Instant Pot Kip Madras

Deel met vrienden en familie

Kip Madras uit de Instant Pot is een heerlijk wereldgerecht geïnspireerd op de bekende Indiase curry, maar met een milde twist. Slechts enkele minuten hoge druk zorgen voor boterzachte en heerlijk gekruide kip. Ik heb het recept zo ontwikkeld, dat je tegelijkertijd je rijst kunt klaarmaken met behulp van de pot-in-pot methode.

Instant Pot Kip Madras

Voor deze verrukkelijke milde curry maken we gebruik van sappige kippendijen. Natuurlijk kun je ook kip met bot kiezen, maar houd er rekening mee dat dit de gelijktijdige bereiding van de rijst lastiger maakt. Kip met bot heeft meer tijd nodig dan de rijst, maar geeft wel nog meer smaak dan dijen. Kipfilet wordt snel droog, zelfs in de instant pot. Wil je toch graag kipfilet gebruiken voor je Instant Pot Kip Madras? Laat de stukken dan vrij grof!

wereldgerecht kip madras zonder pakjes en zakjes
Instant Pot Kip madras

Zonder pakjes en zakjes Wereldgerecht Kip Madras

Zelf geef ik niet langer de voorkeur aan ‘Wereldgerechten’ en pakjes en zakjes uit de supermarkt. Vaak betaal je veel voor weinig kwaliteit. De kruidenmengsels zijn meestal flauw en zout, en soms zit er zelfs een overdaad aan smaakversterkers in. Hoewel de authentieke recepten vaak veel smakelijker zijn, bevatten ze ook vaak kruiden die niet alledaags zijn in Nederland.

Met mijn eigen recept heb ik een compromis gevonden. Het is sowieso lekkerder dan de Kip Madras uit de supermarkt, maar bevat toch gangbare kruiden, die makkelijk te krijgen zijn. Ik heb ook vastgehouden aan de toevoeging van crème fraîche, zodat de curry lekker mild blijft.

Meer Instant Pot recepten

Als je een Instant Pot hebt, maar nog op zoek bent naar recepten, dan ben je bij Flying Foodie aan het juiste adres. Naast het recept dat je nu bekijkt, bieden we tal van heerlijke Nederlandse Instant Pot recepten en zelfs een Instant Pot Kookboek! Alles is in het Nederlands, dus je hoeft geen ingewikkelde berekeningen te maken met verschillende maten of vreemde ingrediënten!

Instant Pot Kip Madras

Kip Madras uit de Instant Pot is een heerlijk wereldgerecht geïnspireerd op de bekende Indiase curry, maar met een milde twist. Slechts enkele minuten hoge druk zorgen voor boterzachte en heerlijk gekruide kip. Ik heb het recept zo ontwikkeld, dat je tegelijkertijd je rijst kunt klaarmaken met behulp van de pot-in-pot methode.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 4 minuten
Totale tijd 19 minuten

Ingrediënten

  • 8 stuks kippendijen
  • 1 appel bv Granny Smith
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gember vers, geraspt
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerrie
  • 150 ml kippenbouillon
  • olie

Afmaken met

  • 100 gr crème fraîche

Optioneel

  • 1 deel rijst
  • 1 deel water
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Snijd de kippendijen in kleine blokjes (ongeveer 2 bij 2 cm) en bestrooi met een snuf zout.
    8 stuks kippendijen, 1 snuf zout
  • Snipper je ui, pers je teentjes knoflook, rasp je gember en meet je kruiden alvast af.
    1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel gember
  • Snijd de appel en paprika in blokjes.
    1 rode paprika, 1 appel
  • Zet de SAUTE stand van je pot op hoog en verwarm er een scheut olie in. Bak de kippenstukjes aan in de pan. Kan zijn dat dit in twee keer moet, om goed te kunnen bakken.
    olie
  • Schep de kip eruit zet de SAUTE stand op laag. Fruit de ui tot deze glazig is, gevolgd door de gember en knoflook. Als de pan erg droog is geworden, kun je een beetje extra olie gebruiken.
  • Als de pot goed geurt, voegen we de kruiden, appel en paprika toe en fruiten deze nog even mee.
    1 appel, 1 eetlepel gemalen komijn, 1 eetlepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel kerrie, 1 rode paprika
  • CANCEL de SAUTE functie.
    Blus af met de bouillon. Schraap de bodem goed schoon, roer goed door en voeg de kip weer toe.
    150 ml kippenbouillon

