Fantastische Italiaanse biefstuksalade oftewel Tagliata

Deel met vrienden en familie

Tagliata is een heerlijke, maar simpele Italiaanse biefstuksalade met rucola, schilfers ziltige Parmezaan en licht-pittige rucola. Bij Flying Foodie maken we hem helemaal af met gegrilde tomaatjes en dan is je biefstuksalade helemaal ‘bellissimo’. Snel, simpel en zoals je van de Italiaanse keuken gewend bent: bomvol smaak.

Ingrediënten Italiaanse Biefstuk salade

Tagliata

Biefstuksalade noemen ze in het Italiaans ‘tagliata’, dit komt van het woord tagliere, wat snijden betekent. Je snijd je gebakken biefstuk in dit recept mooi in dunne plakjes en verdeelt deze over de salade. Voor de rest is de salade ook niet veel werk: deze keer roosterde ik voor extra smaak de tomaten, maar mocht je sneller klaar willen zijn, dan kun je ook gewoon rauwe tomaatjes gebruiken. Er is wel 1 maar: je mist dan de olie van de tomaatjes, die we gebruiken als dressing.

biefstuk Tagliata
Italiaanse Tagliata salade
Recept Tagliata met biefstuk

Italiaanse biefstuksalade dus

De ster van deze Italiaanse salade is natuurlijk de biefstuk. Dit kan een kogelbiefstuk zijn, maar bijvoorbeeld ook een diamanthaas, bavette, een flat iron steak of longhaas zijn. Allemaal mooie stukken vlees die je goed rood kunt eten.

Het beste resultaat krijg je als je ruim van tevoren het vlees uit de koelkast haalt en goed op kamertemperatuur laat komen. Anders is het vlees te koud en blijft de binnenkant te koud en rood wanneer je het vlees medium-rare bakt. Na het bakken moet het vlees ook weer goed rusten, zeker 10 minuten, om te voorkomen dat al de sappen, en daarmee smaak, uit het vlees stroomt. Ook wordt het vlees dan taai en dus veel minder lekker!

Italiaanse biefstuksalade, oftewel tagliata

Tagliata is een heerlijke, maar simpele Italiaanse biefstuksalade met rucola, schilfers ziltige Parmezaan en licht-pittige rucola. Bij Flying Foodie maken we hem helemaal af met gegrilde tomaatjes en dan is je biefstuksalade helemaal 'bellissimo'. Snel, simpel en zoals je van de Italiaanse keuken gewend bent: bomvol smaak.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

  • Oven
  • Ovenschaal of bakplaat

Ingrediënten

  • 2 stukken biefstuk of ander mooi rood rundvlees
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 eetlepels pijnboompitjes
  • 2 takken / trossen kerstomaatjes
  • 1 handje Parmezaanse kaas grof geraspt of flakes
  • zout
  • extra virgin olijfolie
  • peper
  • 100 gr rucola
  • balsamico

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de tomaten in een ovenschaal of leg op een bakplaat. Besprenkel royaal met olie en zout. Rooster in zo'n 10 minuten of totdat de tomaatjes net open knappen. Laat afkoelen en schenk de olie in een kommetje, die gaan we als dressing gebruiken.
    2 takken / trossen kerstomaatjes, zout, extra virgin olijfolie
  • Haal ruim van de tevoren je vlees uit de koelkast (laat deze op kamertemperatuur komen) en dep droog. Besprenkel royaal met grof zout.
    2 stukken biefstuk, zout
  • Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitjes op midden-hoog vuur, tot ze goudbruin kleuren. Haal ze direct uit de pan.
    2 eetlepels pijnboompitjes
  • Pel een teen knoflook en plet deze met de zijkant van je mes. Verwarm de knoflook samen met een goede hoeveelheid olie en de takjes rozemarijn. Bak hier vervolgens je vlees medium-rare (of hoe jij het lekker vindt) in. Laat het vlees buiten de pan rusten, zeker 10 minuten.
    1 teen knoflook, extra virgin olijfolie, 1 takje rozemarijn
  • Snijd het vlees met een scherp mes tegen de draad in, in plakjes. Leg je vlees daarvoor op een snijplank en kijk goed naar de spiervezels (draad) van je vlees. Lopen de draden horizontaal van links naar rechts, dan snijd je precies tegen die draad in, dus verticaal. Zo zullen de plakjes biefstuk veel malser zijn!
  • Meng de vleessappen die uit je vlees zijn gelekt met de olie van de tomaten tot een dressing. Vul eventueel aan met extra olie, mocht je niet genoeg hebben.
    extra virgin olijfolie
  • Maak de sla aan met de dressing en verdeel de biefstuk, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en tomaatjes er over. Breng op smaak met wat grof gemalen zwarte peper.
    1 handje Parmezaanse kaas, peper, 100 gr rucola
  • Besprenkel met balsamico en het is tijd om te smullen!
    balsamico
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch, salade, Side Dish
Keuken: Italiaans, Italian, Mediterranean
Trefwoord: biefstuk, rundvlees, salade, vlees

Pin deze Italiaanse biefstuksalade oftewel Tagliata!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Italiaanse biefstuksalade

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close