Instant Pot kikkererwten curry (Chana Masala)

Kikkererwten curry oftwel Chana Masala is een heerlijk Indiaas feestje op je bord. Op een koude dag maakt deze kikkererwten curry je warm van binnen. Op een warme dag vier je de zomer. Een ideaal gerecht dat het hele jaar door kan!


Hand omhoog als je, net als ik, gek bent op de Indiase keuken. Ben je ook nog eens gek op maaltijden die koolhydraatarm, vegan of super makkelijk te maken zijn, dan mag er nog een hand omhoog. Tijd voor een vreugdedansje, of eigenlijk twee. Een wanneer je dit recept leest en al begint te watertanden en een tweede dansje als je het eet en alle heerlijke Indiase smaken in je mond exploderen.

Heb je (nog) geen Instant Pot? Geen probleem, aan het einde van het recept leg ik je uit wat je moet aanpassen om het in een stoofpan te maken.

Instant Pot Kikkererwten curry

Ingrediënten Instant Pot kikkererwten Curry

2 eetlepels bruine mosterdzaad
1,5 eetlepel komijnzaad
olie

2 serrano pepers (of twee groene jalapeno’s)
4 tenen knoflook
2 fijne uien
halve duim gember

2 laurier blaadjes
1 theelepel chili poeder
2 theelepels gemalen koriander
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel garam masala (Indiase!)

450 gr kikkererwten uit blik
1 blik gepelde tomaten
half blikje water (dus de helft van het blik tomaten!)
flinke snuf zout

optioneel: verse koriander voor garnering

overige benodigdheden
: Een Instant Pot of een braadpan

 

Bereiding

  1. Proef een klein beetje van de pepers en bepaal of je de zaadjes erin wilt houden (heter!) of dat ze eruit mogen. Pureer dit samen met de knoflook, uien en gember in een Nutribullet of keukenmachine tot een papje. Heb je beide niet? Snijd dan alles zo fijn mogelijk. Gebruik een rasp voor de gember.
  2. Stel de Instant Pot op SAUTE in en verwarm hier wat olie in. Voeg de bruine mosterd zaadjes en komijn toe en bak ongeveer 1 minuut.
  3. Voeg je gemalen uien, knoflook, peper en gember mix toe en fruit dit 2-3 aan. Roer zo nu en dan door. CANCEL de saute.
  4. Snijd de tomaten in blik in stukken. Voeg alle ingrediënten nu toe aan je pot en roer door.
  5. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
  6. Zodra de timer afgelopen is geven we de kikkererwten curry minimaal 8 minuten een ‘natural release’, mag ook langer.
  7. Open de pot, roer goed door.

Serveer met poppadoms, bloemkoolrijst, rijst of eet de kikkererwten curry gewoon zo.

Zonder Instant Pot: Gebruik een braadpan en laat het geheel 20 minuten sudderen, met deksel. Voeg eventueel extra water toe als de curry te droog wordt.

Join the Conversation

  1. Bedankt voor het top recept! Ik heb dit recept geprobeerd en het was echt heerlijk en makkelijk! Zeker met de poppadoms was het genieten!

    1. Graag gedaan Lieke 🙂 Van de week at ik het toevallig ook weer eens, was bijna zelf vergeten hoe lekker dit is!

  2. Ik wil het recept graag uitproberen, maar ik heb per ongeluk gedroogde kikkererwten gekocht. Niet uit blik dus, maar moet ik deze dan eerst laten weken of kan dit met een aanpassing in het gerecht verwerken?

    1. Hi Stefan, zelf heb ik geen ervaring me gedroogde bonen, maar het moet kunnen. Ik zou ze eerst bereiden in de instant pot en daarna gebruiken voor de chana.

      De meeste recepten geven aan 4x zoveel water als bonen en 60 minuten op high pressure, maar zelf heb ik het nog niet geprobeerd

  3. Agnes van Kranenburg says:

    Hoi ik heb een 7 in 1 cooker en daar zit geen snelkookfunctie op. Ik heb de volgende functies: warm, slow cook, saute/grill, steam, roast, deep dry en boil. Hoe moet ik dan dit gerecht maken? Het lijkt me heerlijk!!

    1. Hi Agnes, ik heb geen ervaring met zo’n machine als jij beschrijft, maar ik zou voor 20 minuten op boil gaan. Of 4-5 uur op slowcook. Beide nadat je eerst de SAUTE functie hebt gebruikt zoals beschreven in het recept.

      1. Agnes van Kranenburg says:

        Ik ga het gewoon proberen 😊 Thx!!!

  4. Bedoel je met 450 gram kikkererwten na het uitlekken of een blik met 450 gram?

    1. 450gr blik, hoewel ik eigenlijk vaak zakken gebruik van Hak. Die zijn 225gr per stuk, dus dan gebruik ik er twee.

  5. Als ik de beschrijving van de instantpot gebruik zoals in dit recept beschreven krijg ik elke keer de burn message. 🤔

    1. Wat vervelend. Dit recept is wat ouder en ik weet inmiddels beter hoe de pot werkt. Het maakt namelijk soms ook nog uit welk merk bonen en tomaten je gebruikt (het ene merk is vochtiger dan het andere). Er zijn twee dingen die je kan proberen de volgende keer. De simpelste: meer water toevoegen. Kan dan wel zijn dat je het dan even moet laten inkoken aan het einde.
      Andere optie is het vocht van de kikkererwten toevoegen. Er wordt vaak gedacht dat je dit moet afspoelen, maar eigenlijk is het heel gezond.

      Wat ook wil helpen voor sommige die een burn krijgen is de tomaten als laatste in de pot te doen en niet te mixen met de rest. Zelf heb ik nog nooit een burn gehad met het mengen van tomaten.

  6. Alexandra says:

    Hoi, ik wil dit recept gaan maken, maar vroeg me af of je hele mosterd- en komijnzaadjes moet gebruiken of gemalen? Ik heb van beide nl de gemalen variant in huis, zou dat ook kunnen? En zoja, moet ik dan de hoeveelheid aanpassen?

    1. Hi Alexandra, het kan ook met gemalen. Het is dan wel net even minder lekker, maar als het recept goed bevalt kan je altijd nog zaadjes aanschaffen voor de volgende keer 😉
      Ik zou een halve eetlepel gemalen komijn gebruiken. De gemalen mosterd, ik vermoed dat dit gele mosterd poeder is? Die zou ik weg laten, dat geeft toch echt een hele andere smaak.

  7. Hi, ik ben super fan van je blog, maar ik ben altijd een beetje aan het zoeken naar de hoeveelheden. Voor hoeveel personen heb je dit recept geschreven? Ik ben er nu achter dat je bij het printen van het recept het aantal personen bij sommige recepten kunt invullen, maar dat is bij deze weer niet het geval. Is dit voor 2 personen?

    1. Hi Claudia, dit is een recept in het oude format en daar is het inderdaad niet altijd even duidelijk voor hoeveel personen het is.

      Portie grootte is heel persoonlijk en dus voor mij moeilijk ik te schatten. Ga je daarnaast dit recept zo eten, of nog met rijst?

      Ik zou deze hoeveelheden aanhouden voor 2 personen zonder iets er bij.

  8. Dank je wel voor je snelle reactie. Ik gokte al op 2 personen, maar een indicatie is altijd wel makkelijk. Eens dat een portie voor iedereen verschillend is hoor. Dit wordt een gerecht voor erbij. Dus ik hou in dit geval de aangegeven hoeveelheden aan.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close