Optioneel als je tegelijk rijst wilt maken

  • Meet je rijst af en was deze goed. Laat uitlekken en plaats in je losse pot/schaal, giet het water erbij, plus een snufje zout.
    1 deel rijst, 1 deel water, 1 snuf zout
  • Plaats je trivet bovenop de kip. Leg hier eventueel je sling bovenop en plaats hier je potje met rijst bovenop.

We gaan weer verder

  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en stel je de timer in op 5 minuten.
  • Zodra de timer is afgelopen, wacht je minimaal 5 minuten, voordat je het ventiel opent.
  • Haal de rijst er voorzichtig uit (heet!) en roer deze los met een vork.
  • Verwarm de pot met de SAUTE functie, tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • CANCEL de SAUTE en roer de crème fraîche er doorheen. Eet smakelijk!
    100 gr crème fraîche

Notities

1 deel rijst en 1 deel water betekent dat je in volume net zoveel rijst gebruikt, als water. Het maakt voor de bereiding niet uit hoeveel rijst je maakt. Dit kan een half schaaltje zijn of een liter, de bereiding blijft hetzelfde. Zorg natuurlijk wel dat het in je pot past. 
De voedingswaarde van dit recept is berekend zonder rijst.
Auteur: Mariska
calorieën: 118kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: curry, Instant Pot, instant pot kip, wereldgerecht

Nutrition

Calorieën: 118kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 3g | Fat: 7g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 18mg | Sodium: 68mg | Potassium: 202mg | Fiber: 2g | Sugar: 7g | Vitamin A: 325IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 51mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Instant Pot Kip Madras

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kip madras uit de multicooker

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Suzanne says:

    Goedemorgen, dit recept klinkt heerlijk! Ik heb nog wel een vraagje: zou je ook gemalen gember uit potje kunnen gebruiken? Heb je dan ook 1 theelepel nodig?

    1. Mariska Author says:

      Hi, goedemorgen! Ja dat kan, dat is uiteraard wel net even minder lekker, maar het kan zeker. Ik zou ook 1 theelepel aanhouden. Hou er wel rekening mee dat als je potje al een tijdje open staat de sterkte snel afneemt.

      1. Suzanne says:

        Hoi Mariska, dank voor je snelle antwoord en fijn dat het mogelijk is. Ik gebruik niet zo vaak gember dus ik vind het dan zonde om weg te gooien 🙂 Groetjes, Suzanne P.S. dank voor je ontzettend fijne instant pot boek 😀

  2. Madalena says:

    Ik heb dit gemaakt met kipfilet omdat ik hier geen kippendijvlees zonder bot kan kopen, was prima en niet droog.
    Ik had een half theelepeltje chilivlokken toegevoegd voor wat pit maar dat mocht wel iets meer zijn.
    De crème fraîche maakt het gerecht zachter van smaak, prima voor kinderen misschien maar ik laat het er de volgende keer uit. Van de appel heb ik niets geproefd misschien komt dat door HP koken? Volgende keer doe ik er een rood pepertje in, laat ik het op sauté goed inkoken en strooi ik er kokosrasp overheen.

  3. Millie says:

    Even een vraagje…je miet toch altijd minimaal 250 ml water toevoegen?

    1. Mariska Author says:

      Hi Millie, het gaat om 250 ml vocht, maar niet perse water. In de kip, appel en paprika zit ook vocht. Dit recept is meermaals getest

  4. Millie De jong says:

    Thnxxx

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close