Sweet & Spicy Instant Pot Spareribs

Instant Pot spareribs zijn wat mij betreft nu al de ontdekking van het jaar. Met de hulp van de Instant Pot maak je de allerlekkerste malse en sappige spareribs. Restaurantwaardig, al zeg ik het zelf. En dan niet zo’n slecht restaurant waar ze gortdroge ribs serveren, die tussen je tanden blijft steken, nee, een echt goed restaurant waar de botjes van het vlees vallen. Insmeren met een dry rub, even laten intrekken en vervolgens, nadat ze ingesmeerd zijn met een heerlijke sweet, sticky en een tikje spicy glaze, gaan ze nog even onder grill. Makkelijker kan haast niet, oké bestellen, maar dat is het punt nu even niet.

Spareribs uit de Instant Pot?

Als je aan spareribs denkt, denk je waarschijnlijk eerst aan de BBQ en niet zo snel aan een snelkookpan als de Instant Pot. Toch is het een ideale combinatie. Met de pot gaar je de ribs in korte tijd, zonder dat ze droog worden en veel smaak verliezen door eindeloos te koken. Je bent dan nog niet klaar, om ze echt lekker te maken moeten ze nog even gegrild worden voor een knapperige buitenkant. Natuurlijk kan de heerlijke glaze dan ook niet ontbreken. Uiteraard kunnen de ribs ook heel goed afgemaakt worden op de BBQ.

Instant Pot spareribs

Varkens- of kalfsspareribs

Beiden lekker op hun eigen manier, maar varkensspareribs zijn in Nederland de meest gangbare spareribs. Waarschijnlijk omdat die het goedkoopst zijn en we in Nederland nou eenmaal veel varkensvlees eten. De ribs die ik gebruikte voor dit recept zijn kalfsribs. Twee redenen, ik vind zelf kalfsspareribs iets lekkerder combineren met de Aziatische smaken, maar misschien nog wel belangrijker ik kon ze deze keer makkelijk krijgen. Zelf koop ik regelmatig ribs, zo ook deze spareribs voor in de Instant Pot, bij de Sligro. Ondanks dat kalfsribs minder vet zijn, zijn ze zeker niet minder mals.

Sweet & Spicy Instant Pot Spareribs

Sweet & Spicy Instant Pot spareribs zijn wat mij betreft nu al de ontdekking van het jaar. Met de hulp van de Instant Pot maak je de allerlekkerste, super malse, restaurantwaardige spareribs.
Porties 1 flink rack
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
HP in de Instant Pot 18 min
Totale tijd 57 min

Apparatuur

  • Instant Pot of andere elektrische hoge druk pan
  • Oven, grill of barbecue

Ingrediënten

Ribs

  • 750 gr spareribs (kalfs)
  • 1 eetlepel 5 spice
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel zout
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel witte wijn azijn

Sweet, Sticky & Spicy saus

  • 5 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 0.5 eetlepel gochujangpasta (of meer naar smaak!)

Instructies

  • Meng de knoflookpoeder, 5 spice en zout met elkaar voor de dry rub. Dep je ribs droog met een stukje keukenrol en smeer goed aan beide kanten in met de dry rub. Laat dit minimaal 30 minuten intrekken, maar langer mag zeker. Voor een top resultaat doe je het de avond van tevoren.
  • Giet het water en azijn in de instant pot en plaats de trivet erin (dat ronde rekje dat je bij je Instant Pot heb gekregen).
  • Plaats de ribs op het rekje.
  • Sluit de deksel en controleer of het ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 18 minuten. Geef de ribs nog minimaal 10 minuten een NR. Daarna kan je gaan voor een QR of kiezen voor een gehele NR.
  • Ondertussen maken we de glaze. Doe alle ingrediënten in een klein pannetje en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost.
  • Smeer de ribs in (onder en bovenkant!) met een dikke laag van de glaze en grill ze nog even op de BBQ of onder grill van je oven.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: American, Aziatisch
Trefwoord: bbq, Instant Pot

Pin deze Sweet & Spicy Instant Pot Spareribs!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan de foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Instant Pot spareribs

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close