Instant Pot Zuurkool stamppot (simpel!)

Deel met vrienden en familie

Instant Pot Zuurkool stamppot is helemaal niet zo’n gek idee. Alles in de pot en je hebt er geen om kijken meer naar. Je kunt het zelfs van tevoren klaar zetten. Dit recept is voor twee tot drie personen, maar je maakt in dezelfde tijd ook voor een groter gezelschap. Je bent alleen iets meer tijd kwijt met het schillen van de aardappelen.

Instant Pot Zuurkool stamppot

Voor dit recept ga ik weer terug naar de zuurkool zoals die door mijn moeder en oma altijd werd gemaakt: met een blok spek. Het spek werd altijd meegekookt met de zuurkool en dat geeft een heerlijke smaak mee aan het gerecht. Je kunt ook gewoon spekreepjes gebruiken en meekoken, of los uitbakken. Je kunt het spek ook helemaal weglaten voor een vega optie.

Heb je nog wat tijd over, dan is het altijd lekker om er een jus bij te maken. Wil je een grotere hoeveelheid maken, houdt dan gewoon dezelfde tijd en dezelfde hoeveelheid water aan!

Meer Instant Pot Recepten

Kook je vaker met de Instant Pot, of zou je dat vaker willen doen? Dan hebben wij nog veel meer Nederlandse Instant Pot recepten voor je! Allemaal in het Nederlands geschreven, met ingrediënten die goed te krijgen zijn in Nederland en met Nederlandse maatvoering. Geen gedoe dus met cups, pounds of sticks. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Instant Pot Zuurkool stamppot

Instant Pot Zuurkool stamppot is helemaal niet zo'n gek idee. Alles in de pot en je hebt er geen om kijken meer naar. Je kunt het zelfs van tevoren klaar zetten. Dit recept is voor twee tot drie personen, maar je maakt in dezelfde tijd ook voor een groter gezelschap. Je bent alleen iets meer tijd kwijt met het schillen van de aardappelen.
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
HP in de Instant Pot 7 minuten
Totale tijd 22 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 1 zakje zuurkool (520gr)
  • 1 blok zuurkool spek (ongeveer 250 gr)
  • 1 snuf zout
  • 1 klont boter
  • 150 ml water of bouillon

Optioneel

  • peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd in stukken en spoel goed om met koud water.
    500 gr kruimige aardappelen
  • Giet de zuurkool af en als deze erg zuur is spoel nog even af in een vergiet. Knijp het overtollige water eruit.
    1 zakje zuurkool
  • Plaats de aardappels onderin de Instant Pot en bestrooi met een snuf zout. Plaats daarop het blok spek en daar bovenop de zuurkool.
    500 gr kruimige aardappelen, 1 zakje zuurkool, 1 blok zuurkool spek, 1 snuf zout
  • Voeg water of bouillon toe. Zelf vind ik het altijd lekker om een aantal peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen toe te voegen; deze geven het gerecht net even wat meer diepte en smaak.
    150 ml water of bouillon, peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen
  • Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 7 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, gaan we voor een Quick Release en zetten we meteen het ventiel open. Open de pot zodra de druk er helemaal af is en haal met een tang (want heet!) het blok spek eruit. Snijd het spek in stukjes. Plaats terug in de pot, samen met een klont boter.
  • Stamp alles door elkaar met een klontje boter en klaar is je zuurkool stamppot!
    1 klont boter

Notities

Wil je een grotere hoeveelheid maken, houdt dan gewoon dezelfde tijd en dezelfde hoeveelheid water aan!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: Instant Pot, stamppot

Pin deze Instant Pot Zuurkool stamppot (simpel!)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot Zuurkool Stamppot

 

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Millie De jong says:

    Goedenavond Mariska. Mijn aardappels in de stamppot was na de 7 min niet gaar…ik heb alles weer teruggedaan en 3 min high pressure toegevoegd. Na de opwarmtijd gaf hij”burn” aan. De stamppot was gaar en aangebrand (goed te eten) maar hoe los ik dit de volgende x beter op?
    Groetjes millie

    1. Hi Millie, vreemd dit heb ik nog niet gehad met dit recept en ik maak het regelmatig.

      De burn komt omdat het vocht ontsnapt is nadat je de pot hebt geopend.

      Wat je kan proberen is de volgende keer de aardappeltjes kleiner snijden.

      1. Bedankt ga ik proberen!

      2. Monique Wijnbergen says:

        Hoi,

        Hoeveel water moet ik erbij doen?
        Ga hem voor het eerst gebruiken vanavond 😊
        Groetjes Monique

        1. 150 ml water of bouillon 🙂 Veel succes!

  2. Hi!
    Minimale hoeveelheid vocht die toch altijd 250 ml te zijn, om druk op te bouwen?
    Ik hoor het graag.

    1. Hi, er blijft altijd vocht achter in de zuurkool en in een aardappel zit ook vocht.

  3. Hoi omdat ik koolhydraatarm eet wil ik de aardappels vervangen door bloemkool, ik heb een ninja foodie (14 in 1) dus ga voor de high stand moet ik dan ook 7 min aanhouden (normaal is 3 min en 2 min nr voor de bloemkool voldoende ) 🤷‍♀️ Alvast bedankt voor je antwoord 😁

    1. Mariska Author says:

      Ik zou voor 5 minuten gaan voor de zuurkool. Wellicht de bloemkool wat groter houden?

  4. Petra vanVliet says:

    Hoi, ik wil hem ook maken maar verdampt het water of moet er afgegoten worden?

    1. Mariska Author says:

      Hi Petra, een deel gaat er uit met de quick release en een deel wordt opgenomen door de aardappels. Dan hou je nog wel wat vocht over, maar ik gebruik dat om alles lekker door te stampen en smeuïg te maken.

      1. Petra vanVliet says:

        Super bedankt voor je mega snelle reactie en top, dan ga ik het recept precies zo volgen 😉

  5. Hi Mariska, we vinden deze heerlijk! Zou hetzelfde ook kunnen met hutspot of boerenkool? Of werkt dat niet omdat die nog niet “gegaard” zijn?

    1. Mariska Author says:

      Hi Esther, nee dat moet gewoon kunnen! Ik zou het wel goed fijn snijden en ook voor 7 minuten gaan.

  6. Patricia says:

    Hoi Maris. Ik ga de zuurkool maken in een multi slow cooker all in one van Tefal. Maar wel met high pressure. Kan ik gewoon het recept van jou aanhouden? 7 minuten?

    Mvg Patricia

    1. Mariska Author says:

      Hi! Ja dat zou het zelfde moeten werken!

  7. Petra van Vliet says:

    Hey Mariska, ik ga hem vanavond voor de zoveelste keer maken…maar nu de dubbele hoeveelheid. Met ik dan toch 150 ml water aanhouden of nu dan toch wel iets meer ivm de smeuigheid?
    Groetjes, Petra

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close