Instant Pot kikkererwten curry (Chana Masala)

Indiase Kikkererwten curry
Kikkererwten curry is een heerlijk Indiaas feestje op je bord. Op een koude dag maakt deze kikkererwten curry je warm van binnen. Op een warme dag vier je de zomer. Een ideaal gerecht dat het hele jaar door kan!


Hand omhoog als je, net als ik, gek bent op de Indiase keuken. Ben je ook nog eens gek op maaltijden die koolhydraatarm, vegan of super makkelijk te maken zijn, dan mag er nog een hand omhoog. Tijd voor een vreugdedansje, of eigenlijk twee. Een wanneer je dit recept leest en al begint te watertanden en een tweede dansje als je het eet en alle heerlijke Indiase smaken in je mond exploderen.

Heb je (nog) geen Instant Pot? Geen probleem, aan het einde van het recept leg ik je uit wat je moet aanpassen om het in een stoofpan te maken.

Instant Pot Kikkererwten curry

Ingrediënten Instant Pot kikkererwten curry

2 eetlepels bruine mosterdzaad
1,5 eetlepel komijnzaad
olie

2 serrano pepers (of twee groene jalapeno’s)
4 tenen knoflook
2 fijne uien
halve duim gember

2 laurier blaadjes
1 theelepel chili poeder
2 theelepels gemalen koriander
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel garam masala (Indiase!)

450 gr kikkererwten uit blik
1 blik gepelde tomaten
half blikje water (dus de helft van het blik tomaten!)
flinke snuf zout

optioneel: verse koriander voor garnering

overige benodigdheden
: Een Instant Pot of een braadpan

  1. Proef een klein beetje van de pepers en bepaal of je de zaadjes erin wilt houden (heter!) of dat ze eruit mogen. Pureer dit samen met de knoflook, uien en gember in een Nutribullet of keukenmachine tot een papje. Heb je beide niet? Snijd dan alles zo fijn mogelijk. Gebruik een rasp voor de gember.
  2. Stel de Instant Pot op SAUTE in en verwarm hier wat olie in. Voeg de bruine mosterd zaadjes en komijn toe en bak ongeveer 1 minuut.
  3. Voeg je gemalen uien, knoflook, peper en gember mix toe en fruit dit 2-3 aan. Roer zo nu en dan door. CANCEL de saute.
  4. Snijd de tomaten in blik in stukken. Voeg alle ingrediënten nu toe aan je pot en roer door.
  5. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
  6. Zodra de timer afgelopen is geven we de kikkererwten curry minimaal 8 minuten een ‘natural release’, mag ook langer.
  7. Open de pot, roer goed door.

Serveer met poppadoms, bloemkoolrijst, rijst of eet het gewoon zo.

Zonder Instant Pot: Gebruik een braadpan en laat het geheel 20 minuten sudderen, met deksel. Voeg eventueel extra water toe als de curry te droog wordt.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *