Instant Pot Sambal Kip

Deel met vrienden en familie

Instant Pot Sambal Kip is heerlijke, zachte kip die natuurlijk ook lekker pittig is. Lekker op een broodje met zuur, maar ook heerlijk met gewoon wat rijst en groenten. Door verschillende soorten sambal te gebruiken, krijg je iedere keer weer net even een ander resultaat. 

Wil je dit gerecht in de slowcooker of in een gewone braadpan bereiden, dan vind je het recept daarvoor hier

Instant Pot Sambal Kip

Sambal kip, dat klinkt natuurlijk pittig. Het ligt eraan hoeveel en welk soort sambal je gebruikt, maar dit recept geeft een mild-pittig resultaat. Je kunt alle soorten sambal gebruiken voor dit recept, maar ik zou zelf niet gaan voor alleen maar sambal oelek; het resultaat zal dan waarschijnlijk te zout en vlak worden, zeker als je de sambal niet zelf maakt. Je kunt dit basisrecept goed uitbreiden met andere smaakmakers uit de Aziatische keuken, denk bijvoorbeeld aan knoflook, gember, limoengras, kaffir lime blaadjes, chili’s, tomatenpasta en trassie.

Te pittig? 

Heb je tijdens het experimenteren met een nieuw recept de sambal wat onderschat? Of misschien heb je juist teveel zelfvertrouwen gehad en jezelf overschat? Geen zorgen, dat is mij ook wel eens overkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je gerecht te redden.

Een handige truc om te gebruiken als je Instant Pot Sambal Kip te pittig is geworden, is het toevoegen van een flinke scheut room aan de saus. Dit zal de scherpe smaak van de sambal verzachten en de smaken in de saus in evenwicht brengen. Probeer het wel geleidelijk te doen, anders loop je het risico dat je saus te dun wordt. 

Een andere optie is de sambal kip met lekker veel rijst te serveren, om de smaak van de sambal te verzachten. Ook kun je ervoor kiezen om geraspte komkommer toe te voegen aan het gerecht. Om het extra verkoelend te maken, kun je de geraspte komkommer eventueel mengen met yoghurt. De frisse smaak van de komkommer en de romige textuur van de yoghurt zullen de pittige smaak van de sambal nog verder afzwakken.

Dus, wees niet ontmoedigd als je Instant Pot Sambal Kip te pittig is geworden. Met een beetje creativiteit en met bovenstaande tips, kun je er nog steeds een heerlijke maaltijd van maken!

Instant Pot Sambal Kip

Instant Pot Sambal Kip is heerlijke, zachte kip die natuurlijk ook lekker pittig is. Lekker op een broodje met zuur, maar ook heerlijk met gewoon wat rijst en groenten. Door verschillende soorten sambal te gebruiken, krijg je iedere keer weer net even een ander resultaat. 
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
HP in de Instant Pot 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 kleine sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 3 eetlepels sambal manis
  • 4 kippendijen
  • 300 ml water
  • neutrale olie om mee te bakken

Instructies

  • Verwijder de schillen van de knoflook en de uien. Snijd ze fijn, of als je net zo lui bent als ik: gooi ze allemaal in de mixer, samen met de sambal en twee eetlepels olie en maal tot het fijn is. Als je het lekker vindt, voeg je ook een stuk gember toe tijdens het malen.
    4 kleine sjalotjes, 4 tenen knoflook, 1 eetlepel sambal oelek, 3 eetlepels sambal manis
  • Verwarm de pot met de SAUTE functie. Voeg de gemalen pasta toe en fruit 2-3 minuten, tot alle geuren goed vrijkomen.
    neutrale olie
  • CANCEL de SAUTE. Voeg water toe, roer goed door en plaats de kippendijen in de pan.
  • Sluit de deksel op de pot en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en stel de je de timer op 10 minuten.
  • Zodra de timer is afgelopen, kun je meteen het ventiel openen, maar aangezien het hier om kip gaat, kun je ook kiezen voor een ‘natural release’ en wachten tot de druk er vanzelf af gaat.
  • Haal de kip uit de Instant Pot en pluk met behulp van een vork uit elkaar.
  • Halveer het overgebleven sap in de pot en kook deze in met de SAUTE functie. Roer de kip door de ingedikte saus. Gaat het je niet snel genoeg? Meng dan 1 eetlepel maizena met wat koud water tot een papje en roer dit door je saus heen, terwijl je deze verwarmt!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: Instant Pot, instant pot kip, pittig, spicy

Pin deze Instant Pot Sambal Kip!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

instant pot sambal kip

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat doe je met de andere helft sap?

    1. Mariska Author says:

      Bewaar ik als een soort van jus voor andere gerechten of gooi ik weg

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close