Instant Pot Opor Ayam is een heerlijk recept voor Indonesische kokos-kip uit de multicooker. Snel, makkelijk en bomvol smaak, zoals we de Indonesische keuken kennen. Dit recept is niet pittig en dus geschikt voor jong en oud!
Instant Pot Opor Ayam
Dit recept is geïnspireerd op het Opor Ayam recept van Francis Kuijk uit het Basisboek Indonesisch, maar is helemaal aangepast zodat het perfect gemaakt kan worden in de Instant Pot of elke andere multicooker met hoge druk. Tot voor kort kende ik kokos-kip eigenlijk nog niet, maar toen ik het recept las dacht ik meteen: kan ik daar ook een Instant Pot versie van maken? Dat bleek heel makkelijk te gaan.
Indonesische kokos-kip
Bij Indonesische kokos-kip denk je waarschijnlijk dat de kip gestoofd wordt in kokosmelk. Dit is niet het geval, of nou ja: niet helemaal. We gebruiken santen. Dit is een harde vorm van kokos, ook wel kokosroom of creamed coconut genoemd, dat in rechthoekige pakjes wordt verkocht. Het in geconcentreerd en heeft een lekkere kokossmaak. Zo kun je je Opor Ayam een duidelijke kokossmaak geven, zonder dat je een waterig gerecht krijgt. Wanneer je santen oplost in water, kun je kokosmelk maken.
Kippenbouten, kipfilet of kippendijen?
Zelf gebruik ik bij Opor Ayam dijen en drumsticks. Dit is niet alleen lekker vlees dat niet droog wordt, maar uit de botten trek je ook nog eens ontzettend veel smaak. Ben je nou echt niet van botten, dan kan je ook alleen kippendijen gebruiken. Kipfilet zal in deze bereiding te droog worden.
Pin dit recept voor Instant Pot Opor Ayam!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.