Instant Pot Rendang (lekker snel!)

Instant Pot Rendang

Instant Pot Rendang is ontzettend lekker en ook nog eens super snel klaar. Waar je normaal gesproken uren aan het roeren bent in een pan met vlees en kokosmelk, ben je nu binnen een uur klaar. Zo kun je nog eens een rijsttafel bereiden!

In de Nederlandse Instant Pot Facebookgroep vroeg ik naar welke Instant Pot recepten men nog op zoek was. Rendang werd veel genoemd en laat dat nou één van mijn favoriete Indonesische gerechten zijn. Je begrijpt dat ik gelijk vol enthousiasme aan de slag ging.

Hoewel ik qua smaak meteen al goed zat, was de bereidingswijze in de pot even puzzelen. Ik kreeg de eerste keer tot twee keer toe een BURN melding. Hoewel de smaak goed was, vond ik een recept inclusief burn meldingen niet ideaal. De meest belangrijke aanpassingen waren het niet meer bakken van de boemboe en het vlees in de pot, maar apart in de pan en een aanpassing in de verhouding kokosmelk/water.

Instant Pot Rendang

Ingrediënten

Ingrediënten rendang boemboe
4-5 kleine sjalotten
8-10 teentjes knoflook
1-2 rawit chili (naar smaak, mag zeker minder en je kunt ze ook weg laten)
1 duim stuk gember
1 duim stuk galangal (laos)
2 theelepels gemalen komijn
1,5 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel gemalen korianderzaad
2 theelepels palmsuiker
0.5 theelepel kaneel
6 kaffir lime blaadjes
8-10 kemiri noten (ook wel candle nuts, te vervangen door macadamia’s)

Overige ingrediënten 
700 – 800 gr rib-, sukade- of runderlappen
2 stengels citroengras
250 ml kokosmelk
150 ml water
100 gr kokosrasp (ongezoet!)
50 gr santen (kokoscrème)
zout & olie

Hoewel dit allemaal vrij standaard kruiden zijn voor iedereen die regelmatig Indonesisch en Aziatisch kookt, kan ik mij voorstellen dat het even schrikken is als je net begint. Er zijn ook kant-en-klare rendang boemboes te koop, die kun je ook gebruiken; er verandert dan voor de rest niets aan het Instant Pot recept deel.

Bereiding Instant Pot Rendang

  1. Snijd alle kruiden voor de rendang boemboe grof en maal ze in een mixer tot een papje. Voeg eventueel een scheutje olie toe als het niet lekker loopt. Sterke spierballen en wat tijd? Gebruik dan de vijzel voor een meer authentieke bereiding!
  2. Dep je vlees goed droog en snijd in blokjes. Bestrooi met een goede snuf zout. Bak in een aparte stevige pan (dus niet in de Instant Pot) rondom mooi bruin. Voeg de boemboe toe en bak 2 minuten mee.
  3. Nu gaan we de Instant Pot erbij pakken. Doe al het vlees met de boemboe in de pot. Blijft er wat in je pan hangen, roer het dan los met wat van je water of kokosmelk. Je wilt de pan helemaal schoon hebben, want in de restjes zit veel smaak!
  4. Voeg water en kokosmelk toe aan de pot en roer goed door. Kneus de citroengras stengels met de achterkant van je mes en leg er een knoop in. Deze mogen ook de pot in. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.
  5. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 18 minuten.
  6. Terwijl dit bezig is kunnen we de kokos toasten in een droge pan. Schep regelmatig door.
  7. Laat de pot na aflopen van de 18 minuten minimaal 10 minuten rusten (‘natural release’) en zet vervolgens voorzichtig het ventiel open. Roer goed door en druk op de SAUTE knop.
  8. Voeg de santen en de kokosrasp toe en laat het geheel indikken door het te laten pruttelen. Roer regelmatig door, zodat het niet aankoekt!

Normaal gesproken kun je ook een maizena papje gebruiken om de saus in te laten dikken, maar ik zou dat in dit geval echt niet doen. Het komt goed, het duurt niet zo lang, dus even geduld!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *