Instant Pot Zuurkool stamppot

Instant Pot Zuurkool Stamppot
Instant Pot Zuurkool stamppot is helemaal niet zo’n gek idee. Alles in de pot en je hebt er geen om kijken meer naar. Je kunt het zelfs van tevoren klaar zetten. Dit recept is voor twee tot drie personen, maar je maakt in dezelfde tijd ook voor een groter gezelschap. Je bent alleen iets meer tijd kwijt met het schillen van de aardappelen.

Voor dit recept ga ik weer terug naar de zuurkool zoals die door mijn moeder en oma altijd werd gemaakt: met een blok spek. Het spek werd altijd meegekookt met de zuurkool en dat geeft een heerlijke smaak mee aan het gerecht. Je kunt ook gewoon spekreepjes gebruiken en meekoken, of los uitbakken. Je kunt het spek ook helemaal weglaten voor een vega optie.

Heb je nog wat tijd over, dan is het altijd lekker om er een jus bij te maken.

Ingrediënten Instant Pot Zuurkool stamppot

voor 2 tot 3 personen
500 gr kruimige aardappelen
1 zakje zuurkool (520 gr)
blok zuurkool spek (ongeveer 250 gr)
snuf zout
klont boter
125 ml water of bouillon

optioneel: peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen

Bereiding

  1. Schil de aardappels, snijd in stukken en spoel goed om met koud water. Giet de zuurkool af en als deze erg zuur is spoel nog even af in een vergiet. Knijp het overtollige water eruit.
  2. Plaats de aardappels onderin de Instant Pot en bestrooi met een snuf zout. Plaats daarop het blok spek en daar bovenop de zuurkool. Voeg water of bouillon toe. Zelf vind ik het altijd lekker om een aantal peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen toe te voegen; deze geven het gerecht net even wat meer diepte en smaak.
  3. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 7 minuten.
  4. Zodra de timer afgelopen is, gaan we voor een Quick Release en zetten we meteen het ventiel open. Open de pot zodra de druk er helemaal af is en haal met een tang (want heet!) het blok spek eruit. Snijd het spek in stukjes. Plaats terug in de pot, samen met een klont boter.
  5. Stamp alles door elkaar en klaar is je zuurkool stampot!

Wil je een grotere hoeveelheid maken, houdt dan gewoon dezelfde tijd en dezelfde hoeveelheid water aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *