Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot

Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot heeft al het lekkere van langzaam gegaard stoofvlees, maar dan in een fractie van de tijd. Je kunt natuurlijk van alles combineren met Italiaans stoofvlees. Je kunt heel klassiek gaan voor een goede aardappelpuree, het combineren met pasta, het gebruiken als vulling van een lasagne (erg lekker) en als je een echt feestje wilt, combineer je het met risotto.

Nieuwsgierig, maar geen idee wat een Instant Pot is? Hier lees je meer over dit te gekke apparaat.

Mocht je naast stoofvlees nieuwsgierig zijn naar andere Instant Pot recepten, dan hebben we een hele pagina vol met Nederlandse Instant Pot recepten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Italiaans stoofvlees Instant Pot

Extra tips

Tip vooraf bij het maken van Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot: haal je vlees van tevoren al uit de koelkast. Vlees dat niet ijskoud is, bakt een stuk beter bruin. Dat geld trouwens altijd, niet alleen bij het bereiden van vlees in de Instant Pot.

Ik maak graag een grote portie in mijn pot en vries dan een deel in. Pas gerust de hoeveelheden aan, de bereidingstijd en instellingen op de pot blijven hetzelfde! Zorg er wel voor dat je minimaal 250 ml vocht hebt (vocht, dus niet perse water), zodat de druk goed kan opbouwen. Zonder vocht kan je geen druk opbouwen.

Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot

Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot heeft al het lekkere van langzaam gegaard stoofvlees, maar dan in een fractie van de tijd. Je kunt natuurlijk van alles combineren met Italiaans stoofvlees. Je kunt heel klassiek gaan voor een goede aardappelpuree, het combineren met pasta, het gebruiken als vulling van een lasagne (erg lekker) en als je een echt feestje wilt, combineer je het met risotto.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
HP in de Instant Pot 18 min
Totale tijd 48 min

Apparatuur

  • Instant Pot of andere elektrische hoge druk pan

Ingrediënten

  • 1.5 kilo rundvlees (bijvoorbeeld sucade- en riblappen)
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 scheut rode wijn
  • 1 scheut balsamico
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 ml water
  • 1 blokje runderbouillon
  • 10 kruidnagels
  • 5 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel gedroogde oregana
  • 1 takje rozemarijn
  • 350 gr tomaten frito
  • zout, olie en boter

Instructies

  • Snijd je vlees grof in stukken. Dep droog met wat keukenrol en bestrooi ruim met zout.
  • Snipper je ui en teentjes knoflook. Leg apart. Snijd ook de (goed gewassen) stengels bleekselderij.
  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht. Het vlees hoeft dus niet te garen, alleen een mooie bruine buitenkant te krijgen.
  • Haal al het vlees uit de pan. Zet het vuur van je pan of de Instant Pot lager en smelt er een klontje boter in. Fruit hier het uitje in en voeg op het laatst de knoflook toe. Laat deze een minuut mee fruiten. Blus af met een scheut rode wijn en de balsamico. Schraap alles goed los van de bodem. Giet nu alles in de Instant Pot, indien je in een losse pan gewerkt hebt.
  • Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot behalve de tomaten frito. Roer goed door en giet de frito bovenop, die roer je niet door. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Dit is nog een fout die ik zelf vaak maak en dan kun je lang wachten tot de druk opbouwt
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 18 minuten.
  • Laat de druk op de pan na de 18 minuten nog 15 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf, door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.
  • En dan is het alweer klaar, heerlijk Italiaans stoofvlees!

Notities

Ik maak graag een grote portie in mijn pot en vries dan een deel in. Pas gerust de hoeveelheden aan, de bereidingstijd en instellingen op de pot blijven hetzelfde!
 
Tip vooraf: haal je vlees van tevoren al uit de koelkast. Vlees dat niet ijskoud is, bakt een stuk beter bruin.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Mediterranean
Trefwoord: Instant Pot, italiaans, rundvlees, Stoofvlees

Pin deze Italiaanse stoofpot uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Een win-win situatie als je het mij vraagt. Maak bijvoorbeeld een bord met je favoriete Instant Pot recepten, of eentje met allemaal lekkere Italiaanse inspiratie.

Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot Pin

Join the Conversation

  1. Fantastische nieuwe website! Gefeliciteerd

    1. Dankjewel Wim! Hoop dat je alles nog kan vinden

  2. Dit was echt super lekker, bedankt voor het recept!

    1. Graag gedaan! Heb je het nieuwe recept voor Boeuf Bourguignon al gezien? Die vind je denk ik ook erg lekker als je fan bent van dit recept.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close