Instant Pot tomatensoep is een heerlijke rijke tomatensoep, die supersnel klaar is. Met de SAUTE functie fruit je al je ingrediënten aan in de pot, daarna gaan alle overige ingrediënten erbij, deksel dicht, en slechts 5 minuten op hogedruk! Even pureren, en klaar is je heerlijke Instant Pot tomatensoep!
Instant Pot tomatensoep
Het idee voor dit recept kwam uit de mijn Facebook groep: Nederlandse Instant Pot Recepten & Tips, daar vraag ik met enige regelmaat of mensen op zoek zijn naar bepaalde recepten of bereidingen. Naast de directe vraag naar een recept voor tomatensoep uit de Instant Pot, werd er ook gevraagd naar meer vegan recepten. Dit recept combineert deze allebei!
Er zijn meerdere manieren om snel een tomatensoep te maken, ook zonder Instant Pot, bijvoorbeeld zoals deze luie tomatensoep. Dat soort bereidingen zijn ook heel lekker en snel, maar je krijgt toch een andere smaak dan wanneer je een soffritto (ui, selderij en wortel) gebruikt. Je hebt dan een langere bereiding nodig, zodat alles zacht wordt en de smaak goed opgenomen wordt. Met de Instant Pot kun je dat proces onder hogedruk versnellen.
Meer Instant Pot recepten
Als je een Instant Pot hebt, of overweegt er een te kopen, ben je vast op zoek naar meer Nederlandse Instant Pot Recepten, nou die hebben we voor je! Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Instant Pot pompoensoep
- Instant Pot kippensoep
- Instant Pot Surinaamse beef masala
- Instant Pot soto ayam
- Instant Pot bolognesesaus

Instant Pot tomatensoep
Equipment
- Instant Pot of andere elektrische hogedruk pan
- Staafmixer, blender of NutriBullet
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 75 gr wortel
- 1 teentje knoflook (of 2, 3 ...)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 takje oregano
- 2 takjes basilicum
- 2 blikken gezeefde tomaat (polpa) (400 gr per blik)
- 500 ml bouillon
- zout, peper en olijfolie
Instructies
- Snipper je ui, Was de bleekselderij goed en snijd de stengels fijn en rasp je wortel.
- Selecteer de SAUTE optie op je Instant Pot en verwarm hierin de olie. Fruit hier vervolgens de ui, bleekselderij en wortel in, tot ze zacht worden. Daarna nog even kort de knoflook erbij, ongeveer een minuut.
- Voeg de tomatenpuree toe en fruit deze nog een goede minuut mee.
- Blus af met de bouillon en roer goed door. Schraap met de lepel op de bodem, zodat er geen stukjes vast geplakt zitten.
- Voeg de gezeefde tomaten, de oregano, basilicum en een snuf peper toe. Roer goed door.
- CANCEL de saute stand. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 5 minuten.
- Zodra de timer afgelopen is, wacht je 5 minuten voordat je een QR (Quick Release) doet. Zet het ventiel open (kijk uit voor de hete stoom!) en maak de pot open als de druk er helemaal vanaf is, zie notities.
- Pureer alles met een staafmixer; een blender of een NutriBullet werken ook prima, maar met een staafmixer kan alles gewoon in de pan blijven. Voeg eventueel extra water/bouillon toe voor een dunnere soep.
- Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Notities
Pin deze Instant Pot tomatensoep!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Maak bijvoorbeeld een bord met al je favoriete Instant Pot recepten of al je favoriete soepen.