Instant Pot witte aspergesoep

Deel met vrienden en familie

Instant Pot witte aspergesoep is de bekende klassieker, maar dan uit de multicooker. Zoals je gewend bent: vol smaak en super simpel te maken. Houd de soep puur, met alleen asperges, of voeg bijvoorbeeld een gekookt ei, verse kruiden, ham of zalm toe!

Witte aspergesoep uit de multicooker

Witte asperges uit de Instant Pot

Het Nederlandse witte aspergeseizoen is weer begonnen en om dit te vieren kreeg ik een heerlijke doos met dit ‘witte goud’ opgestuurd. Wij zijn gek op witte asperges en eerder vond je al recepten voor asperges met labneh, granaatappel, hazelnoot, munt en sumak en flammkuchen met witte asperges en zalm. Niet eerder bereidde ik asperges in de Instant Pot, maar dat ging helemaal prima. Met twee minuten waren ze perfect gaar, maar nog wel stevig, precies zoals je ze wilt. Als je echt van die hele dikkertjes hebt, kun je misschien beter voor drie minuten gaan.

Asperges uit de Instant Pot

Instant Pot witte aspergesoep

Je kunt aspergesoep op verschillende manieren bereiden. Ik besloot het bij de klassieke bereiding te houden, maar dan wel uit de Instant Pot. Dus niet alles erin, aanzetten en klaar, maar we bereiden de asperges zelf eerst kort, zodat de smaak goed behouden blijft.

Daarna maken we van de schillen en kontjes een bouillon. Je zou hier kunnen stoppen, maar een klassieke aspergesoep is gebonden. Dit doen we heel eenvoudig door een roux te maken en een deel van de asperges er doorheen te pureren. Uiteraard zonder de topjes (die zijn té lekker), deze serveer je los bij de soep. 

Instant Pot witte aspergesoep

Instant Pot witte aspergesoep is de bekende klassieker, maar dan uit de multicooker. Zoals je gewend bent: vol smaak en super simpel te maken. Houd de soep puur, met alleen asperges, of voeg bijvoorbeeld een gekookt ei, verse kruiden, ham of zalm toe!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
HP in de Instant Pot 15 minuten
Totale tijd 27 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr witte asperges
  • 1 liter groentenbouillon Verdeeld over 250 ml en 750 ml
  • 1 sjalot
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 100 ml room (ongeslagen slagroom)
  • peper
  • zout

Optionele extra's

  • ham
  • gekookte eieren
  • verse kruiden zoals dille, dragon, bieslook of peterselie
  • gerookte zalm

Instructies

  • Schil de asperges en snijd zo'n 3 centimeter van de kontjes af.
    500 gr witte asperges
  • Leg de kontjes en schillen samen met 250 ml bouillon in je pot en zet je asperges zo rechtop mogelijk erbij, met de kopjes naar boven.
    1 liter groentenbouillon
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en stel je de timer in op 2 minuten.
  • Open na afloop van de timer direct het ventiel (een quick release dus) en haal de asperges uit de bouillon. Leg apart, maar laat de schillen en kontjes in de pot. Voeg de overige 750 ml bouillon toe.
  • Sluit de deksel opnieuw en nu gaan we voor 12 minuten op HP, controleer of je ventiel dicht staat.
  • Zodra de timer is afgelopen gaan we weer voor een quick release. Haal de soep door een zeef en vul aan met water tot je weer een liter hebt. Zet apart.
  • Snipper een sjalot fijn en fruit deze (met de SAUTE functie) kort aan met de boter, tot de ui zacht wordt. Voeg bloem toe en bak dit kort mee.
    1 sjalot, 50 gr boter, 50 gr bloem
  • Voeg beetje bij beetje (in kleine stapjes!) de bouillon toe, goed roeren, zodat je een gebonden soep krijgt, zonder klontjes.
  • Snijd de topjes van de asperges. Voeg de rest van de asperges toe aan de soep, maar niet de topjes (die zijn te lekker, dus die gaan los in de soep). Pureer je soep en voeg daarna ook de room toe.
    100 ml room
  • Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
    peper, zout
  • Serveer met de zachte aspergetopjes.
  • Maak eventueel af met een gekookt eitje, zalm of ham en verse kruiden, zoals bieslook, dragon, dille of peterselie!
    ham, gekookte eieren, verse kruiden, gerookte zalm
Auteur: Mariska
calorieën: 263kcal
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: asperges, Instant Pot, Instant pot soep, koolhydraatarm, pasen, Soep, witte asperges

Nutrition

Calorieën: 263kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 5g | Fat: 19g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 5g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 55mg | Sodium: 1084mg | Potassium: 314mg | Fiber: 3g | Sugar: 6g | Vitamin A: 2156IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 54mg | Iron: 3mg

Pin dit recept voor Instant Pot witte aspergesoep!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot Aspergesoep met ei ham en dille

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat een heerlijke aspergesoep, ik miste alleen een snufje nootmuskaat. Ik snij er reepjes beenham door.

    1. Mariska Author says:

      Nootmuskaat is inderdaad een lekkere toevoeging

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close