Instant Pot Kerst-stoofvlees

Deel met vrienden en familie

Instant Pot Kerst-stoofvlees is heerlijk zacht gegaard rundvlees met winterse smaakmakers, zoals cranberry’s, kaneel en steranijs. Normaal moet stoofvlees in de pan een paar uur stoven, maar in de Instant Pot ben je klaar voordat je het door hebt. Je moet je bijna haasten met je bijgerechten om het tegelijk klaar te hebben. Gelukkig kun je deze Kerst-stoofvlees ook heel goed van tevoren maken.

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Kerst stoofvlees uit de multicooker

Kerst-stoofvlees

Naast kaneel zijn het toch wel de cranberry’s die dit stoofvlees zijn echte winterse karakter geeft. Cranberry’s zijn heerlijke zurige bessen, die iets bitters hebben op een prettige manier. Vaak worden ze tot jam, compote of saus gemaakt, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken in hartige gerechten als frisse tegenhanger. Eerder deden we dit al in een heerlijke Kerstrisotto, sticky worstjes en nu ook bij dit stoofvlees met cranberry’s.

Doordat we verse cranberry’s gebruiken, hebben we geen zuur nodig, zoals azijn of mosterd; de cranberry’s zijn al zuur genoeg van zichzelf. De bruine suiker brengt dat ook weer een beetje in balans. Je kunt in plaats van bruine suiker ook appelstroop gebruiken. Helemaal weglaten is niet handig, want dan kan het bitter worden. Je kunt de suiker gewoon door de saus heen roeren, ik heb nog nooit een ‘burn’ melding gekregen met mijn stoofvlees recepten.

Instant Pot Kerst-stoofvlees

Instant Pot Kerst-stoofvlees is heerlijk zacht gegaard rundvlees met winterse smaakmakers, zoals cranberry's, kaneel en steranijs. Normaal moet stoofvlees in de pan een paar uur stoven, maar in de Instant Pot ben je klaar voordat je het door hebt. Je moet je bijna haasten met je bijgerechten om het tegelijk klaar te hebben. Gelukkig kun je deze Kerst-stoofvlees ook heel goed van tevoren maken.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 min
HP in de Instant Pot 50 min
Totale tijd 1 uur

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 kilo rundvlees sukade- en/of runderlappen
  • 2 stuks uien medium
  • 300 ml runderbouillon
  • 2 stuks steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 blaadjes laurier
  • 200 gr cranberry's
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout. Was de cranberry's en controleer op rottende bessen.
    1 kilo rundvlees, zout
  • Snipper een ui grof en fruit deze in de Instant Pot met de SAUTE functie.
    2 stuks uien
  • Voor het beste resultaat bak je het vlees in olie bruin in een aparte (koeken)pan. Je kunt je ui dan blijven fruiten in je Instant Pot, en ondertussen in batches je vlees rondom bruin bakken in de koekenpan. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen Wil je alles in je Instant Pot doen? Haal dan je ui uit de pot en bak in batches je vlees bruin in de pot.
    2 eetlepels olijfolie
  • Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot. Sluit je deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.
    300 ml runderbouillon, 2 stuks steranijs, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels bruine suiker, 2 blaadjes laurier, 200 gr cranberry's, peper
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 27 minuten.
  • Laat na de 27 minuten nog minimaal 12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maïzena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: Instant Pot, Instant pot vlees, kerst, rundvlees, sinterklaas, stoofpot, Stoofvlees, stoven

Pin dit recept voor Instant Pot Kerst stoofvlees!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot Kerst stoofvlees met cranberries en kaneel

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hallo Mariska, ik heb dit gerecht gemaakt zoals beschreven, maar vond het naar Hachee smaken. Van de lekkere kruiden proefden we niets. Kan het zijn dat door de hoge druk en daarmee snelle bereiding smaken niet de tijd hebben in te trekken?. Dat zou oosterse gerechten zoals rendang etc niet ten goede komen.
    Hoor graag. Mvg Conny

    1. Mariska Author says:

      Hi Conny, het kan zijn dat je het zuur van de cranberries associeert met het zure uit hachee.
      Wellicht waren je kruiden oud? Hoge druk zorgt er namelijk voor dat de smaken juist meer in trekken.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close