Instant Pot Rendang is ontzettend lekker en ook nog eens super snel klaar. Waar je normaal gesproken uren aan het roeren bent in een pan met vlees en kokosmelk, ben je nu binnen een uur klaar. Zo kun je nog eens een rijsttafel bereiden!
In de Nederlandse Instant Pot Facebookgroep vroeg ik naar welke Instant Pot recepten men nog op zoek was. Rendang werd veel genoemd en laat dat nou één van mijn favoriete Indonesische gerechten zijn. Je begrijpt dat ik gelijk vol enthousiasme aan de slag ging.
Hoewel ik qua smaak meteen al goed zat, was de bereidingswijze in de pot even puzzelen. Ik kreeg de eerste keer tot twee keer toe een BURN melding. Hoewel de smaak goed was, vond ik een recept inclusief burn meldingen niet ideaal. De meest belangrijke aanpassingen waren het niet meer bakken van de boemboe en het vlees in de pot, maar apart in de pan en een aanpassing in de verhouding kokosmelk/water.
Zelf Boemboe maken voor Rendag
Ingrediënten rendang boemboe
4-5 kleine sjalotten
8-10 teentjes knoflook
1-2 rawit chili (naar smaak, mag zeker minder en je kunt ze ook weg laten)
1 duim stuk gember
1 duim stuk galangal (laos)
2 theelepels gemalen komijn
1,5 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel gemalen korianderzaad
2 theelepels palmsuiker
0.5 theelepel kaneel
6 kaffir lime blaadjes
8-10 kemiri noten (ook wel candle nuts, te vervangen door macadamia’s)
Hoewel dit allemaal vrij standaard kruiden zijn voor iedereen die regelmatig Indonesisch en Aziatisch kookt, kan ik mij voorstellen dat het even schrikken is als je net begint. Er zijn ook kant-en-klare rendang boemboes te koop, die kun je ook gebruiken; er verandert dan voor de rest niets aan het Instant Pot recept deel.
Bereiding
Snijd alle kruiden voor de rendang boemboe grof en maal ze in een mixer tot een papje. Voeg eventueel een scheutje olie toe als het niet lekker loopt. Sterke spierballen en wat tijd? Gebruik dan de vijzel voor een meer authentieke bereiding!
Hi Mariska,
Ik heb net een instant pot aangeschaft, op aanraden van Yvonne dezelfde die jij hebt😉.
Dit recept ga ik zeker uitproberen. Heel graag meer lekkere instant pot recepten.
Hartelijke groet,
Dorien
Wat leuk Dorien! Veel plezier met je Instant Pot 😁 ik heb een hele pagina vol recepten voor de pot: https://www.flyingfoodie.nl/nederlandse-instant-pot-recepten/
Hoi!
Ik ga dit recept proberen. Maar wat is kokos toasten? Gebruik je een normale pan?
Hi Sanne, ja een koekenpan meestal. Daarin doe je de kokos zonder olie en verwarm je die terwijl je regelmatig omschept, tot het heerlijk ruikt en goudbruin is geworden
Hi Mariska, ik heb zelf de boemboe gemaakt die jij elders op jouw website hebt staan en deze per el ingevroren in de vriezer. Hoeveel boemboe moet ik uit de vriezer halen om dit recept te maken? Groet, Marloes
Hi Marloes, ik zou zelf zeker voor 4 a 5 lepels gaan 😍
Hoi Mariska, voor hoeveel personen is dit recept (rendang) bedoeld?
Groetjes Natascha
Ongeveer 4 personen, afhankelijk wat je er bij eet
Hoi Mariska, hoeveel lepels boemboe zou je toevoegen voor 7 a 8 personen? De boemboe heb ik zelfgemaakt.
Moeilijk in te schatten zonder te proeven, ligt er een beetje aan hoe pittigheid boemboe is geworden.
Ik schat ongeveer 7 eetlepels
Welke verhoudingen zou je gebruiken voor 12 personen?
Ik zou alles verdubbelen, dan heb je net even wat extra wat je eventueel nog kan invriezen.
Dank je
En het recept van de boemboe is voor 3x dit recept?