een recept naar eigen smaak aan te passen 🙂 !

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close