Italiaanse cumelo salade

Italiaanse Cumelo salade met olijven en tomaat

Italiaanse cumelo salade met olijven, tomaat en mozzarella heeft een heerlijke bite en is een perfect bijgerecht bij een pasta of een stukje gegrild vlees. Cumelo komt uit Italië en is nog niet zo heel bekend in Nederland, zonde als je het ons vraagt! Nieuwsgierig? Lees dan verder!

Wat is een cumelo?

Een cumelo is een Italiaans product dat alleen groeit in de streek Puglia. De smaak is een combinatie van meloen en komkommer en daar dankt het ook zijn naam aan: cucumber en melon. Dat bekt ook wat beter dan de Italiaanse naam Barattiere. Net zoals een meloen is een cumelo een vrucht, maar culinair gezien valt het meer onder de groente, net zoals bijvoorbeeld een komkommer. Hoewel vroeger populair, valt de cumelo nu een beetje onder de vergeten groenten.

In Nederland koop je een cumelo gewoon bij de Jumbo.

Variatie- en combinatietips

Zin in vlees? Voeg een paar plakjes goede Italiaanse ham toe.
Liever vegan? Laat de mozzarella weg en voeg eventueel gebakken paddenstoelen toe.
Geen cumelo kunnen krijgen? Vervang dan door een kwart galiameloen. Wordt het wel een tikje zoeter van.
Extra hartig? Vervang de verse tomaatjes door zongedroogde tomaten.

Zelf combineer ik deze salada graag met een pasta. Lekker vega met een cacio e peppe of een citroenpasta. Liever koolhydraatarm? Grill er dan wat kip bij die je kruidt met zout, peper en wat oregano. In dat geval zou ik deze salade rekenen voor één persoon.

Cumelo salade met tomaat

Italiaanse cumelo salade

bijgerecht voor 1 tot 2 personen

0.5 cumelo
12 olijven zonder pit
10 bolletjes mini mozzarella
1 bosje basilicum
1 eetlepel extra virgin olijfolie
citroen, zout & peper

Bereiding

  1. Snijd de cumelo doormidden en verwijder de zaadjes met een lepel. Schil de buitenkant met een dunschiller en snijd in blokjes. Zelf vind ik het het lekkerste om dit van tevoren te doen en ze in de koelkast te bewaren, zodat de cumelo lekker koud en fris is.
  2. Giet de mozzarella af en snijd de tomaatjes doormidden. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes.
  3. Meng de extra virgin olie met een gelijke hoeveelheid citroensap (vers uit de citroen geknepen).
  4. Doe alle ingrediënten in een schaaltje en besprenkel met de dressing, een goede snuf zout en wat peper. Schep voorzichtig om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *