Instant Pot Kerst-stoofvlees is heerlijk zacht gegaard rundvlees met winterse smaakmakers, zoals cranberry’s, kaneel en steranijs. Normaal moet stoofvlees in de pan een paar uur stoven, maar in de Instant Pot ben je klaar voordat je het door hebt. Je moet je bijna haasten met je bijgerechten om het tegelijk klaar te hebben. Gelukkig kun je deze Kerst-stoofvlees ook heel goed van tevoren maken.
Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!
Kerst-stoofvlees
Naast kaneel zijn het toch wel de cranberry’s die dit stoofvlees zijn echte winterse karakter geeft. Cranberry’s zijn heerlijke zurige bessen, die iets bitters hebben op een prettige manier. Vaak worden ze tot jam, compote of saus gemaakt, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken in hartige gerechten als frisse tegenhanger. Eerder deden we dit al in een heerlijke Kerstrisotto, sticky worstjes en nu ook bij dit stoofvlees met cranberry’s.
Doordat we verse cranberry’s gebruiken, hebben we geen zuur nodig, zoals azijn of mosterd; de cranberry’s zijn al zuur genoeg van zichzelf. De bruine suiker brengt dat ook weer een beetje in balans. Je kunt in plaats van bruine suiker ook appelstroop gebruiken. Helemaal weglaten is niet handig, want dan kan het bitter worden. Je kunt de suiker gewoon door de saus heen roeren, ik heb nog nooit een ‘burn’ melding gekregen met mijn stoofvlees recepten.
Pin dit recept voor Instant Pot Kerst stoofvlees!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hallo Mariska, ik heb dit gerecht gemaakt zoals beschreven, maar vond het naar Hachee smaken. Van de lekkere kruiden proefden we niets. Kan het zijn dat door de hoge druk en daarmee snelle bereiding smaken niet de tijd hebben in te trekken?. Dat zou oosterse gerechten zoals rendang etc niet ten goede komen.
Hoor graag. Mvg Conny
Hi Conny, het kan zijn dat je het zuur van de cranberries associeert met het zure uit hachee.
Wellicht waren je kruiden oud? Hoge druk zorgt er namelijk voor dat de smaken juist meer in trekken.
Hm hier gemaakt, te enthousiast met zout geweest en niet zo donkerbruin als bij jou.
Oeps! Dat kan gebeuren. Was het ondanks het zoute nog wel lekker? Het donkerbruine krijg je door goed aan te bakken aan het begin. Soms kan je ook een klein beetje sojasaus toevoegen aan je saus voor een diepere bruine kleur, alleen als je als te enthousiast met zout bent geweest is dat geen aanrader.
Dank voor de snelle reactie. Het was de allereerste keer dat ik de instant pot gebruikte. Nee helaas echt te zout.
En het vlees misschien toch net te kort aangebakken waardoor niet bruin genoeg
Morgen nieuwe poging. Misschien ook te zuinig met de basterdsuiker. Niet te volle eetlepels gedaan Hoeveel gram basterdsuiker gebruik je ongeveer?
Ik gebruik altijd maatlepels voor mijn recepten, want lepels lopen zo uiteen in grootte.
Bedankt het is nog gelukt. En het was lekker!
Leuk om te lezen!
Hi Mariska, ik zou dit recept heel graag met Kerst voor 12 personen maken ipv 8 pers. Is het dan raadzamer om het voor 16 personen te maken en alle ingrediënten te verdubbelen?
En als je het van te voren klaarmaakt, hoe kan ik het dan het beste opwarmen op de dag zelf?
Hoor het heel graag, alvast bedankt!
Hi Mascha,
Er zit een schuifje onder porties, dan kan je het ook precies naar 12 porties schuiven. Dubbel is ook prima, dan heb kan je de rest invriezen.
Opwarmen kan met de Saute functie en dan Keep warm tot de rest klaar is.
Alvast hele fijne feestdagen!
Dank je wel voor je snelle reactie! Het schuifje had ik nog niet gezien, stom! De saute functie wordt bij mij altijd heel heet, ben bang dat ik alles ermee uitdroog. Maar ik ga het proberen! Nogmaals dank en hele fijn feestdagen! 🎄
Jij ook heerlijke feestdagen gewenst ✨
Ik weet niet welk model je hebt, maar bij veel kan je de saute instellen met hoog een laag dus misschien ook op die van jou
Wat ben je snel! Super dank! Ik heb de Instantpot en heb hm nog niet zo lang…dat blijkt want de saute stond op high en ik kan hm inderdaad instellen. 🤗 Ik heb gelijk nog een vraag over de stoofpeertjes maar die zal ik stellen bij het recept. Nogmaals dank!!
Hi Mariska,
ten eerste Fijne Kerst 🙂 kan ik dit recept ook met slowcooker modus maken? Kan het ook als er in het recept cranberries zitten? Ik hoor het graag! Groet, Ewa
Zelf nog niet geprobeerd, maar zie eigenlijk geen reden waarom niet! Jij ook hele fijne kerst 🙂