Instant Pot stoofvlees met pindasaus

Deel met vrienden en familie

Instant Pot stoofvlees met pindasaus, dat klinkt als een ontzettend goed idee, toch? En wat mij betreft is het dat ook! Supermals vlees en een heerlijke pindasaus, een ‘match made in heaven’. En lekker snel klaar in je Instant Pot natuurlijk!

Dit gerecht is heerlijk met een simpele nasi of gewoon met witte rijst, die je trouwens ook heel makkelijk in je pot kan maken, als je je vlees eerder maakt. Zelf maken we altijd een extra grote portie in de pot (alle instellingen blijven het zelfde) en vriezen het dan in.

Wist je dat we ook een Nederlands E-book hebben voor de Instant Pot E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot

Instant Pot stoofvlees met pindasaus

Dat stoofvlees lekker is uit de pressure cooker weten we inmiddels maar al te goed. Pindasaus is ook altijd lekker, dus waarom combineren we die twee niet? Het resultaat is heerlijk! Je maakt het net zo pittig (of juist helemaal niet) als je zelf lekker vindt. Kijk wel uit bij het toevoegen van hele pepers, die ‘exploderen’ als het ware in de pot door de druk. Dit is niet zo erg als het klinkt, maar je kunt ze er daarna niet meer uit vissen, mocht je dat van plan zijn!

stoofvlees met pindasaus uit de instant pot

Fan van de Aziatische keuken?

Dan heb ik goed nieuws voor je, dat zijn wij bij Flying Foodie ook! Naast een hele hoop Aziatische recepten hebben we ook een flink aantal Aziatische Instant Pot recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

We werken constant aan nieuwe recepten voor de Instant Pot, dus als je nog een recept mist, laat het ons gerust weten. We zijn altijd op zoek naar leuke nieuwe recepten!

Instant Pot stoofvlees met pindasaus

Eens wat anders dan gewoon stoofvlees, want deze versie heeft een heerlijke pindasaus! Met de Instant Pot hoeft je vlees niet uren te pruttelen, maar binnen een half uur is de pot helemaal klaar en heb je heerlijk zacht stoofvlees! Lekker met witte rijst of een simpele nasi, maar ook heel goed als onderdeel van een roerbak noedel maaltijd.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
HP in de Instant Pot 22 minuten
Totale tijd 37 minuten

Ingrediënten

  • 750 gr runderstoofvlees (bijvoorbeeld rib- of sukadelappen)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 stuk gember (zo groot als je duim en minimaal 2x zo breed)
  • 1 stuk galangal (laos)
  • 5 eetlepels pindakaas (liefst suikervrije pure pindakaas)
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 blokje bouillon (verkruimeld)
  • sambal oelek (naar smaak)
  • 1 theelepel palmsuiker (of bruine suiker)
  • 200 ml water
  • 125 ml kokosmelk
  • olie om te bakken
  • zout

Instructies

  • Stap 1 tot 3 kun je in een losse koekenpan doen, of in de pot met de SAUTE functie (zie notitie)
    Snijd het vlees in repen en bestrooi met een snuf zout. Bak rondom bruin met wat olie. Haal uit de pan en zet opzij. Het vlees hoeft dus niet gaar te zijn, alleen mooi bruin.
  • Snijd de knoflook, ui, gember en laos grof fijn en maal deze in een NutriBullet of keukenmachine tot een boemboe. Voeg sambal naar smaak toe. Voeg eventueel wat olie of water toe om het beter te vermalen.
  • Fruit de boemboe met wat olie in de pan (waar je vlees in zat), tot de geuren goed vrijkomen, ongeveer 4 tot 5 minuten.
  • Voeg vlees, water, een verkruimeld blokje bouillon, kokosmelk, ketjap, pindakaas, palmsuiker en de boemboe toe aan je Instant Pot.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 22 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen. Laat na 10 minuten eventueel de overgebleven druk eraf lopen, door het ventiel te openen.
  • Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel (zonder deksel) inkoken tot een mooie dikke saus. Proef en breng eventueel op smaak met wat extra zout, sambal en/of ketjap.

Notities

Bakken in de pot of in een aparte koekenpan?
Hoewel je prima kunt bakken in de Instant Pot, geef ik zelf de voorkeur aan een aparte koekenpan om de volgende redenen:
  • Meer controle over de temperatuur, bakt dus mooier bruin
  • Groter bakoppervlakte (dus meer tegelijk kunnen bakken)
  • Beter zicht
Het heeft natuurlijk als nadeel dat je een extra pan moet afwassen, maar zelf neem ik dat voor lief, gezien de voordelen. 
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: Instant Pot, pindasaus, rundvlees, Stoofvlees

Pin deze Instant Pot stoofvlees met pindasaus!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een van de foto’s op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close