Instant Pot Sticky Buikspek

Deel met vrienden en familie

Met deze Instant Pot sticky buikspek zet je een maaltijd op tafel die smaakt alsof hij uren heeft staan sudderen, maar in werkelijkheid razendsnel klaar is in de multicooker. Het buikspek is boterzacht en zit boordevol smaak, omhuld met een plakkerig sausje vol umami en zoete diepte. Deze buikspek uit de multicooker is een smaakvolle, makkelijke toevoeging aan je weekmenu en een gegarandeerde favoriet van het hele gezin.

Sticky Buikspek uit de Multicooker

Deze heerlijke sticky buikspek kun je in elke multicooker maken, mits deze een hoge druk functie heeft. Denk aan de Instant Pot, Crockpot Express of bij voorbeeld de Espressions Smart Pressure Cooker. Het zorgt echt voor heerlijk sappig en zacht buikspek, zonder dat het vlees droogt wordt. De Chinese zwarte azijn geeft het een heerlijke smaak, maar ik kan mij voorstellen dat je dit (nog!) niet in huis hebt; balsamico is een redelijk alternatief.

Sticky buikspek uit de crockpot express

Instant Pot buikspek

Hier in huis zijn we allemaal echt gek op knapperig buikspek. Het recept daarvoor vind je in mijn kookboek Flying Foodie’s Multicooker Kookboek DEEL 2. Mijn kleuter noemt het boek zelfs “het kookboek met mijn lievelingsbuikspek” – dat zegt genoeg, toch?

Tijdens het testen van dat recept heb ik het zó vaak moeten maken, niet omdat het steeds mislukte, maar omdat het telkens al op was voordat ik er een goede foto van kon maken. En zo kwam het dat ik op een dag twee kilo buikspek zonder zwoerd overhield. Perfect knapperig bakken? Geen optie zonder zwoerd. Maar weggooien? Echt niet. En zo begon het experimenteren met sticky buikspek!

Instant Pot Sticky Buikspek

Met deze Instant Pot sticky buikspek zet je een maaltijd op tafel die smaakt alsof hij uren heeft staan sudderen, maar in werkelijkheid razendsnel klaar is in de multicooker. Het buikspek is boterzacht en zit boordevol smaak, omhuld met een plakkerig sausje vol umami en zoete diepte. Deze buikspek uit de multicooker is een smaakvolle, makkelijke toevoeging aan je weekmenu en een gegarandeerde favoriet van het hele gezin.
Servings 8 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 15 minuten
Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 5 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 5 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 0.5 eetlepel Chinese zwarte azijn
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel ketchup
  • 3 centimeter gember (vers)
  • 150 ml water

Voor het vlees:

  • 1 kilo buikspek zonder zwoerd
  • zout naar smaak
  • olie optioneel

Instructies

  • Snijd je buikspek in blokjes van ongeveer 2x3 cm en bestrooi met zout.
    1 kilo buikspek, zout
  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een blender of keukenmachine en maal tot een dikke saus.
    5 tenen knoflook, 1 rode ui, 5 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 2 eetlepels sojasaus, 0.5 eetlepel Chinese zwarte azijn, 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel ketchup, 3 centimeter gember, 150 ml water
  • Verwarm met de SAUTE-functie een heel klein scheutje olie in de pot en bak hierin het vlees rondom bruin (buikspek heeft genoeg vet van zichzelf)
    olie
  • Voeg je saus toe en bak kort mee. Zorg ervoor dat je de bodem goed schoon schraapt, anders krijg je een BURN melding.
  • Gebruik de MANUAL- of PRESSURE COOK-knop om ‘high pressure’ te selecteren en stel de timer in op 15 minuten.
  • Wacht na afloop van de timer nog minimaal 15 minuten, voordat je het ventiel opent. Haal de deksel eraf, schep het vlees er uit.
    Activeer de SAUTE functie en dik de saus in tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg eventueel een maïzenapapje (meng 1 eetlepel maïzena met 1 eetlepel koud water) toe.
  • Schep het vlees weer door de saus heen en het is tijd om te genieten!

Notities

Lekker met rijst, atjar en een likje sambal!
Author: Mariska
Calories: 692kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Chinees, Nederlands
Trefwoord: buikspek, Instant Pot, Instant pot vlees

Nutrition

Calorieën: 692kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 13g | Fat: 66g | Saturated Fat: 24g | Polyunsaturated Fat: 7g | Monounsaturated Fat: 31g | Cholesterol: 90mg | Sodium: 441mg | Potassium: 288mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 8g | Vitamin A: 23IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 22mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Sticky Buikspek uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Sticky Buikspek uit de Multicooker

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Evelien says:

    Heb alles in huis behalve de zwarte chinese azijn,kan ik die door een andere azijn vervangen of is deze essentieel in het gerecht?

    1. Mariska Author says:

      Hi Evelien, ja dat is zeker mogelijk. In mijn artikel boven het recept tip ik balsamico azijn als potentieel alternatief.
      Groet Maris

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Close
© Copyright Flying Foodie
Close