Instant Pot Zuurkool stamppot is helemaal niet zo’n gek idee. Alles in de pot en je hebt er geen om kijken meer naar. Je kunt het zelfs van tevoren klaar zetten. Dit recept is voor twee tot drie personen, maar je maakt in dezelfde tijd ook voor een groter gezelschap. Je bent alleen iets meer tijd kwijt met het schillen van de aardappelen.
Instant Pot Zuurkool stamppot
Voor dit recept ga ik weer terug naar de zuurkool zoals die door mijn moeder en oma altijd werd gemaakt: met een blok spek. Het spek werd altijd meegekookt met de zuurkool en dat geeft een heerlijke smaak mee aan het gerecht. Je kunt ook gewoon spekreepjes gebruiken en meekoken, of los uitbakken. Je kunt het spek ook helemaal weglaten voor een vega optie.
Heb je nog wat tijd over, dan is het altijd lekker om er een jus bij te maken. Wil je een grotere hoeveelheid maken, houdt dan gewoon dezelfde tijd en dezelfde hoeveelheid water aan!
Meer Instant Pot Recepten
Kook je vaker met de Instant Pot, of zou je dat vaker willen doen? Dan hebben wij nog veel meer Nederlandse Instant Pot recepten voor je! Allemaal in het Nederlands geschreven, met ingrediënten die goed te krijgen zijn in Nederland en met Nederlandse maatvoering. Geen gedoe dus met cups, pounds of sticks. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Maiskolven uit de Instant Pot (snel klaar!)
- Oma’s gehaktballen uit de Instant Pot (snelkookpan)
- Instant Pot Kippensoep
- Instant Pot bolognesesaus
- Surinaamse Roti Kip (Instant Pot versie)

Instant Pot Zuurkool stamppot
Ingrediënten
- 500 gr kruimige aardappelen
- 1 zakje zuurkool (520gr)
- 1 blok zuurkool spek (ongeveer 250 gr)
- 1 snuf zout
- 1 klont boter
- 150 ml water of bouillon
Optioneel
- peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen
Instructies
- Schil de aardappels, snijd in stukken en spoel goed om met koud water. Giet de zuurkool af en als deze erg zuur is spoel nog even af in een vergiet. Knijp het overtollige water eruit.
- Plaats de aardappels onderin de Instant Pot en bestrooi met een snuf zout. Plaats daarop het blok spek en daar bovenop de zuurkool. Voeg water of bouillon toe. Zelf vind ik het altijd lekker om een aantal peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen toe te voegen; deze geven het gerecht net even wat meer diepte en smaak.
- Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 7 minuten.
- Zodra de timer afgelopen is, gaan we voor een Quick Release en zetten we meteen het ventiel open. Open de pot zodra de druk er helemaal af is en haal met een tang (want heet!) het blok spek eruit. Snijd het spek in stukjes. Plaats terug in de pot, samen met een klont boter.
- Stamp alles door elkaar en klaar is je zuurkool stampot!
Notities
Pin deze Instant Pot Zuurkool stamppot (simpel!)!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Goedenavond Mariska. Mijn aardappels in de stamppot was na de 7 min niet gaar…ik heb alles weer teruggedaan en 3 min high pressure toegevoegd. Na de opwarmtijd gaf hij”burn” aan. De stamppot was gaar en aangebrand (goed te eten) maar hoe los ik dit de volgende x beter op?
Groetjes millie
Hi Millie, vreemd dit heb ik nog niet gehad met dit recept en ik maak het regelmatig.
De burn komt omdat het vocht ontsnapt is nadat je de pot hebt geopend.
Wat je kan proberen is de volgende keer de aardappeltjes kleiner snijden.
Bedankt ga ik proberen!
Hoi,
Hoeveel water moet ik erbij doen?
Ga hem voor het eerst gebruiken vanavond 😊
Groetjes Monique
150 ml water of bouillon 🙂 Veel succes!
Hi!
Minimale hoeveelheid vocht die toch altijd 250 ml te zijn, om druk op te bouwen?
Ik hoor het graag.
Hi, er blijft altijd vocht achter in de zuurkool en in een aardappel zit ook vocht.