Instant Pot lemon curd die niet kan mislukken

Deel met vrienden en familie

Instant Pot lemon curd is zo makkelijk te maken, dat het niet kan mislukken. Geen gedoe met een kom boven kokend water of rare klontjes in je lemon curd! De Instant Pot is ook geschikt voor zoete recepten!

Voordelen van het maken van lemon curd in de Instant Pot

Sneller is het niet, de meeste recepten nemen namelijk rond de 20 minuten in beslag. En je lemon curd krijgt ook niet meer smaak.

Nee, het grootste voordeel is wat mij betreft dat het niet kan mislukken en je niet de hele tijd hoeft op te letten en te blijven roeren. Bij het maken van lemon curd in een pan is het bij mij wel eens voorgekomen dat het te hard ging en mislukte. Of dat de kom van de pan schoof en mijn keukenkastjes vol bijna gelukte lemon curd zaten. Ik heb het zelfs een keer voor elkaar gekregen mijzelf te verbranden aan de stoom. Daar heb je bij de Instant Pot methode allemaal geen last van. Ga dus gerust je keuken opruimen, terwijl je Instant Pot het werk doet.

instant Pot lemon curd

Waar eet je lemon curd bij?

Lemon curd doet het altijd erg goed als lichtzure tegenhanger bij zoete recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Ingrediënten Instant Pot lemon curd

2 eieren + 2 eierdooiers extra
120 gr suiker
rasp van 2 citroenen
sap van 3 citroenen (ongeveer 110 ml)
35 gr boter

Zelf hou ik echt van een zurige lemon curd, die goed naar citroen smaakt. Heb jij hem liever wat zoeter, voeg dan 30 gram extra suiker toe aan het recept.

Overige benodigdheden: Instant Pot rekje, een ovenvaste schaal of mason jar die in je Instant Pot past, bakpapier of aluminiumfolie, een goede rasp en een mixer.

Bereiding

 1. Rasp  de schil van de citroenen en pers de citroenen uit. Let op, je hebt het sap van 3 citroenen nodig, maar de rasp van slechts twee. Het is makkelijker om de citroenen eerst te raspen, voordat je ze perst.
 2. Mix alle ingrediënten goed door elkaar. Dit kan bijvoorbeeld met een staafmixer of Nutribullet.
 3. Plaats het ronde rekje dat je bij je Pot hebt gekregen in de binnenpot. Giet er 250 ml water bij. Git je lemoncurd in een pot of schaal en denk af met een stuk aluminiumfolie of bakpapier. Zet je pot of schaal met lemon curd in de Instant Pot.
 4. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 10 minuten. Nu heb je mooi je handen vrij om iets anders te doen.
 5. Na 10 minuten natural release (dus niet het ventiel open zetten!) kun je de deksel eraf halen. Haal de lemon curd er voorzichtig uit. LET OP, HEET!!!
 6. Ziet het er een beetje mislukt uit? Geeft niet, dit is normaal. De boter drijft nog bovenop. Goed doorroeren, toe het allemaal gemixt is en je lemon curd is klaar! Wel nog even laten afkoelen natuurlijk 😉

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Waar is het bakpapier voor ?

  1. Om je pot met lemon curd mee te bedekken

 2. In navolging van de vraag van Janinka, nogmaals een poging om het nut van het bakpapier te achterhalen. Hopelijk ditmaal zonder bijdehante reactie…
  Wat gebeurt er als je geen bakpapier op de pot doet?

  1. Hi Tom, het bakpapier is er om te zorgen dat er geen vocht van de hogedruk/stoom in je curd komt.

 3. Nou als dat al bijdehand is dan is hij niks gewend🤣

  1. Mariska Author says:

   Komt zeker niet uit Amsterdam 🤣

 4. Harriette says:

  Kan deze ook met erythritol? In plaats van suiker?

  1. Hi Harriette, zelf nog niet geprobeerd maar ik denk dat de kans heel groot is dat dit lukt. Als ik zelf een suikervervanger zou moeten kiezen zou ik ook als eerste aan erythritol denken.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close