Gattò di patate is een Italiaanse aardappelpureetaart. In het midden zit heerlijke ham en gesmolten kaas verstopt. Bij Italiaans denk je waarschijnlijk niet zo snel aan aardappels, maar ook daar scoren ze hoge punten mee. Met een paar simpele ingrediënten maak je een heerlijk Italiaans aardappelgerecht!
Gateau of Gattò di patate
Gateau, dat klinkt eerder Frans dan Italiaans, toch? Toch is dit een Italiaans gerecht uit Napels. Het stamt uit de tijd dat er veel Franse koks naar Napels kwamen om hun lekkernijen te bereiden voor de rijken. De Napolitanen namen de naam Gateau over (wat in het Frans ’taart’ betekent) en veranderde dit in gattò. De Franse aardappeltaart had oorspronkelijk een draderig centrum van Gruyère, maar dat werd aangepast naar Italiaanse kaas en Napolitaanse salami of gekookte ham.
Gattò di patate is simpel genoeg om te serveren op een doordeweekse dag, maar ook weer net even anders, zodat hij ook goed past bij Kerst. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Kerst? Kijk dan zeker eens op onze Kerstrecepten pagina.
Provolone
Deze Italiaanse aardappelpureetaart is ontzettend lekker met een provolone. Het is een harde belegen kaas met veel smaak die heerlijk smeuïg smelt. Je kunt provolone als het goed is krijgen bij de meeste Italiaanse delicatessenzaken. Als je die kunt vinden, dan zou ik die zeker gebruiken. Mocht dat toch niet lukken, in dit recept ben ik voor een makkelijkere verkrijgbare optie gegaan, namelijk mozzarella.
Pin deze Italiaanse aardappelpureetaart!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.