Instant Pot Kerst-stoofvlees is heerlijk zacht gegaard rundvlees met winterse smaakmakers, zoals cranberry’s, kaneel en steranijs. Normaal moet stoofvlees in de pan een paar uur stoven, maar in de Instant Pot ben je klaar voordat je het door hebt. Je moet je bijna haasten met je bijgerechten om het tegelijk klaar te hebben. Gelukkig kun je deze Kerst-stoofvlees ook heel goed van tevoren maken.
Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!
Kerst-stoofvlees
Naast kaneel zijn het toch wel de cranberry’s die dit stoofvlees zijn echte winterse karakter geeft. Cranberry’s zijn heerlijke zurige bessen, die iets bitters hebben op een prettige manier. Vaak worden ze tot jam, compote of saus gemaakt, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken in hartige gerechten als frisse tegenhanger. Eerder deden we dit al in een heerlijke Kerstrisotto, sticky worstjes en nu ook bij dit stoofvlees met cranberry’s.
Doordat we verse cranberry’s gebruiken, hebben we geen zuur nodig, zoals azijn of mosterd; de cranberry’s zijn al zuur genoeg van zichzelf. De bruine suiker brengt dat ook weer een beetje in balans. Je kunt in plaats van bruine suiker ook appelstroop gebruiken. Helemaal weglaten is niet handig, want dan kan het bitter worden. Je kunt de suiker gewoon door de saus heen roeren, ik heb nog nooit een ‘burn’ melding gekregen met mijn stoofvlees recepten.
Pin dit recept voor Instant Pot Kerst stoofvlees!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hallo Mariska, ik heb dit gerecht gemaakt zoals beschreven, maar vond het naar Hachee smaken. Van de lekkere kruiden proefden we niets. Kan het zijn dat door de hoge druk en daarmee snelle bereiding smaken niet de tijd hebben in te trekken?. Dat zou oosterse gerechten zoals rendang etc niet ten goede komen.
Hoor graag. Mvg Conny
Hi Conny, het kan zijn dat je het zuur van de cranberries associeert met het zure uit hachee.
Wellicht waren je kruiden oud? Hoge druk zorgt er namelijk voor dat de smaken juist meer in trekken.
Hm hier gemaakt, te enthousiast met zout geweest en niet zo donkerbruin als bij jou.
Oeps! Dat kan gebeuren. Was het ondanks het zoute nog wel lekker? Het donkerbruine krijg je door goed aan te bakken aan het begin. Soms kan je ook een klein beetje sojasaus toevoegen aan je saus voor een diepere bruine kleur, alleen als je als te enthousiast met zout bent geweest is dat geen aanrader.
Dank voor de snelle reactie. Het was de allereerste keer dat ik de instant pot gebruikte. Nee helaas echt te zout.
En het vlees misschien toch net te kort aangebakken waardoor niet bruin genoeg
Morgen nieuwe poging. Misschien ook te zuinig met de basterdsuiker. Niet te volle eetlepels gedaan Hoeveel gram basterdsuiker gebruik je ongeveer?
Ik gebruik altijd maatlepels voor mijn recepten, want lepels lopen zo uiteen in grootte.
Bedankt het is nog gelukt. En het was lekker!
Leuk om te lezen!