Italiaanse aardappelpureetaart (gattò di patate)

Deel met vrienden en familie

Gattò di patate is een Italiaanse aardappelpureetaart. In het midden zit heerlijke ham en gesmolten kaas verstopt. Bij Italiaans denk je waarschijnlijk niet zo snel aan aardappels, maar ook daar scoren ze hoge punten mee. Met een paar simpele ingrediënten maak je een heerlijk Italiaans aardappelgerecht!

Gateau of Gattò di patate

Gateau, dat klinkt eerder Frans dan Italiaans, toch? Toch is dit een Italiaans gerecht uit Napels. Het stamt uit de tijd dat er veel Franse koks naar Napels kwamen om hun lekkernijen te bereiden voor de rijken. De Napolitanen namen de naam Gateau over (wat in het Frans ‘taart’ betekent) en veranderde dit in gattò. De Franse aardappeltaart had oorspronkelijk een draderig centrum van Gruyère, maar dat werd aangepast naar Italiaanse kaas en Napolitaanse salami of gekookte ham.

Gattò di patate is simpel genoeg om te serveren op een doordeweekse dag, maar ook weer net even anders, zodat hij ook goed past bij Kerst. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Kerst? Kijk dan zeker eens op onze Kerstrecepten pagina.

Italiaanse aardappelpuree taart

Provolone

Deze Italiaanse aardappelpureetaart is ontzettend lekker met een provolone. Het is een harde belegen kaas met veel smaak die heerlijk smeuïg smelt. Je kunt provolone als het goed is krijgen bij de meeste Italiaanse delicatessenzaken. Als je die kunt vinden, dan zou ik die zeker gebruiken. Mocht dat toch niet lukken, in dit recept ben ik voor een makkelijkere verkrijgbare optie gegaan, namelijk mozzarella.

Italiaanse aardappelpureetaart (gattò di patate)

Gattò di patate is een Italiaanse aardappelpureetaart. In het midden zit heerlijke ham en gesmolten kaas verstopt. Bij Italiaans denk je waarschijnlijk niet zo snel aan aardappels, maar ook daar scoren ze hoge punten mee. Met een paar simpele ingrediënten maak je een heerlijk Italiaans aardappelgerecht!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten

Kookgerei

  • Stamper of pureeknijper (of een vork & spierballen)

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 50 gr boter
  • 1 teentje knoflook geperst
  • veel Parmezaanse kaas naar smaak
  • 2 stuks eieren
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 100 gr ham
  • 1 bol mozzarella in plakken
  • zout
  • peper

Om af te maken

  • paneermeel
  • peterselie

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd in blokjes van gelijke grootte. Spoel af en zet in ruim water met flink zout op. Het water moet koud zijn, dan koken de aardappels beter en gelijkmatiger.
  • Breng het water aan de kook en kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn, ze zijn dan makkelijk door te prikken met een vork en je kunt natuurlijk ook even proeven. Giet het water af, doe de deksel terug op de pan en laat de blokjes nog 2 minuten na stomen.
  • Als de aardappelen uitgestoomd zijn, gaan we ze meteen stampen met de boter en het teentje knoflook. Roer de Parmezaanse kaas, wat vers gemalen peper en een snuf nootmuskaat er doorheen. Proef en voeg eventueel extra kaas toe.
  • Kluts de eieren los en roer ze goed door de aardappelpuree heen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een vorm licht in.
  • Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem van de vorm. Leg hier de mozzarella en de hamplakken bovenop. Vind je knapperige randjes lekker, laat de ham dan een beetje over de rand hangen.
  • Verdeel de andere helft van de puree er bovenop en trek met een vork een patroon. Bestrooi dit met paneermeel en bak 25 minuten in het midden van de oven, tot de korst mooi bruin is.
  • Laat even rusten voor je hem aansnijdt. Bestrooi eventueel met verse peterselie.

Notities

Wil je mooie stukken uit je hartige taart kunnen scheppen dan is een vierkante of rechthoekige vorm een stuk handiger dan de ronde die ik deze keer heb gebruikt.
Laat de taart ook zeker 10 minuten rusten, voordat je hem aansnijd. Maak je geen zorgen, hij is dan zeker nog niet koud.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aardappel, bijgerecht, italiaans, kaas, kerst bijgerecht, kerst recept

Pin deze Italiaanse aardappelpureetaart!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Gateau di patate aardappelpuree taart

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close