Instant Pot koolrolletjes met rundergehakt

Deel met vrienden en familie

Instant Pot koolrolletjes met rundergehakt. Normaal gesproken staan koolrolletjes de hele dag te stoven, maar met de hulp van hoge druk krijg je in een uurtje hetzelfde resultaat!

Koolrolletjes met rundergehakt

Bij rundergehakt denk je waarschijnlijk niet aan super sappig vlees. Toch zullen je met rundergehakt gevulde koolrolletjes uit de Instant Pot super sappig zijn. Dit komt omdat ze heerlijk gestoofd worden in een tomatensaus, net zoals bijvoorbeeld de Italiaanse gehaktballetjes uit de Instant Pot. Ondanks dat ze maar 15 minuten onder hoge druk bereid worden, staat dit gelijk aan uren lang stoven in een normale pan!

Instant Pot koolrolletjes met rundergehakt

Twee keer in de Instant Pot

Voor dit recept gebruiken we de Instant Pot twee keer! De eerste keer stomen we de kool in zijn geheel 5 minuten op hoge druk. Dit zorgt ervoor dat de bladeren van de kool zachter en flexibeler worden. Ze komen dan niet alleen makkelijker van de kool af, je kunt ze dan bij het vullen ook veel makkelijker rollen.

Nadat we de koolrolletjes met rundergehakt hebben gevuld en ze mooi opgerold zijn, stoven we ze in de Instant Pot in een heerlijke tomatensaus. Je maakt dus optimaal gebruik van je pot voor dit recept!

Instant Pot koolrolletjes met rundergehakt

Instant Pot koolrolletjes met rundergehakt. Normaal gesproken staan koolrolletjes de hele dag te stoven, maar met de hulp van hoge druk krijg je in een uurtje hetzelfde resultaat!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
HP in de Instant Pot 15 min
Totale tijd 50 min

Equipment

Ingrediënten

  • 1 witte kool
  • 250 ml water

Vulling

  • 500 gr gehakt
  • 1 ui middelgroot of 2 kleine
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • 0.5 theelepel tijm gedroogd
  • 100-150 gr rijst gekookt gewogen
  • zout en peper
  • 0.5 blokje runderbouillon

Saus

  • 400 ml passata
  • 300 ml water
  • zout en peper
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 0.5 blokje runderbouillon

Optioneel

  • yoghurt
  • dille vers
  • citroensap
  • extra virgin olijfolie

Instructies

Kool voorbereiden

  • Plaats je sling in je Instant Pot. Heb je die niet? Gebruik dan een trivet. Zet de kool er bovenop, stronk naar beneden.
    1 witte kool
  • Giet er 250 ml water bij, sluit de pot en controleer goed of het ventiel op sealing staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 5 minuten.
    250 ml water
  • Open nadat de pot klaar is direct (voorzichtig) het ventiel, zodat de stoom kan ontsnappen (dit heet een Quick Release).
  • Haal de kool met je sling uit de pot en laat afkoelen totdat de kool koud genoeg is om aan te kunnen raken. Het water mag je weggooien.

Vulling maken

  • Rasp of maal met een keukenmachine je ui en knoflook fijn. Meng dit door het gehakt, samen met de oregano, tijm, gekookte rijst en een fijngemalen blokje bouillon.
    500 gr gehakt, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 1 theelepel oregano, 0.5 theelepel tijm, 100-150 gr rijst, zout en peper, 0.5 blokje runderbouillon
  • Kneed goed door en breng op smaak met zout en peper. Laat rusten tot je klaar bent voor de volgende stap.

Koolrollejtes vullen

  • Haal voorzichtig wat bladeren van je kool, probeer ze zo heel mogelijk te houden. Snijd het dikke deel van de stronk wat platter, of snijd het dikke deel weg.
  • Neem 2 à 3 eetlepels vulling en vorm deze met je handen tot een rol. Leg op het uiteinde van een koolblad, rol het dan op en stop de zijkanten naar binnen terwijl je rolt. Herhaal tot al je vulling op is.
  • Leg ze met de vouwzijde naar beneden weg. Zo komen ze straks ook in de pot te liggen.

Saus maken

  • Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Proef en breng eventueel op smaak met nog wat extra zout, peper of wijnazijn.
    zout en peper, 400 ml passata, 300 ml water, 1 theelepel witte wijnazijn, 0.5 blokje runderbouillon, 1 theelepel suiker
  • Snijd de kern van de overgebleven kool eruit en de rest in fijne repen. Plaats dit onderin de pot. Leg hier bovenop je koolrolletjes met de vouwzijde naar beneden.
  • Giet de saus er overheen.

Koolrolletjes bereiden

  • Sluit de pot en controleer goed of het ventiel op sealing staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 15 minuten.
  • Geef het nadat de pot klaar is nog minimaal 15 minuten de tijd om geleidelijk druk af te bouwen; een NR oftewel Natural Release dus.

Afmaken

  • Je kunt de koolrolletjes zo serveren, maar je kunt ze ook afmaken met verse dille, dikke yoghurt, een kneepje citroensap en een paar drupjes olie!

Notities

Variatietip: vervang de rijst door gekookte quinoa (75 gram ongekookt gewogen), dit geeft een lekkere structuur en door het hoge eiwitgehalte van de quinoa geeft het langer een verzadigd gevoel.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Main Course, Voorgerecht
Keuken: Oost Europees
Trefwoord: Instant Pot, Instant pot vlees, kool

Pin deze Instant Pot koolrolletjes met rundergehakt!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot Koolrolletjes

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Vandaag dit lekkere recept gemaakt en het heeft de goedkeuring gekregen van mijn hele gezin (1, 4 & 7). Bedankt voor alle overheerlijke Instant Pot recepten Mariska!

    1. Mariska Author says:

      Graag gedaan 👏🏻

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close