Instant Pot Surinaamse Beef Masala

Surinaamse beef masala, maar dan in een fractie van de tijd met de hulp van een hogedruk pan zoals de Instant Pot. Heerlijke, boterzachte stukjes rundvlees met de kenmerkende Surinaamse smaken. Dit recept kan natuurlijk ook gemaakt worden in een Crockpot Express, Ninja foodi of andere multicooker met hoge druk.

Instant Pot Surinaamse Beef Masala

Gek op de Surinaamse keuken? Kijk dan hier voor meer recepten uit deze fantastische wereld keuken. Of neem een kijkje bij de Indonesische recepten; vanwege de overeenkomsten met de Surinaamse keuken denk ik dat je daar dan ook veel lekkers vindt!

Zo maakte ik in de Instant Pot ook al eens Roti Kip, wat eigenlijk kip masala is. Roti is namelijk de plaat/pannenkoek die je bij de kip eet. Alleen zoeken mensen in Nederland nu eenmaal op: roti kip.

Gebruik Surinaamse en/of Hindoestaanse Masala

Masala kennen de meeste mensen uit de Indiase keuken; veel gerechten gebruiken garam masala (maar er zijn nog veel meer variaties). Die masala kun je in theorie ook gebruiken voor Surinaamse recepten, maar de smaak is net even anders. Bij de toko en de Albert Heijn (misschien ook andere supermarkten) kun je ook Hindoestaanse en/of Surinaamse masala kopen, die wil je hebben voor dit recept!

Instant Pot Surinaamse Beef Masala

Heerlijke Surinaamse Beef Masala, maar dan in een fractie van de tijd met behulp van de Instant Pot.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
HP in de Instant Pot 25 min
Totale tijd 35 min

Apparatuur

  • Instant Pot of andere elektrische hogedruk pan

Ingrediënten

  • 1,5 kilo stoofvlees (bv een combinatie van rib- en sukadelappen)
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 vierkante blokjes Maggi (per 2 verpakt)
  • 3 eetlepels Hindoestaanse masala
  • 0.25 theelepel gemalen piment
  • 3 à 4 blaadjes laurier
  • 250 ml heet water

Optioneel

  • 1 stukje Madame Jeanette (zie notitie)

Instructies

  • Snijd je vlees grof in stukken. Dep droog met wat keukenrol. Snipper je ui en teentjes knoflook. Leg apart.
  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt, kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht. Het vlees hoeft dus niet te garen, alleen een mooie bruine buitenkant te krijgen.
  • Haal al het vlees uit de pan. Zet het vuur van je pan of de Instant Pot lager en smelt er een klontje boter in. Fruit hier het uitje in en voeg op het laatst de knoflook toe. Laat deze een minuut mee fruiten.
  • CANCEL de SAUTE en voeg alle overige ingrediënten toe. Roer goed door.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 25 minuten.
  • Laat de druk op de pan na de 25 minuten nog 15 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf, door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud (!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.

Notities

Waar je in een gewone stoofpan makkelijk een hele Madame Jeanette kunt toevoegen en deze er aan het einde weer uit kunt vissen, is dit geen goed idee in de Instant Pot. De kans is heel groot dat de peper explodeert, door je hele maaltijd zit en er niet meer uit te vissen is. 
Wil je toch lekker pittig? Voeg doen gewoon een klein stukje Madame Jeanette toe. Of serveer je beef masala met Surinaamse sambal! 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: rundvlees, stoofpot

Pin deze Instant Pot Surinaamse Beef Masala!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close