Instant Pot Pompoensoep

Deel met vrienden en familie

Instant Pot Pompoensoep past wat mij betreft helemaal in de maand van de goede voornemens. Het is koolhydraatarm, bevat weinig calorieën, zit boordevol groente en is helemaal vegan. Als dat nog niet genoeg is, is het ook nog eens makkelijk en snel te maken. En wat het natuurlijk helemaal compleet maakt, is dat ook gewoon ontzettend lekker is. Al die andere voordelen doen natuurlijk niets als het niet lekker is.

Instant Pot Pompoensoep

Waarom zou je Instant Pot pompoensoep willen maken?

Eerlijk is eerlijk, op de ‘gewone’ manier pompoensoep maken is niet zoveel meer werk. Het duurt ook niet bijzonder veel langer, zoals dat bij bijvoorbeeld stoofvlees, rendang en bouillon wel zo is. Nee, het voordeel van dit recept zit hem in het gemak. Je hoeft niet te wachten tot het water kookt, dan het vuur weer lager te zetten, op te letten of het niet overkookt, etc. Zodra alles in de pot zit, heb je er geen omkijken meer naar. Je gaat gewoon verder met wat je nog meer te doen hebt en wacht tot je de kenmerkende piepjes hoort.

Meer weten over de Instant Pot? Bezoek dan zeker eens onze Instant Pot pagina. Hier vind je niet alleen allemaal lekkere recepten, maar ook informatie over wat een Instant Pot nou eigenlijk is.

Kook de kokosmelk niet mee

Of je het nou bereidt in de Instant Pot of in een gewone soeppan, het is belangrijk dat je de kokosmelk niet laat meekoken. Als dit namelijk te hard kookt, gaat het schiften. Dit kan je dan nog wel gewoon eten, alleen ziet het er minder smaakvol uit. Het is makkelijk te voorkomen door de kokosmelk pas op het einde toe te voegen.

Instant Pot Pompoensoep

Een super snelle en simpele manier om pompoensoep te maken in je Instant Pot
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Instant Pot HP 5 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 flespompoen ongeveer 1,2 kilo
  • 3 teentjes knoflook mag altijd meer
  • 1 ui middelgroot
  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 1 à 2 theelepels gemalen komijn
  • 500 ml bouillon groenten of kip als je niet voor vegan gaat

Om af te maken

  • 0.5 blikje kokosmelk (+extra voor de garnering)
  • 1 handje pompoenpitten (optioneel)

en natuurlijk

Instructies

Voorbereiding

  • Schil de pompoen. Ik doe dit gewoon met een dunschiller. Verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes.
    1 flespompoen
  • Snipper de ui grof en de knoflook fijn.
    3 teentjes knoflook, 1 ui

Bereiding in de Instant Pot

  • Selecteer de SAUTE optie op je Instant Pot en verwarm hierin de olie. Fruit hier vervolgens de ui ongeveer 2-3 minuten in en daarna nog even kort de knoflook.
    olijfolie
  • Voeg de pompoen en de kruiden (kurkuma en komijn) toe en roer goed door. Bouillon erbij en nog een keer goed door roeren.
    0.25 theelepel kurkuma, 1 à 2 theelepels gemalen komijn, 500 ml bouillon
  • CANCEL de saute stand. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 5 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, gaan we meteen voor een QR (Quick Release). Zet je het ventiel open (kijk uit voor de hete stoom!) en maak de pot open als de druk er helemaal vanaf is.

Afmaken

  • Pureer alles met een staafmixer. Een blender of een NutriBullet werken ook prima, maar met een staafmixer kan alles gewoon in de pan blijven.
  • Schenk de kokosmelk bij de pompoensoep en roer goed door. Proef en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
    0.5 blikje kokosmelk
  • Schep in diepe borden of kommen en garneer met pompoenpitjes. Versier eventueel met wat druppels kokosmelk.
    1 handje pompoenpitten

Notities

  • Zijn jouw pompoenblokjes nog bevroren of heel groot? Ga dan voor 6 à 7 minuten HP.
  • Als je de kokosmelk al meteen bij de soep in de Instant Pot doet is de kans groot dat dit gaat schiften.
  • Je kunt kokosmelk ook door andere 'melk'-soorten vervangen.
Auteur: Mariska
calorieën: 59kcal
Gang: Hoofdgerecht, Soep, Voorgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: Instant Pot, Pompoen, Soep

Nutrition

Calorieën: 59kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 2g | Fat: 3g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 0.4g | Monounsaturated Fat: 2g | Sodium: 479mg | Potassium: 178mg | Fiber: 1g | Sugar: 4g | Vitamin A: 28IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 26mg | Iron: 1mg

 

Pin deze Instant Pot Pompoensoep!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Instant Pot Pompoensoep Pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska, hoeveel uien moeten in deze soep. Ik zie ze niet bij de ingrediëntenlijst staan.

    1. 1 middelgroot uitje

  2. Hoi hoi! Ik ga dit recept vandaag maken voor de lunch en wil de rest graag invriezen. Zou dit dan kwaad kunnen met de kokosmelk en de volgende keer opwarmen zeg maar?

    1. Mariska Author says:

      Hi Rox! Moet geen probleem zijn als je het rustig opwarmt en niet keihard laat koken.
      Mocht het dan toch gaan schiften kan me het proberen te redden door het goed door te mixen met een staafmixer, maar als het een beetje geschift is smaakt het eigelijk nog gewoon het zelfde!

      1. Oh geweldig! Dankjewel voor je snelle reactie en nogmaals beterschap!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close